Sinner – One Bullet Left

Zostava okolo pracovitého Mata Sinnera, skromne nazvaná SINNER, sa už „pár“ rokov (30) prezentuje pomerne stabilnými výkonmi. Kapela patrí k jednej z tých, u ktorých vieme, čo môžeme očákavať a takmer vždy to aj dostaneme. Rozhodujúci je vo finále už len fakt, aké silné a chytľavé skladby dokáže skupina na každom novom albume vytvoriť.
Ani na v poradí šestnástom štúdiovom albume to nie je inak. Tradičný a poctivý heavy metal 80. rokov. U kapely podobného razenia sa však ani nemôžme hnevať na minimálne hudobné posuny či snáď neustále exhumovanie niečoho zdanlivo mŕtveho. SINNER to robia už tak dlho a s takou remeselnou poctivosťou, že sa im to už nejak dostalo pod kožu a stalo sa im to vlastné. Nakoniec, kto by vlastne chcel moderný či progresívne ladený SINNER?

Pokiaľ sa predsa len našiel niekto, kto by snáď očakával pokrok vpred, bude veľmi sklamaný, pretože o to sa legendárni Nemci nikdy neusilovali. Hlavnými zbraňami bola vždy poctivosť, hotovosť a až takmer chorobná melodickosť. To sú prednosti a záruky, ktoré im nemôžeme v žiadnom prípade uprieť ani po 30.rokoch. Druhou dobrou správou je fakt, že materiál, z ktorého je album One Bullet Left poskladaný, patrí k obzvlášť vydareným a to je vždy rozhodujúci faktor v diskografii kapely. A tým pozitíva albumu zďaleka nekončia. Veľkým lákadlom môže pre mnohých byť tiež značne posilnená zostava o tretieho gitaristu. Terajšia zostava je teda nasledujúca: gitary Beyrodt, Leim, Scholpp, bicie Hilger a spev spoločne s basgitarou samozrejme Mat Sinner. O už spomenutom posilnení v podobe tria gitár, by sa však dalo dlho a dlho polemizovať. Nebude totiž vôbec trúfalé konštatovať, že tento fakt je počuteľný skutočne minimálne, nebojím sa tvrdiť, že skoro vôbec. O nejakých vrstvených a kvitnúcich onaniách nemôže byť v prípade SINNER ani reč, pretože sa táto zmena dotkla skôr iba zvuku, ktorý sa tak zdanlivo zhutnil.

Nakoniec, či už to niekto počuje alebo nie, na tom aj tak nezáleží. Pohľad na zostavu je proste drsný, cool a heavy a to je rozhodujúce. Gitary režú, bicie šlapú, basa bublá a Matov prejav tomu všetkému velí. Vezmi čert pár slabších a zbytočných kúskov, ktoré vyplňújú a naťahujú One Bullet Left. Mám na mysli hlavne názov pofidérnej Atomic Playboys alebo Rollin Away, ktoré bohužiaľ patria do kategórie tých, ktoré dokážu ihneď po prvom vypočutí znechutiť. Nuž, nikto nie je stroj a hrať na šestnástej doske skoro trištvrte hodiny úchvatný osemedesiatkový heavy metal je proste nadľudský výkon. Na druhú stranu prečo sa vlastne sťažovať. Na nahrávke je totiž celý rad peckových, takmer heavy metalových hymien. Či už ide o úvodnú, výstrelom načatú Give & Také, titulnú One Bullet Left alebo snáď nespútanú a divokú 10 2 Death. Veľký hitový potenciál v sebe skrýva napríklad aj Suicide Mission a nakoniec nevyznie zle ani uťahaná Haunted. No a komu by sa snáď  zacnelo za ďalším nemeckým velikánom Dirkschneiderom, tak toho určite poteší Mind Over Matter. Nemyslite si, že by Udo pridal ruku k dielu, ale ten zvuk gitár a samotný refrén…

Som spokojný, som potešený. Nič som neočakával, ale dostal som porciu svižného a zábavného true heavy metalu. Asi tak, ako vždy pri podobných záležitostiach, sa budú názory na tento album líšiť aj tentokrát. Proti sebe sa tak do sporu môžu dostať milovníci klasických osemdesiatok a tí, ktorí považujú heavy éru tohto obdobia za prekonanú.

Žáner: traditional heavy metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 9.9.2011
Web: www.matsinner.com, www.myspace.com/sinnerofficial
Zostava:
Mat Sinner – vokály, basgitara
Alex Beyrodt – gitara
Christof Leim – gitara
Alex Scholpp – gitara
André Hilgers – bicie
Diskografia:
Wind n Evil – 1982
Fast Decision – 1983
Danger Zone – 1984
Touch of Sin – 1985
Comin Out Fighting – 1986
Dangerous Charm – 1987
No More Alibis – 1992
Respect – 1993
Bottom Line – 1995
Judgement Day – 1997
The Nature of Evil – 1998
The End of Sanctuary – 2000
There Will Be Execution – 2003
Mask of Sanity – 2007
Crash & Burn – 2008
One Bullet Left – 2011
Tracklist:
The One You Left Behind (3:39)
Back On Trail (3:56)
Give & Take (4:54)
One Bullet Left (4:40)
10 2 Death (3:14)
Haunted (5:20)
Atomic Playboys (4:36)
Suicide Mission (3:30)
Wake Me When Im Sober (3:56)
Mind Over Matter (4:00)
Mend To Be Broken (3:53)
Rolling Away (4:55)
Definitíva:
Už 16. štúdiový album od kapely SINNER
 vám prinesie porciu svižného a zábavného true heavy metalu. Do zostavy kapely pribudol tretí gitarista, vďaka ktorému sa zvuk na albume zdanlivo zhutnil, aj keď to na výsledný efekt nemá až taký vplyv. SINNER si skrátka hrajú svoj poctivý heavy metal už 30 rokov a stále potešia fanúšika. Mat Sinner potvrdil, že stále dokáže skladať heavy metalové hymny. 

Autor: Pyži

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla