Perversity – Ablaze

Slovenská death metalová partička PERVERSITY je na scéne už od roku 1995, no svoj prvý dlhohrajúci album In the Garment of Lust vydali až o 8 rokov neskôr. Na posledný augustový deň si títo Prešovčania prichystali pre svojich fanúšikov už štvrtý štúdiový album Ablaze.
Po doteraz poslednom albume z roku 2008 Beyond the Reach of Heaven sa kapela rozlúčila s vydavateľstvom Grodhaisn a pred vydaním novinky sa dohodla s ďalším českým vydavateľstvom Lavadome Productions, ktoré sa novinke Ablaze snaží urobiť čo najväčšiu a najlepšiu propragáciu.

Album štartuje kľudné a pohodové intro Reach of Hell a vy ani nezbadáte, že počúvate death metalovú skupinu. To si budete myslieť ešte aj v úvode Behind the Diabolical, ktorú štartujú príjemné bicie, no po pár sekundách sa pridajú rezavé gitary. Takto sa to chvíľu strieda až sa konečne spoločne s Kazateľovým vokálom rozbehne aj poriadna death metalová agresívna jazda. V tejto skladbe nejde len o deathový „nášup“, pretože kapela sa snaží aj o vsunutie technickejších prvkov. A to nielen v tejto skladbe, ale aj v Devoted To Perdition, The Banished a Palace of Skin. Celá nahrávka sa vyznačuje naozaj výborným zvukom a myslím si, že málo kto by po vypočutí celého albumu tipoval, že títo muzikanti sú práve zo Slovenska. Všetky skladby sa nesú v klasickom duchu brutal death metalu, kde vynikajú najmä gitary, tvrdé a agresívne tempo. Avšak najviac mi na celej nahrávke imponuje Dodiho „chorobný“ backing vocals, pripomínajúci legendárneho Paula Speckmanna (MASTER, ABOMINATION). Celý album sa veľmi dobre počúva a keď má niečo viac ako polhodinu, tak si v podstate ani nevšimnete ako rýchlo vám pri ňom ujde čas. Po opakovaných počúvaniach vám však vyplávajú na povrch aj niektoré opakujúce sa nápady. Medzi najlepšie skladby patria Behind the Diabolical, Merciless Messiah, Hailing the Thieves of Souls a Necrophiliac Beast, ktorú nečakane štartujú krásne klávesy, ktoré dodajú skladbe nezvyčajnú až mrazivú atmosféru. Po chvíli sa však rozbehne brutálne deathové tempo. Toto sa skupine naozaj podarilo, pretože vhodne skĺbili dva prvky a najmä klávesy sa v skladbe objavili dosť nečakane. Celú smrtiacu atmosféru albumu Ablaze dotvára aj vynikajúci artwork.

Myslím si, že Prešovčania PERVERSITY týmto počinom rozhodne nesklamali a svojich skalných fanúšikov určite potešili. Album pôsobí v rámci žánru nadpriemerne a určite si nájde cestu aj k novým fanúšikom. Za seba môžem povedať, že chalani ma zaujali, aj keď ku koncu nahrávky ma už neudržali úplne v strehu. Chalanov by som si veľmi rád pozrel naživo, pretože ich skladby musia mať na koncerte neuveriteľnú silu. Mimochodom, môžeme byť radi, že máme na našom malom Slovensku aj takúto kapelku. Len tak ďalej. 

Album na recenziu poskytlo vydavateľstvo Lavadome Productions.

Žáner: brutal death metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Prešov)
Vydavateľstvo: Lavadome Productions
Dátum vydania: 31.8.2011
Web: www.perversityband.com
Zostava:
Juraj „Kazateľ“ Handzuš – vokály
Jozef „Dodi“ Košč –gitara, vokály
Marián „Elvis“ Petrík – gitara
Slavomír „Sly“ Koval – basgitara
Martin „Mystik“ Horgoš – bicie
Diskografia:
In the Garment of Lust – 2003
Words Like Poison – 2004
Beyond the reach of Heaven – 2008
Ablaze – 2011
Tracklist:
Reach of Hell (0:34)
Behind the Diabolical (3:26)
Merciless Messiah (2:37)
Hailing the Thieves of Souls (4:34)
Devoted To Perdition (5:40)
Necrophiliac Beast (3:08)
The Banished (4:14)
Vzplanutie (1:12)
Palace of Skin (4:32)
Blood of Hastur (4:47)
Definitíva:
Štvrtý album prešovských PERVERSITY
 ponúka povinnú dávku brutal death metalu
 zabalenú v naozaj perfektnom zvuku.
Ablaze sa vyznačuje agresiou, zaujímavým
 zvukom deathových gitár, poväčšine aj rýchlosťou,
ale najmä skvelým chorobným doprovodným vokálom.
V niektorých prípadoch sa muzikanti snažili
 aj o technickejšie prvky a postupy, ktoré album oživujú.
Ablaze od PERVERSITY by si mali vypočuť minimálne fanúšikovia tohto žánru.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla