Eufobia – Cup of Mud

Už pred časom nám do redakcie prišiel druhý album od bulharskej kapelky EUFOBIA. Priznám sa, že dovtedy som o nich nemal ani páru, ani slychu. Kvarteto hudobníkov funguje od roku 2003 a má na svojom konte jedno demo a novinka Cup of Mud, ktorú nám poslali je ich druhým štúdiovým albumom. 
Samotná kapela uvádza svoju žánrovú škatuľku ako death n roll, no ja si nie som celkom istý, či je tomu tak. Osobne by som ich skôr zaradil medzi kapely hrajúce technický a progresívny death metal, aj keď úvodná skladba Violin tomu vôbec nenasvedčuje. Z reprákov vás v úvode bude hladiť príjemná a pohodová hudba, s krásnym zvukom gitary. Časom sa pridá šepkaný vokál. Chvíľu som rozmýšľal, či mám v prehrávači správne cd, ale o tom ma presvedčila hneď nasledujúca skladba Maligna. Typický death metalový vokál odštartuje príjemné a rezké deathové tempo, z ktorého sa na nás valia vcelku príjemné melódie, prepletené rýchlejšími bicími a menšími zasekávačkami. Avšak už hneď v tejto skladbe je jasné, že EUFOBIA má od death n rollu dosť ďaleko. Nielen v skladbe Maligna, ale aj na celej nahrávke nájdeme množstvo progresívnych prvkov, veľa zaujímavých a nie veľmi zvyčajných melódií použitých práve v death metale. Vo svojej podstate si EUFOBIA hrá death metal po svojom.

V spomínanej progresii však nečakajte OBSCURU alebo kapely im podobné, pretože skladby ako celok, ktorý je prepletený death metalom, sú popretkávané zaujímavými, miestami až príjemne znejúcimi melódiami, ktoré celý album osviežujú. Hlavný death metalový vokál, ktorý je typický a ničím nevybočuje z radu, je prestriedaný s kričanejším, možno až blackovejším spevom. Každá skladba má svoju vyváženosť medzi typickými deathovými prvkami, príjemnými melódiami a progresívnymi postupmi.

Novinka od týchto Bulharov je rozhodne zaujímavá nahrávka, avšak na môj vkus rozdrobená. Na jednej strane nie je ani poriadne deathová, nie je ani poriadne melodická a ani progresívna. Ako celok mi osobne znie dosť chaoticky a priznám sa, že pri opakovanom posluchu som ju mal problém dopočúvať. Muzikanti akoby nevedeli, ktorým smerom sa chcú uberať. Jednotlivé skladby vám stále pri každom počúvaní budú stále ukazovať svoje nové krásy prípadne nedostatky, záleží na uhle pohľadu. V skladbe Cruel Child mi príde, že deathové prvky som už niekde počul, no možno sa mýlim. Páni z EUFOBIE však dokazujú, že sú výborní muzikanti, o tom niet pochýb, niektoré prvky na albume sú naozaj hodnotné. Mne však ich nahrávka veľmi nesadla. Upozorniť však musím na veľmi dobrý zvuk celého albumu. 

Cup of Mud je rozhodne neobvyklý album, ktorý stojí za vypočutie. No je až príliš rozdrobený a pri jeho počúvaní som žiaľ mal ozaj problém ho dopočúvať. Skladby mi počase prišli nezáživné a zdá sa mi, že je to skôr exhibícia samotných muzikantov. Páni nápady majú, no ako celok zrejme Cup of Mud skôr omrzí. Nemám však na mysli, že by sa skladby obohrali, pretože všetky progresívne prvky budete objavovať až časom. Avšak časom zrejme prídete nato, že hravosť melódií, deathová brutalita a progresivita v kope neznie až príliš lákavo. Za ochutnanie však určite nič nedáte. U mňa priemer s ambíciami. 

Žáner: progressive technical death metal/death n roll
Krajina pôvodu: Bulharsko
Vydavateľstvo: Wizard
Dátum vydania: 11.6.2011
Web: http://eufobia.com/
Zostava:
Niki Bojakov – gitara, vokály
Steff Abajiev – basgitara, vokály
Blago Petrov – bicie, vokály
Ivan Gemijev – gitara
Diskografia:
Insemination – 2010
Cup of Mud – 2011
Tracklist:
Violin (2:41)
Maligna (3:15)
Laid To Rest (3:05)
Believer (3:37)
Cruel Child (3:47)
Rain of Snails (3:11)
Frog (3:29)
Mud (3:15)
Silver Air (2:54)
Violin /Instrumental/ (2:41)
Definitíva:
Bulharská EUFOBIA priniesla zaujímavý
 album Cuple of Mud. Death metal je prepletený
 s hravými a príjemnými melódiami.  Navyše sa nahrávka vyznačuje množstvom progresívnych prvkov a postupov.
Páni majú nadhľad, sú skvelí a hraví muzikanti,
 no album ako celok pôsobí nudne
a nemá správny ťah na bránu.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla