Dokonalý večer v znamení technického death metalu: BEYOND CREATION a VIRVUM v Košiciach

Priaznivci death metalu, ktorí v tomto agresívnom hudobnom žánri radi nachádzajú okrem prirodzenej brutality aj komplikované a spletité štruktúry, si určite pamätajú na minuloročný novembrový koncert Nemcov OBSCURA v košickom Collosseu.

Jedným z hostí, ktorí podľa mojich osobných preferencií dokonca zaujali viac boli kanadskí BEYOND CREATION. Tentokrát v pozícii hlavnej hviezdy a s prirodzene dlhším setlistom boli sprevádzaní podobne ladeným zoskupením VIRVUM.

Ďalším rozdielom, okrem takmer dvadsať stupňového teplotného rozdielu, bolo aj presunutie pódia o poschodie vyššie do Klubu 777. Tým sa vytvorila ta pravá dusná a prepotená klubová atmosféra, počas ktorej sa prítomní v prvých radoch v tom teple doslova lepili na seba a vydýchnuť bolo človeku dovolené až v zadnej časti pri bare. Čo suma sumárom robí adekvátne živelnú a strhujúcu atmosféru pre obe hrajúce kapely, ktoré si ju určite zaslúžili.

VIRVUM

Hoci Švajčiari VIRVUM sú už na scéne pomaly jedno desaťročie, tak ich prvá štúdiová nahrávka „Illuminance“ prišla na svet až vlani. Čakanie sa ale oplatilo. Ich technický death metal je ozvláštnený nadpozemskými, vesmírnymi témami dotýkajúci sa často až filozofických otázok. V štúdiovom prevedení disponuje dostatkom epických i dych berúcich chvíľ. Nehovoriac o lyrickej zložke albumu, ktorej pochopenie a ponorenie sa do nej vyžaduje aj istú dávku odvahy a hlavne času. Práve táto, v istom zmysle, výpravnosť dostala v živom prevedení enormnú injekciu zápalu, agresie a dravosti patriacich k tomuto žánru.

Treba uznať, že zvuk v tento večer prial obom kapelám, čo v tomto prípade bolo jednou z nutností ako previesť štúdiovú kvalitu naživo. Pätica Švajčiarov, tesniacich sa na pódiu, počas poskytnutých takmer štyridsiatich minút nezaváhala ani na okamih a servírovala svojský nekompromisný kozmický death metal s riadnou dávkou nešetriaceho vokálu sprevádzaného vyberanou nástrojovou zručnosťou. Neberúc ohľad na stiesnené priestory, spevák striedajúc rôzne vokálne polohy, neustále burcoval pľac  pod pódiom, v ktorom sa tlačili krkmi točiace metalové hlavy. Zo stále aktuálnej novinky sa za ten čas zahralo aj to čo malo, teda priamejšie „Earthwork“ a „Ad Rigorem“, éterický brutálna  „Illuminance“ a o záver sa postarala epická „A Final Warming Shine: Ascension and Trespassing“.

BEYOND CREATION

Kým počas prvej kapely večera bol podaný výkon pre mňa milým prekvapením, tak u nasledujúcich BEYOND CREATION som šiel takpovediac naisto znajúc ich kvality z minulého roka. Dlhší hrací čas dokonca sľuboval znásobenie očakávaní, tie sa aj naplnili. Bez ohľadu na progresívne ladenie kapely, množstva kľukatých inštrumentálnych pasáži a na prvý pohľad nevyspytateľných temp zdanlivo bez náznaku melódie, stále ide v prvom rade o death metalovú svorku. Výplach, ktorého sa nám dostalo cez zdrvujúcich bicích nájazdov, vražedných vokálov a bezcitne kántriacich surových riffov nenechal obecenstvo chladným. To sa pravidelne odvďačovalo revom svojich hlasiviek a dokonca Števo zo slovenských DISCONSOLATE sa ako jediný a aj celkom úspešne pokúsil o „stage diving“.

Veľa sa nerečnilo, kapela do divákov nasekala úvodnú dvojicu skladieb „Omnipresent Perception“ a „Sous la lueur de l’empereur“, krátko pozdravila a pokračovala kúskom „Earthborn Evolution“. Majúc za sebou dvojicu podarených a kvalitných nahrávok bolo z čoho vyberať a v rámci tej nekompromisne pôsobiacej smrtiacej riavy sa človek mnohokrát pristihol civieť na struny masírujúce prsty oboch gitaristov Girard/Chartré a užíval si záludne vábivé vzorce basového mága Huga Doyon-Karouta.

Z prvotiny ešte odznela „Coexistence“ a kapelou oznámený zásek „Fundamental Process“ mal predznamenať koniec vystúpenia. Predsa len po hlasnom dopytovaní sa prídavku sa nám dostalo rozsiahlej „The Deported“, ktorou sa ukončilo precízne zdrvujúce vystúpenie Kanaďanov BEYOND CREATION.

Opäť koncert, u ktorého prepotené tričká, vykričané hlasivky a zaľahnuté v ušiach sú v podstate len synonymom úprimného metalového zážitku, o ktorý sa tentokrát postaralo progresívne death metalového kombo nepopierajúce smrtonosnú podstatu tohto žánru.

PLUSY:
Technicky dokonalí BEYOND CREATION a VIRVUM, bohatý merchandise

MÍNUSY:
Žiadne