Valo z ENDLESS MAIN: Bicie sú môj únik z reality a venujem im každú voľnú chvíľku

Na konci mája vyšiel Zvolenčanom ENDLESS MAIN druhý album nazvaný jednoducho „II“. Oproti šesť rokov starému debutu mierne pritvrdili a zabrdli do progresívnejších vôd. Viac sa o novinke dočítate v nasledujúcom rozhovore.

Vznik ENDLESS MAIN sa datuje v roku 2007, čiže na slovenskej scéne sú už úctyhodných 10 rokov. Za ten čas stihli vydať dva albumy. „Sea of Lies“ (recenzia TU) a v máji im vyšiel u slovenského agilného vydavateľstva Slovak Metal Army aj druhý počin nazvaný „II“ (recenzia TU). Kapela si v období medzi týmito dvoma albumami prešla strastiplnou cestou zmien v zostave.

Ako posledný sa ku skupine pridal bubeník Valerián Choma v roku 2015. Práve jeho sme sa rozhodli vyspovedať, aby nám viac prezradil o novom albume ENDLESS MAIN. A samozrejme, nielen o ňom. Pohodlne sa usaďte a nechajte sa unášať odpoveďami sympatického bubeníka, z ktorého cítiť nesmiernu pokoru a vďačnosť, že sa mohol túto nahrávku nabubnovať a že je súčasťou zvolenskej skupiny.  Mimochodom, práve album „II“ je prvým hudobným dielom, na ktorom sa tento kvalitný bubeník aktívne podieľal.

Valerián Choma z ENDLESS MAIN počas More Than Festu 2016. Foto: Rodrigo Silvera

Druhý štúdiový album ENDLESS MAIN nazvaný jednoducho „II“ vyšiel po dlhých šiestich rokoch. Kapela si za ten čas prešla viacerými personálnymi zmenami. Čo ešte bolo príčinou takej dlhšej pauzy medzi jednotlivými albumami?
Čo bolo príčinou dlhšej pauzy? Kapela sa snažila nájsť adekvátnu náhradu za bývalého bubeníka. To istú dobu trvalo a napokon sme o seba zakopli. Za to vďačím nášmu spevákovi a mojej priateľke Ľubke, ktorá to všetko sprostredkovala. Druhou vecou bola samotná príprava na štúdio. Album som dostal v demo verzii a potom sme pomaličky začali pracovať na reálnej podobe nahrávky. Toto boli vlastne dve hlavné príčiny, pre ktoré druhé CD vyšlo s niekoľkoročným odstupom.

Do kapely si prišiel v roku 2015. Poznal si debutový album „Sea of Lies“ už predtým, alebo si sa k nemu dostal až po príchode do ENDLESS MAIN? Čo naň vlastne hovoríš?
Áno. Môj príchod sa datuje na 14.11.2015, ak ma pamätať neklame (smiech). Album som počul už asi dva roky predtým, ako som nastúpil k ENDLESS MAIN a veľmi ma zaujal. Našiel som na ňom hlavne veľmi kvalitný spev, čo ma nesmierne tešilo. Celkovo „Sea of Lies“ malo veľmi zaujímavo vystavané skladby, čo bolo hlavným dôvodom vypočuť si ho do konca a opäť od znova. Postupne som na ňom nachádzal veci, ktoré ma zaujali a prinútili ma pustiť si nahrávku ešte raz a ešte raz (smiech).

Musím s tebou súhlasiť, lebo podobne som k nemu svojho času pristupoval aj ja. Mierny posun v štýle kapely zaznamenalo už trojskadbové demo z roku 2014. Avšak novinka „II“ posunula ENDLESS MAIN nielen do progresívnejších vôd, ale aj agresívnejších. Z čoho pramení mierny odklon od melodickejších vôd?
Hmmm… asi zo zvedavosti (úsmev). Z toho, ako ďaleko vieme zájsť. Celkovo sme v kapele začali cítiť, že trošku pritvrdiť by nebolo na škodu. A vyšlo nám to. Momentálne smerovanie nám vyhovuje po všetkých stránkach.

Ako prebiehal tvorčí proces? Kto je hlavným skladateľom v kapele?
Najviac nápadov do kapely nosí Matúš, potom je na druhom mieste spevák Michal. Veci sa najprv spracujú digitálne na akúsi demoverziu, ktorú dostaneme všetci a potom pomaličky spracujeme každý kúsok skladby priamo v skúšobni. Teda začína to u Matúša a Michala. Potom to finalizujeme spoločne.

