Hotový mlynček na mäso: FULL OF HELL to spoločne so slovenskými kapelami v Košiciach riadne roztočili

Prvý júlový piatok sa v Košiciach konala pomerne skromná, lenže o to zaujímavejšia hudobná akcia, ktorá priniesla do tradičného stánku Collosseum (koncert sa však odohrával o poschodie vyššie, v sále zvanej „777“ – akoby tých „sedmičiek“ bolo v ten večer málo) viacero spoľahlivých spolkov z oblasti grindu, crustu, HC a podobných chuťoviek.

Dočkali sme sa teda domácej stálice THORWALD, chalanov z hlavného mesta SUPPRESSER a čoraz známejšiu ATARAXIU z Ružomberka. Večer zavŕšili „amíci“ FULL OF HELL z ďalekého Marylandu/Pennsylvánie.

Banner ku košickému koncertu

Silný a nepríjemný dážď po ceste do Košíc nie je v posledných dňoch ničím výnimočným, a preto s presúvaním po rozmočených cestách príliš neponáhľame, čo má za následok mierny sklz a zároveň vynechanie takmer celého setu úvodných THORWALD. Tí samozrejme nikoho nešetria a pod maličkým pódiom je možné dokonca zahliadnuť i niekoľko tričiek tejto košickej brúsky. Miki a Bindi, dvojica  vokalistov,  pridáva zaujímavé korenie do zväčša skutočne nárezového playlistu (čerpá sa z aktuálnej placky „Kolízie systému“, no zaznie i totálne zmutovaný cover MOTÖRHEAD), ktorému nechýba šmrnc a potrebný drive, žiaľ čas je neúprosný a musíme ísť ďalej.

Do maličkého sálu pribúda postupne čoraz viac a viac návštevníkov, teplota stúpa závratným tempom a my môžeme postupne konštatovať, že je tu horúčava „jak v rici“! V tej chvíli už začínajú postupne demolovať klub „blaváci“ SUPPRESSER, pre mňa v tej chvíli obrovská neznáma, avšak o to príjemnejšie prekvapenie. Chalani majú evidentne zaľúbenie v stredných a pomalších tempách a ich riadne natlakovaná kombinácia HC/sludge je ozaj lahodná. Z veľkej časti za to môže aj perfektne namiešaný sound, ktorý dáva vyniknúť razantným bicím a tvrdým gitarovým ríffom, takže určite odporúčam!

Kým spomínaní predchodcovia hudobne potešili, vizuálna pódiová prezentácia pôsobila mierne nesmelým a zakríknutým dojmom. Nasledujúca ATARAXIA to naopak neuveriteľne roztočila a tunajšia scéna pubu „777“ im svojimi menšími rozmermi akosi nestačila. Častý rozbeh medzi rozbesnených fanúšikov využíval hlavne domáci a veľmi známy krikľúň Gabi (do kapely nakoniec stiahol aj basgitaristu Jančiho z OBLITERATE), preto ich piatkovému koncertu ozaj nič nechýbalo. Hojne naklepaný set plný grindu a crustu teda potvrdil, že čoraz väčšia obľúbenosť ATARAXIE je na svojom mieste a kvalitný debutový album nebol iba dielom obyčajnej náhody. Dobra práca!

Spolu s FULL OF HELL prichádza do klubu ozajstná pekelná atmosféra, umocnená striktne krvavočerveným nasvietením, neľudským nasadením a úplne bezchybnými hudobnými výkonmi. Štvorica šialencov doslova z výšky načúrala na pár desiatok prizerajúcich sa divákov, bez súcitu, ľútosti čí akýchkoľvek výčitiek svedomia. Extrémna brutalita vo svojej čírej podobe.

Hotový mlynček na mäso, to je najmä bicmen Dave Bland. Ten vyrážal svojimi strojovo presnými klepačkami dych, avšak väčšinu pozornosti na seba pútal frontman a vokalista v jednej osobe, istý Dylan Walker. Abnormálnym hlasovým kreáciám a screamom totiž nebolo konca kraja. Vypúšťanie osobných démonov teda išlo na jednotku, čo podporovali aj vskutku nepríjemné noise/industriálne podmazy v pauzách medzi jednotlivými, zväčša kratučkými trackmi. Síce si poslucháč z hudobnej produkcie domov nedoniesol nič, keďže samotné skladby neobsahovali štipku chytľavosti, zapamätateľných motívov a väčšinu piesni by dal priemerný fanúšik žánru „grind/powerviolence“ dokopy za jedno odpoludnie, ba ako parádny piatkový reset (nespievajú o tom náhodou HEX?) fungovali FULL OF HELL priam excelentne. Tvrdšiu bandu magorov široko ďaleko nenájdete…

PLUSY:
Pekelne dobrá atmosféra, pozoruhodné výkony účinkujúcich, podarený zvuk, množstvo merchu

MÍNUSY:
Nič čo by stálo za reč

Plagát k turné FULL OF HELL