ANATHEMA – The Optimist

„The Optimist“ je zrejme najmenej pravdepodobný názov, ktorý môže kapela s doom metalovou históriou použiť. Kto však pozná hudobnú cestu Britov ANATHEMA, vie, že emócie v ich prípade majú pred škatuľkovaním prednosť.

Silver Strand State Beach – pláž neďalekého kalifornského San Diega. Na nej zaparkované auto, v ňom mobil, rodinná fotka, lístok s odkazom. Pred automobilom pohádzaný odev a stopy smerujúce k pláži. Fanúšikom ANATHEMA je táto scenéria určite známa ako artwork k albumu „A Fine Day to Exit“, ktorý kapela vydala v roku 2001. Súradnice tohto miesta sú „32.63N 117.14W“, rovnaký názov nesie aj úvodné intro na novinke „The Optimist“ od  tohto atmosferického rockového telesa. Pýtate sa prečo?

ANATHEMA – The Optimist

Práve na aktuálnom albume sa ANATHEMA rozhodli k tomuto dielu vrátiť a pokračovať v nasledovaní osudu človeka, ktorý si jedného dňa povedal, že musí niekam vypadnúť. Koncepčne k tomu zapadá aj obal znázorňujúci auto idúce na ceste.

Hudobný vývoj skupiny ANATHEMA rozhodne patrí k tým zaujímavejším. Z ponurej death/doom metalovej čiernej ruže rozkvitla orchidea vzdávajúca hold životu, kráse a láske tak, ako napr. na „Weather System“ (recenzia TU), alebo „We’re Here Because We’re Here“. Ortodoxní metaloví fanúšikovia možno už nadšení nie sú, mňa osobne ale nová, krehkejšia tvár veľmi baví.

Aj na novinke máme možnosť počuť schopnosť kapely búrať žánrové mantinely, oddávať sa emóciám, nebáť sa experimentovať a využívať elektroniku (treba ale zdôrazniť, že veľmi vkusne)! „The Optimist“ je skrátka jeden prekrásny road trip, ktorému navyše ani nechýba rozmanitosť. V prípade „Leaving Behind” či „Can’t Let Go” kapela pridáva plyn a má tendenciu poslucháča rozhýbať.

ANATHEMA

„The Optimist“, „Springfield“, „San Francisco“, či „Wildfires” sú zase nezabudnuteľnými citovými „vydieračkami”. V nich dostáva veľa priestoru najstarší člen bratov Cavanaghovcov Danny, čo ma veľmi teší. Jeho klávesové nápady vyrážajú dych rovnako tak, ako tradične anjelský spev patriaci zástupkyni nežného pohlavia Lee Douglas, ktorá s bubeníkom Johnom tvorí druhý súrodenecký pilier skupiny.

Novinke „The Optimist“ je ozaj ťažké niečo vytknúť, možno iba záver nahrávky mi príde nápadovo slabší oproti prvej polovici, žiadna nuda sa ale nekoná. Z môjho osobného pohľadu „Weather Systems“, ktorý mi k srdcu naozaj silno prirástol a považujem ho za jedno najsilnejších počinov za posledných desať rokov, prekonaný tentokrát asi nebol, no dovolím si povedať, že svojho predchodcu „Distant Satelittes“ (recenzia TU) určite zdolal.

Kto však mal rád minimálne posledné tri albumy, veľmi pochybujem, že ho tento kúsok sklame. Album je rôznorodý a veľmi prístupný, skladby sa vrývajú do pamäte veľmi rýchlo a zanechávajú prvé dojmy už po prvom vypočutí. Všetkým, ktorí majú chuť vydať sa na cestu plnú krásnych hudobných momentov „The Optimist“ vrelo odporúčam. Ak sa preň rozhodnete, čaká vás výlet, na ktorý tak ľahko nezabudnete. Stačí len nastúpiť a nezabudnúť sa pripútať.  A kto sa nevie dočkať európskeho turné k podpore nového diela, má možnosť si bratov Cavanaghovcov vypočuť už 10. júla v bratislavskom  klube Randal, kde zahrajú v rámci ich akustického turné.

Hodnotenie autora: 9,5 / 10

Žáner:  atmospheric/progressive rock
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Kscope Music
Dátum vydania: 09.06.2017
Web: http://www.anathema.ws/
Zostava:
Vincent Cavanagh – gitary, vokály
Danny Cavanagh – gitary, klávesy, klavír, vokály
Lee Douglas – vokály
Jamie Cavanagh – basgitara
Daniel Cardoso – klávesy, bicie
John Douglas – bicie
Tracklist:
32.63N 117.14W (01:18)
Leaving It Behind (04:27)
Endless Ways (05:49)
The Optimist (05:37)
San Francisco (04:59)
Springfield (05:49)
Ghosts (04:17)
Can’t Let Go (05:00)
Close Your Eyes (03:39)
Wildfires (05:40)
Back to the Start (11:41)
Diskografia:
Serenades – 1993
The Silent Enigma – 1995
Eternity – 1996
Alternative 4 – 1998
Judgement – 1999
A Fine Day to Exit – 2001
A Natural Disaster – 2003
Hindsight – 2008
We’re Here Because We’re Here – 2010
Distant Satellites – 2014
The Optimist – 2017
Definitíva:
Na novinke „The Optimist“ britská formácia ANATHEMA naďalej dokazuje, akým sú silným hráčom na poli atmosferického rocku. Opäť nechýbajú emócie, výborné melódie a rozmanitosť. Fanúšikovia, ktorým sa páči nová tvorba kapely, by sklamaní zostať určite nemali, rovnako ako ani tí, ktorí sa neboja cestovať naprieč žánrovými hranicami.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla