Hradby Samoty VII.: Hraničné zážitky z druhej strany

Festival experimentálneho audio-vizuálneho umenia sa uskutoční od 21. do 22. júla v Jelšave.

Pamätníci, ktorí si ešte dnes spomínajú na prvý ročník Hradieb Samoty na zrúcanine hradu Cimburk pri moravských Koryčanoch, len ťažko zabudnú na unikátny pohľad na bledý mesiac nad takmer nepreniknuteľným hvozdom vykresľujúcim malebné siluety starého opevnenia a skál, od ktorých sa odrážala opalizujúca žiara pochodní, doplnená o atmosférickú hudobnú zložku. Je na mieste priznať, že vtedajšie festivalové zázemie nepatrilo k najlepším, rovnako ako technické podmienky, či doprava na samotnú zrúcaninu, avšak to všetko vyvážili skvelá atmosféra, hudba, príroda, pivo a hlavne ľudia. Skrátka, kto bol prítomný na prvých Hradbách, pravdepodobne na tento zážitok nikdy nezabudne.

O sedem rokov neskôr sa organizátori tohto festivalu odhodlali k obdobnému kroku, kedy využili krátke prestávky v už tradičnom mieste v Rosicích pri Brne, aby znova sprostredkovali všetkým návštevníkom ducha pravého undergroundu, a hlavne, jedinečnej atmosféry, ktorá sa dá dnes nájsť len na pár miestach v strednej Európe. Preto padol výber na unikátnu lokalitu na hranici východného a stredného Slovenska – na kaštieľ v mestečku Jelšava. Táto oblasť sa už raz nezmazateľne zapísala do povedomia temných subkultúr v legendárnom románe Brama Stokera „Dracula“, ktorý podľa východoslovenských dediniek a zabudnutých hradov popisoval Transylvániu grófa Vlada Narážača. A práve v tejto zabudnutej, ale významnej kultúrnej pamiatke s neopakovateľnou atmosférou, sa uskutoční siedmy ročník Hradieb Samoty. Celý kaštieľ, ako vystrihnutý z hororov počiatku 20. storočia, na 2 dni a 2 noci ovládnu audiovizuálne skupiny najrôznejších zameraní a konceptov. Od čisto hudobných záležitostí, až po špecializované site specific inštalácie, budú návštevníci svedkami organickej premeny celého kaštieľa – či už pomocou videomappingu alebo zmeny akustického, či fyzikálneho priestoru ako takého. Samozrejmosťou je množstvo merchandisu, dostatok ubytovacích kapacít a dychberúca príroda i folklór.

Gemer sa vám zapíše do sŕdc a preto je pre vás prichystaný v spolupráci so združením ČIERNE DIERY netradičný výlet, ktorý by ste si v žiadnom prípade nemali nechať ujsť. Z Jelšavy vás prepraví autobus do Magnezitoviec, kde hneď na začiatku výpravy budete môcť vidieť funkcionalistický kostol. Vzhľadom na miesta, ktoré vás budú čakať, vám pohľad na sakrálnu stavbu môže vniesť do duše isté upokojenie. Neďaleko na vás bude čakať viadukt a menší tunel. Taká malá skúška odvahy a ochutnávka toho, čo bude nasledovať. Neexistujúca trať vás privedie k väčšiemu z tunelov. Tu sa môže začať exkurzia temným, dva a pol kilometra dlhým priestorom. Približne po trištvrte hodinke absolútnej tmy, vás začne vítať svetlo na druhej strane. Znovuzrodenie, oslobodzujúci pocit a akási úľava sú zaručené. V Slavošovciach už na vás bude čakať autobus, ktorý vyrazí ku krásnej vysokej peci s ešte krajším menom Etelka. Aby ste sa aj čo to dozvedeli o miestach, ktorými budete prechádzať, budú vás lektorským výkladom sprevádzať Čierne Diery. Tak neváhajte, toto treba zažiť na vlastnej koži.