Podieľal si sa na nejakej z nových piesní autorsky aj ty?
Ja osobne som skladby iba nahral. Všetko na tento album už bolo vymyslené a zhodli sme na tom, že už nebudeme na „dvojku“ nič dopĺňať.

Valo zo svojimi bicími

Už prešiel nejaký čas, ktorú skladbu z novinky považuješ najlepšiu a prečo? A naopak, je nejaká, ktorú by ste dnes už urobili inak?
Hmmm…, ťažká otázka. Pre mňa osobne je to úplne prvý album v mojom živote, ktorý som nahral a stále sa mi páčia všetky skladby. Ale ak mám vybrať najlepšiu pre mňa. Snáď pieseň „War“. Je tam všetko čo milujem a v čom by som chcel byť do budúcna lepší.
Na druhú časť otázky odpoviem, že asi „Lastman Standing“. Tam by som teraz asi nahral trošku progresívnejšie linky. Ale to už ostane navždy len v tejto rovine.

Tak to je jasné. Áno, skladba „War“ patrí istotne medzi najlepšie na albume. Celkovo, cítiť z albumu muzikantskú vyhranosť a veľký progres celej skupiny. Šuďove gitary sú rozpoznateľné od začiatku, má už svoj rozpoznateľný štýl. Mišo je najmä v agresívnejších polohách istý a spieva mu to výborne. Pre mňa osobne sú ale na albume najlepšie a najvýraznejšie tvoje bicie. Výborná práca.
Ďakujem za pochvalu! Bicie sú môj únik z reality a venujem im každú voľnú chvíľku.

Z albumu cítiť aj mierny závan EVERGREY či NEVERMORE. Čo je možné považovať len za plus. Bolo to zámerom?
Zámerom ani nie. Skôr by som povedal, že je to to pritvrdenie, ktorému sme sa nebránili a vyhovuje nám. Samozrejme, že tieto bandy sa v kapele počúvajú a tým pádom majú na našu hudbu akýsi „pozitívny dopad“.

V skladbe „War“ hosťoval na basgitare Brazílčan Bruno Ladislau z ANDRE MATOS BAND. Ako sa vám podarilo vybaviť túto spoluprácu a ako prebiehalo nahrávanie jeho basgitarových častí?
Vybavili sme to, keď som pracoval na More Than Feste 2015 a 2016, kde hral André Matos s kapelou. Trvalo krátku dobu a stali sme sa veľmi dobrými kamarátmi. A naše priateľstvo pretrváva dodnes. Počas nahrávania mi písal Bruno, že sa stal opäť „free lancer“. Teda, je k dispozícii komukoľvek, kto potrebuje pomôcť s basgitarou. Hodil som s kapelou reč a povedali sme si, že prečo nie. Budú krásne spomienky. Samotné nahrávanie prebiehalo veľmi jednoducho. Poslali sme Brunovi všetky hotové podklady, ktoré potreboval na to, aby mohol nahrať svoje linky. Čo sa týka samotných linie,k tam sme mu nechali voľnú ruku. Tak sme to chceli. A doplním, že nahral aj celú pieseň „Nothing“.

Album ste pokrstili v ružomberskom Korze, krstnými rodičmi boli EDITOR. Prečo padla voľba na túto skupinu?
Asi dva mesiace pred vydaním sme začali uvažovať, kto by mal byť krstný otec. Juro Haríň sa na to necítil. Tak sme premýšľali ďalej. Jedného dňa prišla ponuka zahrať si s legendami a vtedy sme si povedali, že nám album aj pokrstia.

ENDLESS MAIN

Spomínaš Jura Haríňa, ktorý vám album vydal cez jeho agilné vydavateľstvo Slovak Metal Army. Ak to nie je tajné, na čom všetkom ste sa dohodli a aká je podpora SMA pre ENDLESS MAIN okrem vydania a distribúcie vášho nového albumu?
Tajné nie je nič. Juro sa nám okrem už tebou spomenutých vecí snaží dohadzovať napríklad koncerty. Ale celá spolupráca funguje tak, že po vydaní CD sa nám ozývajú ľudia z celého sveta a tak si napríklad medzi sebou meníme kontakty. V budúcnosti môžu pomôcť aj iným kapelám a to je ten hlavný cieľ!

Všimol som si, že máte aj nové tričká. Takže tie vám SMA nerobí? Iba vydanie, koncerty a kontakty?
Áno aj tričká nám dal urobiť. Na to by som bol aj zabudol. Ešteže si ma upozornil (smiech).

