DYSANCHELY – Reborn

Na slovenskej metalovej scéne to veru nie je jednoduché, bohužiaľ zatiaľ nedosahuje parametre tej svetovej. Veľká vďaka všetkým metalovým nadšencom na Slovensku, realizátorom metalových nahrávok, organizátorom koncertov, jediného pravého metalového festivalu, a v neposlednom rade samotným hudobníkom.

Po tomto mojom výleve už poďme na novú nahrávku slovenských DYSANCHELY. Kapela, ktorú ja osobne registrujem na scéne už veľmi dlho, nečudo, veď ako dátum vzniku sa píše rok 1995. Viaceré zostavy (dokonca aj so ženskými speváčkami v čele) k dnešnému dátumu vyprodukovali päť albumov a tri demá. Najnovší počin má názov „Reborn“.

DYSANCHELY – Reborn

V súčasnej zostave registrujeme už len jedného pôvodného člena, gitaristu Miloša Kosáka, ktorého môžeme označiť ako hlavný mozog kapely. Navyše od posledného albumu „Nausea“ je každý post v kapele obsadený novým členom. Za zmienku stojí fakt, že na post bubeníka sa vracia Lukáš Šiška zo spriaznených CRANIOTOMY. Čiže máme k dispozícii nový tím.

Moje hodnotenia väčšinou pozostávajú z pozitívneho a negatívneho výsledku posluchu a nebude tomu inak tentoraz. Album obsahuje osem pomerne našlapaných songov, rýchlostne sa väčšinou pohybujú v strednom tempe, žiadne preteky sa nekonajú. Štýlovo mi celá nahrávka pripomína švédsku melodickú death metalovú scénu, ranných ARCH ENEMY alebo možno výraznejšie AT THE GATES. Na modeli tohto subžánru sú teda postavené aj jednotlivé songy.

DYSANCHELY

Hlavné sú gitarové linky, nápadité riffy a vyhrávky. Bicie sú mierne v úzadí, ale ich úloha v štruktúrach piesní je nezastupiteľná. Je počuť, že v či už rytmickej alebo melodickej sekcii sú ľudia, ktorí už majú niečo odohrané. Ľudia, ktorí môžu mladým hudobníkom na Slovensku zanechať svoje dedičstvo. Nasadenie kapely je ukážkové a zvuk albumu (nahrávané v štúdiu Shaark) je veľmi slušný. Album nie je ani veľmi agresívny, možno okrem prvej skladby „Sickness Land“, skôr sa dostáva do zádumčivých polôh.

Spomínal som celkový počet deväť piesní a tie ubehnú viac než rýchlo. Celkový hrací čas je len niečo cez pol hodiny a naozaj by sa hodilo, aby tých piesní bolo ešte o dve – tri viacej. Musím vytknúť taktiež stereotypnosť nahrávky, hlavne čo sa vokálnej linky týka. Spev je v podstate po celé  trvanie albumu v jednej polohe. Pridávanie dvojhlasov je povinná rutina. V tretej piesni v poradí, „Septic Idol“, počujem na začiatku také „halekanie“, ako u môjho neprispôsobivého suseda o druhej ráno, a neobľubujem to ani na hudobných nahrávkach. Jednotvárny spev je u mňa najväčším nedostatkom albumu.

A je to škoda. Texty piesní sú zaujímavé, podnecujúce k rozmýšľaniu, zaoberajúce sa deštrukciou ľudstva, démonmi ľudského ducha či spirituálnymi témami. Spolu s veľmi pekným obalom by šlo o pekný kúsok do hudobnej zbierky. Takto sa pohybujeme len v ľahkom nadpriemere.

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

Žáner: melodic death/thrash metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Trnava)
Vydavateľstvo: Gothoom Productions
Dátum vydania: 01.11.2016
Web: www.facebook.com/dysanchely
Zostava:
Zdeno „Majster“ Plecháč – spev
Miloš „Mičič“ Kosák – gitara
Róbert „Robson“ Machovič – gitara
Adam „Mihoč“ Mihočka – basgitara
Lukáš „Shushka“ Šiška – bicie
Tracklist:
Sickness Land
Freed From Slavery
Septic Idol
Mist
Only Dust
Old Man
Mirrors Face
Dont Conquer The Heaven
Diskografia:
Tears – 1998
Promo 1999 – 1999
Songs of Sorrow – 2001
Secrets of the Sun  – 2003
Nausea – 2007
Reborn – 2017
Definitíva:
Album „Reborn“ od Trnavčanov DYSANCHELY nie je vôbec zlým počinom, dopláca však na nie príliš veľkú rozmanitosť hudobného materiálu. Od takýchto skúsených matadorov som čakal predsa len niečo viac.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články