SIGNUM REGIS – Decennium Primum

Čerství finalisti súťaže Wacken Metal Battle SIGNUM REGIS vydali v marci svoj piaty plnohodnotný štúdiový album „Decennium Primum“ a keďže s novou tvorbou určite budú chcieť presvedčiť porotu aj vo finálových bojoch, je na mieste pozrieť sa tomuto albumu bližšie na zúbok.

Partiu okolo speváka Maya Petranina mám v hľadáčiku už niekoľko rokov a musím sa priznať, že ich album „Exodus“ bol istého času pre mňa priam modlou slovenského power metalu a doteraz posledná štúdiovka „Chapter IV: The Reckoning“ tiež predviedla veľmi silné stránky, preto som sa na novinku veľmi tešil.

SIGNUM REGIS – Decennium Primum

Pomalé inštrumentálne intro nesúce názov celého albumu dáva tušiť, že SIGNUM REGIS nezostanú nič dlžní umeniu hymnickosti. Úvodná skladba skladba „Unfold the Mystery“ ponúka klasické „agro“ v dobrom slova zmysle. Rýchle riffy podfarbujúce frontmanove slohy skvele navnadia na veľmi chytľavý zborový refrén.

Akokoľvek by som sa chcel snažiť, nedokážem sa vyhnúť porovnaniu novinky s predchádzajúcimi albumami. Ako som už spomenul, už intro predznamenáva hymnickosť a celý počin „Decennium Primum“ je toho dôkazom. Hymnické skladby sa dali nájsť aj na predchádzajúcich albumoch, no v prípade novinky tempo skladieb po úvodnej vypaľovačke trochu zovšednie. Kým na minulých albumoch takmer každá skladba prekvapila niečím, čo posadilo poslucháča do sedadla, novým piesňam chýba to pravé burácanie. Skladby sú síce bojovné, ale všednosť ich pripravuje o meče a iné zbrane.

SIGNUM REGIS

Prebudenie prichádza pri piesňach „Kingdom of Light“ a „The Future King“, ktoré poslucháča preberú výraznejšími sólami. Albumu by jednoznačne prospel aj hosť na oživenie. Kapela „zabrdne“ do speedových vôd, nechýba ani porcia epickosti či hard n‘ heavy.

SIGNUM REGIS opäť nahrali kvalitný album, ktorý sa istotne nestratí ani v zahraničí, kde má kapela už mnoho fanúšikov. Novinku „Decennium Primum“ hodnotím ako dobrú, no ja si radšej pustím staršie albumy.

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Senec)
Vydavateľstvo: na vlastné náklady
Dátum vydania: 17.3.2017
Web: http://www.signum-regis.com
Zostava:
Mayo Petranin – vokály
Ronnie König – basgitara
Filip Koluš – gitara
Ján Tupý – klávesy, vokály
Jaro Jančula – bicie
Tracklist:
Decennium Primum (01:13)
Unfold the Mystery (5:17)
Damnatio Ad Bestias (04:27)
Screaming for Justice (04:54)
Kingdom of Light (05:30)
The Future King (04:07)
Well Deserved (03:54)
Thunder and Rain (05:38)
Train to Neverland (05:10)
A Psalm of Life (06:17)
Diskografia:
Signum Regis – 2007
The Eyes of Power – 2010
Exodus – 2013
Chapter IV: The Reckoning – 2015
Decennium Primum – 2017
Definitíva:
Aj keď môže recenzia vyznieť kriticky, je potrebné povedať, že album „Decennium Primum“ spĺňa takmer všetky požiadavky kvalitného power metalu. Za mňa však SIGNUM REGIS doplatili na príliš vysoko nastavenú latku z predošlých albumov.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla