DISTAX/CONCUSSA split

Tentokrát sa pozrieme na zástupcov domácej scény. Síce sa z metalovej škatuľky vymykajú a tým pádom môže recenzia na stránkach Valhalla.sk trochu prekvapiť. No, stále ide o nasratú a hlučnú muziku.

Svetlo sveta uzrelo splitko crust/punkových zoskupení DISTAX a CONCUSSA a v oboch prípadoch ide o prvú regulárnu nahrávku spomínaných spolkov.

DISTAX/CONCUSSA split

Splitko vyšlo iba na vinyloch (dvanásťpalec) v počte 323 kusov a tak my „cédečkári“ máme k dispozícii iba mp3 formát alebo bandcamp a druhá spomínaná služba poslúžila aj k tomuto konkrétnemu hodnoteniu muziky oboch kapiel. Ešte dodám, že vinylové balenie obsahuje hárok s popisom a textami vrátane download linku, plagát a nášivku DISTAX a samolepky oboch kapiel.

DISTAX
Poďme však už k hudbe. Popradskí crusteri DISTAX drhnú struny od roku 2010. Videl som ich ešte v starej zostave v lete 2011 s Ižďom (HUMAN HUMUS) na poste vokalistu a so zakladajúcim členom Andrejom (taktiež pôsobiaci aj v HUMAN HUMUS), vtedy ešte ako tlčmajstrom za bicími. Išlo o slušnú brúsku a tak som teraz zostal mierne prekvapený ako znejú v súčasnosti.

Artwork DISTAX

Čo to už napovie samotné intro a naplno potvrdí skvelá otváračka „Raj“, inak podporená aj výborným videoklipom. Na poslucháča sa vyvalí melancholický crust a ponurá atmosféra s gitarovou vyhrávkou lezúcou pod kožu a dopomáha tomu aj text skladby v slovenčine.

A aj keď je hudba temnejšie ladená, tak nič nestráca na svojej údernosti. V podobnej atmosfére sa pokračuje ďalej aj v „Living at the Expenses of Others“ a opäť v slovenčine. Kapele DISTAX rodný jazyk svedčí, aj keď ho na tomto splitku kombinuje s angličtinou. Do budúcnosti určite odporúčam aj viac slovenských textov. Vokalista Dalibor sa môže pochváliť, že na nahrávke znie ako Martin van Drunen (ASPHYX) a to už teda uznáte, že je sa s čím chváliť. Daliborov prejav spolu s hudbou vám neraz vtisnú myšlienku na rozorvanú dušu, ktorá dostala v živote už niekoľko nepekných rán.

DISTAX

Kapela tu má z väčšej časti staré songy, ktoré nanovo nahrala v Tretradrot štúdiu a treba povedať, že hlavné jadro staršej tvorby ponechali, no skladby nechali za tie roky pekne dozrieť a len kozmetickými úpravami ich vylepšili – niečo pozmenili, prípadne pridali a dali im iný zvukový kabát. Tým dosiahli to, že songom obrúsili hrany a znejú prepracovanejšie a naopak, nepôsobia už tak surovo, avšak stále dosť špinavo.

Ťaživý opar sa trochu prevzdušní so skladbami „Illusions“ a „Disco Vietnam“, aby sa opäť pripomenul v medzihre songu „Saboteurs“. Ešte pred uzatvárajúcim outrom je tu druhá hitovka „Eurofascists“ s výborne znejúcim hlavným gitarovým motívom. Tou prvou, a to aj na pomyselnom rebríčku, je určite už spomenutá vec „Raj“, ktorá má určitú hĺbku a predstavuje priam klenot spomedzi ôsmich zásekov. „Eurofascists“ je v tomto ohľade zas jednoduchšou a ide na prvú signálnu, čo však nie je myslené vôbec v zlom.

Hodnotenie autora: 8 / 10

CONCUSSA
Druhá formácia CONCUSSA z Vranova nad Topľou bola doteraz pre mňa veľkou neznámou a spoznal som ich len vďaka tomuto split albumu. Je super, že oproti kapele DISTAX ponúka CONCUSSA kontrast. Kým na jednej strane dostanete melancholický, temnejší materiál, tak na tej druhej zas energiou nabitý crust.

Artwork CONCUSSA

Hneď po úvodnom a tak trochu nevinne pôsobiacom intre to kapela rozbalí naplno a šlape neustále počas celej minutáže. CONCUSSA strieľa v krátkej, ale rýchlej kadencii. Ani jeden song nepresiahne stopáž dvoch minút. Za pár okamihov je vymaľované, lenže impozantným spôsobom. Hutný zvuk, parádne zvonivá basgitara, chorobný vokál, občas doplnený aj zborovo a pri chorobnosti mám na mysli hlavne toho psychického charakteru – besnota ako má byť, no a hlavne údernosť, je hlavnou devízou tejto kapely. Všetky skladby sú ako stvorené na koncertné besnenie. Je to veru slušný náklad.

CONCUSSA

Veľmi sa mi páči ako sú skladby nabúchané. Bubeník dáva energiou natrieskaným songom parádny základ. Vyzdvihnúť treba aj poriadne silné a chytľavé riffy, miestami obohatené až na kosť ohlodanými sólo vyhrávkami, netrepať makovicou je takmer nemožné. Texty sú v tomto prípade všetky v slovenčine, kde kapela nastavuje zrkadlo, prípadne pojednáva o niektorých „pekných“ ľudských vlastnostiach či o slobode, v podstate taká klasika.

Vokalista Malčo miestami menej frázuje, to si však myslím, že nie je extra podstatné a hlavne sa tým spoločne s jeho vokálnym prejavom zachováva živočíšnosť ich tvorby. Ťažko aj vyzdvihnú extra skladby, pretože je to počas celej stopáže poriadny uragán, ale určite by som mohol spomenúť veci ako „Spasiteľ“, „Cesta“ alebo „Nič sa nemení“, ktoré majú vlastnosti schopné doslova ničiť. Veľmi dobré!

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: crust/punk
Krajina pôvodu: Slovensko (Poprad/Vranov nad Topľou)
Vydavateľstvo: Ingot – Andrejco Records v kooperácii so Skaven Records a Ventilatorr Rechords
Dátum vydania: 25.03.2017
Web: https://www.facebook.com/distaxband/ a https://www.facebook.com/concussa/
Zostava DISTAX:
Dalibor – vokály
Andrej – gitary, vokály
Miyia – gitary
Zildo – basgitara
Zoro – bicieZostava CONCUSSA:
Malčo – vokály
Pišta – gitary
Dano – gitary
Cingy – basgitara
Turčo – bicie
Tracklist DISTAX:
Intro (1:56)
Raj (2:27)
Living at the Expenses of Others (2:08)
Illusions (2:16)
Disco Vietnam (2:04)
Saboteurs (2:36)
Eurofascists (2:58)
Outro (1:48)Tracklist CONXUSSA:
Intro (0:59)
Spasiteľ (1:24)
Ani pán, ani pes (0:50)
Cesta (1:47)
Pokrytci (1:14)
Sny slobody (1:38)
Blúdny kruh (1:41)
Nič sa nemení (1:07)
Tieň (1:17)
Paradox (1:38)
Diskografia:
DISTAX/CONCUSA split –  2017
Definitíva:
Na domácej scéne sa urodil nový split album kapiel DISTAX a CONCUSSA ponúkajúci kvalitný crust/punk. Na jednej strane temnejšie ladený a na tej druhej zas živočíšny, nabitý všadeprítomnou energiou.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články