GLOOM – Catharsis

Slovenská skupina GLOOM zo Sabinova vydala ešte v marci pod hlavičkou vydavateľstva Metal Age Productions druhý štúdiový album nazvaný „Catharsis“. Albumová novinka im vyšla po jedenástich rokoch.

Sabinovská partia muzikantov, ktorá si hovorí GLOOM ma vytrhla z nevedomosti o tom, že na Slovensku sa gotický žáner vôbec nevyskytuje. Počiatky tejto melodickej pochmúrnosti sa datujú do roku 2001 a po mnohých zmenách v zostave zostal posledným mohykánom, ktorý stál pri zrode skupiny, bubeník Radoslav Priputen (a čiastočne i gitarista Igor Tinák, ktorý sa ku GLOOM pridal rok po založení a zotrval až dodnes). Toľko ku histórií a poďme sa venovať žiarivej prítomnosti (a pevne verím, že aj budúcnosti), ktorá sa nám ponúka v podobe strieborného kotúča s názvom „Catharsis“.

GLOOM – Catharsis

Hneď prvá skladba „Souls Walk Apart“ je hitovka a vypalovačka ako lusk. Zastretý klávesový zvuk predznamenáva zvukové tsunami, ktoré sa z reproduktorov začína valiť. Sympatický prednes speváka Martina v kontexte gotického žánru, a trochu prekvapivé, ale o to rafinovanejšie a prieraznejšie sú harmonické výlety gitár ctiace novú vlnu ťažkého kovu z 80. rokov.

Na konci druhej skladby „Heart Dead Remains“ je použitý syntetický zvuk violončela. Popravde by som uvítal originál, ktorý by určite vyznel estetickejšie. Zvukomalebných klávesov sa však nezbavíme, pretože nás nenápadne sprevádzajú takmer celou dĺžkou zvukovej katarzie, ktorú nám kapela ponúka. Chvíľami majú i navrch, čím zvýrazňujú atmosféru a posmutnelé vyznenie piesní. V „Lillyann“ môžeme počuť ženský vokál patriaci Natálií Bučkovej, ktorý je oživením uprostred albumu.

GLOOM

Pár rýchlejších kúskov striedajú pomalšie a ponurejšie, temné a precítené kompozície, bez vplyvu na hutné a ostré vyznenie piesní, čo je zásluhou hlavne kvalitných gitarových riffov. Tiež je prítomná precízna práca s dynamikou, ktorú je potrebné vyzdvihnúť, pretože aj takéto jemné nuansy robia hudbu GLOOM príjemnejšou.

Zopár výčitiek by sa našlo v podobe nie príliš správnej anglickej gramatiky a slovosledu. Veľmi šikovným ťahom bolo umiestniť na novinku len 8 skladieb, pretože ku koncu stopáže sa mi už jednotlivé položky zľahka zlievajú.

Mojím osobným favoritom je naozaj nádherná gitarová vybrnkávačka s názvom „Catharsis“, ktorú dúfam budeme počuť aj na koncertoch tejto formácie. Podobné inštrumentálne skladbičky komponovali IN FLAMES, resp. celá göteborská škola melodického death metalu ešte v časoch, keď boli pri umeleckých a tvorivých silách.

Vráťme sa ale späť ku Slovákom. Posledným zárezom je neveselá „The Last Chapter“, kde sú asi najlepšie skomponované viac hlasy celého albumu. Veľmi dobré ukončenie nahrávky, navyše podtrhnuté záverečným outrom, ktoré zatvára dvere a dáva bodku celému počinu.

Jednoznačne odporúčam novinku od GLOOM pre všetkých „gotikov“ a mám pocit, že chytľavé melódie a hutný zvuk gitár majú výborné predpoklady osloviť aj rock/metalových fanúšikov iných žánrov.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: gothic rock/metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Sabinov)
Vydavateľstvo: Metal Age Productions
Dátum vydania: Marec 2017
Web: www.gloom.sk
Zostava:
Martin Pazdera – spev
Igor Tinák – gitara
Miroslav Maľcovský – basgitara
Barbora Petrášová – klávesy
Radoslav Priputen – bicie
Tracklist:
Souls Walk Apart (03:35)
Heart Dead Remains (04:54)
LoveSong (03:25)
Lillyann (05:25)
No One Ever (03:02)
Fatal Trust (03:58)
Catharsis (02:47)
The Last Chapter (07:08)
Diskografia:
Nostalgia – 2006
Catharsis – 2017
Definitíva:
Po dlhých rokoch sa ku nám dostáva novinka v podobe albumu „Catharsis“ od gotickej kapely GLOOM zo Sabinova. Atmosférické klávesy, gitarové harmónie a hlboký spev charakterizujú počin asi najlepšie. Určite dajte tomuto albumu šancu (aj keď nie ste priaznivcom gotického metalu). Neoľutujete!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články