ATTACK OF RAGE – Dogma

Grindcorová scéna má u nás doma rozhodne slabšie zastúpenie ako u našich západných susedov. ATTACK OF RAGE z Bánoviec nad Bebravou sa snažia tento žánrový deficit vyplniť už viac ako 15 rokov, albumová novinka „Dogma“ iba potvrdzuje, že im to ide na výbornú.

Pre každého, kto má ako – taký prehľad o dianí na tuzemskom undergrounde snáď nie sú ATTACK OF RAGE neznámym pojmom. „Grindcore animals” patria rozhodne medzi tie usilovnejšie bandy, pričom ich aktivita nezostala bez povšimnutia, čo dokazuje účasť na väčších pódiách ako napr. Obscene Extreme, Brutal Assault, poprípade vydanie split nosiča u slovenských Metal Age Production.

ATTACK OF RAGE – Dogma

Osobne som mal pánov možnosť vidieť už toľkokrát, že na spočítanie mi asi prsty horných končatín nestačia. Vždy ma však presvedčili, že energia sa z nich časom nevytráca, ba naopak, i napriek tomu, že novú zostavu tvorí už iba jedna gitara, sú ATTACK OF RAGE stále radosť vidieť a počuť.

Pred ochutnávkou novinky som mal isté obavy týkajúce sa práve tejto personálnej zmeny. Tie sa našťastie rýchlo vytratili. Spočiatku som si totižto myslel, že album „Dogma“ ma hneď od úvodu odrovná a pomelie na kašu. Milým prekvapením je však „Intro“, ktoré akoby celú grindcorovú lokomotívu pomaly rozbiehalo. Už tu počuť niektoré veľmi zaujímavé gitarové motívy. Tie sa však nevytrácajú ani v ostatných skladbách, čo beriem ako veľké plus. Je totižto častým javom, že kapely pohybujúce sa v takýchto extrémnych žánrových vodách majú tendenciu poslucháča nudiť už po niekoľkých kúskoch z dôvodu jednotvárnosti a opakovania sa nápadov. Nevravím, aj na novinke od ATTACK OF RAGE sa väčšina motívov točí okolo klasických  „klepačiek“, no chalani  si dávajú pozor na celkový dojem a tak často počuť death metalové, hardcoreové, punkové vplyvy, miestami dokonca death ‚n‘ roll prvky (skladby ako „Nikto iný!“, „Z pekla“).

ATTACK OF RAGE

Osobne si myslím, že sú to znaky, ktoré možno nájsť aj na starších plackách a že ATTACK OF RAGE si za svoju existenciu dokázali vyprofilovať svoju vlastnú tvár a sú rozhodne v rámci žánru tou rozpoznateľnejšou bandou na scéne. No, nedá sa mi nespomenúť, že na novinke osobne počujem silnejší vplyv birminghamských NAPALM DEATH, ako na nahrávkach predošlých, čo však rozhodne neberiem ako mínus.

Minutáž jednotlivých skladieb sa tiež vymyká grindcore stereotypu o kapelách, ktoré nahrajú 40 peciek v celkovom trvaní 7 minút. Ani jedna skladba z novinky „Dogma“ totižto nie je kratšia ako 2 minúty. Texty sú tradične písane v slovenčine, hlavným motívom je kritika spoločnosti, takže žiadne vnútornosti ani tentokrát nelietajú vzduchom. Obzvlášť vyzdvihujem Michalov vokál, rozumieť lyrickému obsahu v grinde nie je až taký štandard.

„Ani milión ľudí…Ani jeden z nich…Nikto iný nekráča v tvojich topánkach, nestojí v tvojej koži. Tak ži, ako chceš ty, nie ako to chcú ostatní. Kto vie, čo je správne? Čo sa smie a čo je normálne? Čo je bláznivé? A čo nemorálne? Kto má právo určovať pravidlá a zadávať smer? Máš svoj rozum. Tak si ver.“

Po zvukovej stránke je album taktiež perfektný. Všetko je čitateľné, na svojom mieste, tlačí presne tam, kde má. Celkovo je albumu ťažko niečo významné vytknúť. ATTACK OF RAGE jednoducho za ten čas na scéne vedia, kde sú doma, kde sú ich silné stránky a tie sa naplno prejavujú aj na novinke. Osobne si aj tak myslím, že jej pravú silu páni ukážu tam, kde nikdy neomrzia – na pódiu.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: grindcore
Krajina pôvodu: Slovensko (Bánovce nad Bebravou)
Vydavateľstvo: Bizzare Leprous Production
Dátum vydania: 06.06.2017
Web: http://bandzone.cz/attackofrage
Zostava:
Michal – spev
P.t.r – gitary
Daniel – basgitara
Hoyas – bicie
Tracklist:
Intro (2:24)
Dogma (2:30)
Stratený v klamstve  (2:48)
Nenásytnosť týchto dní (3:54)
Nikto iný! (3:22)
Kolobeh (2:48)
Dvere k minulosti (3:54)
Neviem, kde je koniec (2:28)
Čiary osudu (3:43)
Z pekla (2:11)
Diskografia:
Grindpeace – 2007
Sväté zlo – 2011
Attack of Rage / Jarmo (split s Contrastic) –  2014
Dogma – 2017
Definitíva:
ATTACK OF RAGE opäť  nahrali štandardne výborný album, ktorý by fanúšika grindcore zvierat rozhodne nemal sklamať. Ako na predošlých kúskoch, ani tu nechýba energia, trefné texty v slovenčine a rôzne žánrové vplyvy. V kombinácií s vydareným zvukom ide o výbornú záležitosť, ktorú si treba určite vypočuť aj naživo.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články