Spomínali sme koncert, na ktorom sa krstilo. Ako to vyzerá s vašimi ďalšími vystúpeniami? Čo festivalové leto, prípadne klubová jeseň?
Pravda je taká, že sa tento rok veľa koncertovať nechystáme. Dôvod je jednoduchý. V októbri máme rezervované štúdio. Niečo chystáme, ale o tom niekedy koncom augusta. Čiže festy tento rok nebudú. Snáď vyjde jedno open air vystúpenie v Bardejove. Ale to je ešte v štádiu riešenia. Čo sa klubov týka tak na čaká Under Tartaros Fest a Spomienka na Lemmyho. Ak sa niečo ešte medzi tým nájde a bude čas, tak určite radi zahráme. S určitosťou môžem povedať, že tento rok máme dosť nabitý a veľa plánov.

Takže, ani keď budem dobiedzať neprezradíš, čo sa chystá, keďže máte v októbri rezervované štúdio?
(smiech). Dohodli sme sa s chalanmi a Jurom, že prvé informácie budeme púšťať do sveta koncom augusta. Takže budeš musieť ešte chvíľku vydržať.

Keď sa bavíme o koncertoch… ENDLESS MAIN som videl už viackrát naživo, v staršej zostave a raz aj v tejto s tebou za bicími. Aj debut, aj druhý album ma oslovili, ale žiaľ z môjho pohľadu vám to mierne škrípe pri pódiovom prejave. Aj v roku 2014, kedy som bol v porote Wacken Metal Battle Slovakia, postupovala kapela ako jasný favorit do semifinále a práve pódiový prejav ju pochoval a nepostúpila ani do finále. Nejde však len o súťaž. Vo všeobecnosti to zhrniem, že chce to lepšie sa zladiť na pódiu. Pracujete aj na tomto, alebo ste si vedomí toho, že na pódiový prejav nie je to pravé orechové?
Ale áno. Tejto veci sme si plne vedomí. Samozrejme, to chce, čím viac hrať. No nie vždy sa to dá. Máme už rodiny a detičky, čo je pre nás samozrejme priorita. Na skúškach sa táto téma rozoberá a pracujeme na tom. Určite sa dočkáš aj koncertu, ktorý sa ti bude páčiť aj po vizuálnej stránke. Cítim, že táto kapela sa pomaličky prebúdza a to je hlavné. Všetko príde!

Valerián Choma

To by som bol veľmi rád a myslím, že nielen ja, ale aj kopa ďalších fanúšikov. Držím palce. Spomínaš, rodiny, deti. Presne to som sa chcel spýtať. Ako sa dá skĺbiť, rodinný život, s regulárnou prácou a hraním v kapele. Je to istotne nesmierne náročné …
Áno, je to boj. Ja mám výhodu v tom, že ma moja partnerka v hudbe podporuje. Teda, vie, čo znamená chodievať na skúšky, do štúdia, na koncert a veci podobné. Náš spevák má synčeka a tu to riešime tak, že najskôr skúšame veci bez spevu a keď sme pripravení, tak dôjde aj Michal a riešime vokály. Basgitarista Braňo sa nám odsťahoval do hlavného mesta, tak bojujeme ako sa len dá. Najdôležitejšie je v kapele si rozumieť a vyhovieť si po každej stránke. A nám to funguje (smiech).

Takže vlastne podpora od rodín a vzájomná. Sleduješ aj dianie na slovenskej scéne? Je tu fúra kvalitných kapiel, množstvo koncertov. A ktoré naše kapely považuješ za naj?
Áno, podporu najbližších potrebuješ určite. A ktoré kapely? Určite spomeniem GLOOM, ALTER EGO, REVENGE DIVISION, EDITOR, DEPRESY, BRUTE, PERVERSITY, EUFORY a veľmi príjemne ma prekvapili EDGAR. Za zmienku stojí aj mladá kapela MARTUROS, s ktorými sme hrali v Ružomberku. Pravdupovediac nemám veľa času hudbu počúvať, ale toto je výber z toho, čo ma posledne celkom vážne zaujalo. A DEPRESY kvôli ich reedícii, ktorá vyšla u SMA.

A pôvodné verzie DEPRESY si vari nepočul?
Jasné, že áno. Majstrovské diela. Teda, pre mňa.

Absolútne s Tebou súhlasím. Valo, ďakujem krásne za rozhovor a držím celej kapele palce, nech čo najviac koncertujete a nech sa album „II“ páči čo najväčšiemu počtu fanúšikov.
V mene celej kapely ešte raz veľká za rozhovor. Prajem veľa úspechov.