Ako miesto pre exkluzívne premiérové zahraničné vystúpenie si Jelšavu vybral guru súčasného hlasového etno/drone/ambientu Alexey Tegin, známy z projektu PHURPA, tentokrát však so svojím old school industriálnym projektom CORPS, v ktorom pôjde najmä o analógovo vytvárané kovové ruchy, diy bassovú gitaru s najdlhším krkom široko ďaleko a samozrejmosťou je Alexeyov hlas. CORPS však nebude jediný projekt zo vzdialeného východu, pretože sa do Jelšavy chystá i Alexeyov skorší súputník Svyatoslav Ponomarev, dnes hlavný člen projektu PURBA, a to v inkarnácii s názvom MYASORUBKA, ktorú tvorí okrem Svyatoslava ešte Jan Kruml, známy z projektu INSTINCT PRIMAL. Na rozdiel od živočíšne industriálnych CORPS predstaví MYASORUBKA hudbu obohatenú o field recordings, vlastnoručne vyrobené nástroje a ambientné nálady doplnené samozrejme dostatočným hlukom. Od severných susedov sa objaví viacero interprétov a to za účasti zasneného hviezdoplavca X-NAVI:ET, ktorého môžete poznať z projektov HATI, KAPITAL a z Poľska sa ukáže harsh noisový dynamický PURGIST. Až mimozemské zvuky predvedie REZ EPO a roztancuje techno/EBMkom wroclavský projekt EMMA ZUNZ. Budapešť je zase miestom, kde vznikol štylistický experiment ENTRÓPIA ARCHITEKTÚRA a z Ostravy príde osláviť 20 rokov existencie už legendárny industrial-jazzový projekt SKLO.

Dôležitým prvkom tohtoročných Hradieb sú okrem špecifického miesta aj najrôznejšie kolaborácie a bočné projekty hudobníkov, preto tento rok budeme môcť v exkluzívnom sete privítať shoegazovo noisovú pochúťku z labelu Exitab, a to projekt Teapota OBETE SEKTY, ktorý sa predstaví na festivale prvý a posledný krát, pretože Jelšava… Kolaborácia projektov MASSOLA & SEDEM MINÚT STRACHU & SUPRAPHON FAMILY & DRÉN sa pokúsi natvrdo otestovať silu konštrukcie ľudského tela i jeho sluchového aparátu a v spoločnom sete sa predstaví tiež 900piesek spoločne so 777 BABALON.

Vizuálna zložka tento rok bude viac než pestrá. Jelšava bude hostiť jedného z najúspešnejších slovenských glitch/gif vizualistov – Adama Pižurného. Predstaví nám svoju tvorbu, ktorá si našla cestu do popredných umeleckých i komerčných projektov na celom svete. O svoje miesto vo vašej priazni budú bojovať taktiež výtvarní umelci z CHAOS COMPANY, radikálny vizualista Stano Greždo s novou sériou prác, Zuzana Sabová ako rezidentka slovenskej 4D gallery, pionieri videomappingu na Slovensku NANO VJs a mnoho iných vizualistov ako Pali Bratranec, Ján Bátorek, Mašindog, Samayel, Melcore alebo Jozef Čabo z projektu The Blackwood Incident s inštaláciou s 30 obrazovkami a mnoho ďalších umelcov zvuku, svetla, slova i tvaru.

Pri letmom pohľade na miesto a nabitý program festivalu môžeme konštatovať, že aktuálny ročník rozhodne nie je pre niekoho, kto hľadá absolútny festivalový komfort, či len ďalšiu aktivitu na prázdniny. Siedmy ročník sa snaží, ako už sme napísali vyššie, sprostredkovať návštevníkom nadpozemský zážitok, kde sú márne akékoľvek očakávania či predsudky. Tentokrát sa Hradby vymykajú akémukoľvek inému festivalu a tak je atmosfére a duchu miesta prispôsobené prakticky všetko. Na súpiske nehľadajte slávne mená, zložité technické finesy a vtieravý program. Tento rok ideme skrátka až na kosť a tých, ktorí budú ochotní prekonať vzdialenosť do miesta konania, odmeníme naozaj hraničným zážitkom, na ktorý budú, podobne ako v prípade prvého ročníka Hradieb, spomínať ešte dlhú dobu. VII. Hradby Samoty zotrú hranicu medzi návštevníkom a vystupujúcim aj medzi realitou a snom.

Plagát k Hradby Samoty VII.

www.hradbysamoty.org

Tlačová správa