MORNA, FEEL A CURSE a GLOOM v Poprade: Kapely sa postarali o horúci, pestrý a hlavne kvalitný metalový večer

V posledný júnový horúci sobotný večer sa dalo čakať, že zaujímavo zložená trojica slovenských kapiel MORNA, FEEL A CURSE a GLOOM pridá ešte pár stupňov na vnútornej teplote diváka, prispeje k jeho dýchavičnosti a postará sa o nejaké tie kropaje potu naviac.

Popradský klub Rock Fabric privítal zostavu kapiel, ktoré vábili kvalitou potvrdenou ich albumovými nahrávkami a mimo iného aj pestrosťou akou každý z menovaných spolkov uchopil vnímanie tvrdšej hudby. Poznajúc miesto činu už z pár rokov starého vystúpenia BLAZE BAYLEYHO som očakával, že divácke priestory budú hojne využité k zodpovedajúcej podpore a kulise spomenutým spolkom, ktorých úroveň prezentovanej hudby dávno presahuje hranice našej republiky.

Tanečná hudba znejúca z reproduktorov podniku a chabý počet zhromaždených ľudí akoby ani nenaznačoval začiatok metalového večera. O ňom dali znať až jednotliví členovia kapiel, pripravujúci si svoj propagačný materiál a zdraviaci prichodiacich známych. Až s úderom deviatej hodiny (do toho času sa nahromadil aj relatívne slušný počet platiacich divákov) sa začali koncertné vystúpenia.

GLOOM

Východniari GLOOM boli prvými, ktorí v ten večer okúsili neklimatizovaný priestor klubu. Kapela po viac ako desiatich rokoch prichádza s albumovou novinkou „Catharsis“ (recenzia TU), síce s čiastočne obmenenou zostavou, ale stále verní melodickému rock/metalu s výrazným nádychom melanchólie. Tej hojne dopomáha skvelý vokál Martina Pazderu a v neposlednej rade osobité klávesy Barbory Petrášovej,  sympatického to nováčika v zostave.

Za zvukov titulného intra z novinky sa začala takmer tri štvrť hodinka, ktorá bola naplnená na striedačku clivými melódiami a priam rádiovými rockovými skladbami. Tie doslova zvádzali prítomných divákov k rytmickým „tanečným“ pohybom. Počas koncertu odzneli skladby ako napríklad „Heart Dead Remains“, klipovka „Fatal Trust“ alebo aj „Lillyann“. Práve posledne spomenutú možno považovať za jednu z najvydarenejších piesní diskografie GLOOM. Sugestívne klávesy, šlapavá rytmika, riff, ktorý ma odpich. Zároveň núka priestor pre ženský vokál, do ktorého sa sympaticky s potrebnou silou a príjemnou farbou oprela sama Barbora. Aj prítomní diváci oceniac príťažlivosť tónov sa zbavili ostychu a popohnali samých seba k predným radám. Hudba, ktorú možno pripodobniť k spolkom ako SENTENCED alebo TO/DIE/FOR sa evidentne páčila. Nezabudlo sa ani na prvotinu, z tej sa hrali „Sorrowfilled“, „Love Never Dies“ alebo „Dead Romance“.

Mimo toho prišiel na rad aj „cover“ „Wicked Game“, ten síce dostal dravší kabát, ale aj tak by som uprednostnil pôvodnú tvorbu hlavne ak je z čoho vyberať. Sabinovčania za ten čas predviedli uvoľnené vystúpenie, ktoré bolo sprevádzané slušným zvukom, hoc s pár písknutiami. Na tie ale prizerajúci hneď zabudli, pretože sa dobrovoľne nechali unášať očarujúcimi melódiami prepletenými smutno zádumčivými motívmi, z ktorých ale evidentne sršalo nadšenie a radosť z hrania.

MORNA

MORNA, ako čerství víťazi Wacken Metal Battle Slovakia, nahradili snové melódie death metalovým nákladom, od ktorého sa neodbočilo už celý zvyšok večera. Kto chalanov z Novej Dubnice pozná, ten vie, že ich hlavným a na domácej metalovej scéne špecifickým poznávacím znamením, je množstvo progresívnych prvkov, ktorými doslova komplikujú a zároveň obohacujú tento agresívny metalový žáner. Počas ich ďalšieho strhujúceho vystúpenia sa k nám dostali nepredvídavé zmeny tempa, inštrumentálne zverstvo a zložitá stavba piesní. Slovo strhujúce vystihuje celý priebeh setlistu, do ktorého sa opreli s vervou, ktorou by aj brány Mordoru praskali na prvý šup. Aj samotné zloženie a poradie skladieb dopomohlo k pestrosti, kedy sa priamejšie a nátlakovejšie skladby striedali s tými s labyrintom hudobných motívov. Skladbou „Desperately Shining Urge“ sa nám dostalo priehrštia ťaživých gitarových riffov a Robovho deathového chroptenia.

Nasledujúca „Life After Heroes“ spolu s čistým vokálom a náladovými momentmi udrela prvýkrát na „progovú“ strunu. Opäť tvrdšia „To Think Alone“, ku ktorej si kapela zriadila aj videoklip, bola striedaná „Trollkarlens Dikt“. Ide o pieseň, ktorá v podstate zosobňuje typickú tvar kapely MORNA, počas nej došlo k technickým problémom s gitarou. Tie boli zvládnuté s prehľadom aj ako súčasť nácviku krízových scenárov pre Wacken Open Air. Kúsok „Being Me“ vytiahol z publika do predných radov „metačov“ hláv a posledná pieseň „Closing Portrait“ zakončila vystúpenie, ktorému vládla živelnosť a zároveň bezprostrednosť, podporená uvoľneným Robovým líderstvom, ktorý si s entuziazmom užíval pódium. Hoci kapela sama prezentuje materiál, ktorý môže v istých okamihoch pôsobiť profesorky, tak na pódiu nebolo ani chýru ani slychu po takto vystrúhaných nezaujatých grimasách. Šlo sa naplno, pot striekal z Jakuba pri jeho bicích nájazdoch, úsmev neopúšťal Mišove gitarové riify a sústredenosť s hravosťou vládli Tomášovým basgitarovým strunám.

FEEL A CURSE

Štvorica FEEL A CURSE z Liptovského Mikuláša pôsobila akoby v protiklade s predchádzajúcim vystúpením, ktorému vládla spontánnosť a neviazanosť. Tie boli zamenené za koncentrovaný a sústredeným výkon avšak s úmyslom kynožiť. Vystúpenie malo potrebnú agresivitu, oceľovú razanciu, nekompromisne drviace tempo a hudobnú dravosť. Kapela má za sebou EP „Corroded Time to Come“ i dlhohrajúcu dosku „Shadows in Mind“ (recenzia TU) a podľa mňa velikánsky problém vybrať skladby, tak aby ulahodili každému. Pretože čo skladba, to death metalový skvost so svedčiacou melodickosťou, ktorú chalani vnášajú do svojich skladieb. Treba zároveň dodať, že ide o zvukovo vyšperkované nahrávky. Teda aj vystúpeniu sobotného večera pomohlo jeho správne namixovanie, vďaka ktorému všetky nástroje a vokál mali svoje miesto a nik neprišiel skrátka. Death/thrashové riffy vyšívali celými skladbami, basgitara a bicie roztĺkli čo Heňov vokál nestihol rozsekať. S takými výrazovými prostriedkami by aj zvučka večerníčka patrila do zlatého fondu death metalu.

Posledný set večera načala titulná skladba stále aktuálnej novinky „Shadows in Mind“. Ďalšími kusmi, ktoré z danej dosky odzneli boli hutná a zemitá „Memories Stay“, melodickými momentmi, power metalovým sólom okorenená „Collateral“, „sodomáckym“ thrash metalom páchnuca „Of War and Men“, buldozér „Misguided World“ a záverečná „Lies“. Pomedzi to sa podarilo napratať aj už klasickú „Corroded Time to Come“ a nepokojným riffom vedenú „Intrigues and Hatred“, obe zo spomenutého EP. Divácku kulisu pomohla ozvláštniť aj väčšina posádky z MORNA, ktorá hádzala hlavami s už ostrihanými vlasmi hneď v prvom rade.

Predvedené výkony všetkých zúčastnených by si zaslúžili aj väčší záujem ako zhruba päťdesiatku platiacich hláv, priestory klubu by veru poňali aj dvojnásobný počet. Práve ten by svedčal kvalitnej muzike, ktorá v daný večer zaznela.

PLUSY:
Skvelé výkony MORNA, FEEL A CURSE a GLOOM, dostupnosť propagačného materiálu kapiel – CD, tričká

MÍNUSY:
Slabšia divácka účasť