DECAPITATED – Anticult

DECAPITATED, metalová mašina z Poľska, vypúšťa v poradí už tretiu dlhohrajúcu dosku od comebacku v roku 2009. Na nej tentokrát opäť prináša obrovskú porciu treskúcej energie, brutálnych riffov a mixu chytľavých skladieb.

Áno, veru chytľavých! Chlapci z neďalekého Krosna totiž každým ďalším albumom posúvajú úzke hranice štýlu a zároveň sa postupne vzďaľujú od technicko death metalovej minulosti, kde doslova stínali hlavy svojím veľmi osobitým poňatím tohto žánru. Tým mám na mysli hlavne nezabudnuteľné klenoty typu „Nihility“ či „Organic Hallucinosis“.

DECAPITATED – Anticult

Od smutne známeho incidentu na diaľnici (automobilovú kolíziu vtedy neprežil iba 23-ročný bicmen Vitek) a spomínaného reunionu, sa však hlavný mozog Vogg a spol., vydávajú na cestu s o niečo prístupnejšou muzikou, v ktorej síce ešte stále silno cítiť smrtiaci kov, no celkový sound kapely je už o niečom úplne inom.

DECAPITATED dnes jednoducho spadajú skôr do kategórie „deväťdesiatkových“ námrdov typu MACHINE HEAD, SEPULTURA, PANTERA, kde hrá hlavnú úlohu kvalitný sekaný riff, groovy rytmus, drsný ukričaný vokál a cit pre zapamätateľný song. Tým všetkým dnes štvorica disponuje mierou vrchovatou, a preto sa aktuálna novinka „Anticult“ ozdobená prekrásnou grafikou tak nádherne počúva!

DECAPITATED

Ruka v ruke sa spolu s tým samozrejme nájde mnoho pochybovačov, ktorí budú DECAPITATED viniť z istého „vymäknutia“ a opäť prirovnávať k zapredaným zradcom štýlu „death metal“, lenže hudobná transformácia a vývoj u týchto Poliakov je už pár rokov hotovou vecou, najmä ak z prapôvodnej zostavy zostal iba zakladajúci gitarista Vogg.

Ak by sme teda mali začať od vyššie spomínanej chytľavosti, prím hrá hlavne niekoľko svižných a vskutku priamočiarych peciek na čele s dvojicou vopred zverejnených klipoviek „Never“ a „Earth Scar“. Do podobnej kategórie môžeme radiť takmer titulnú „Kill the Cult“ i „Deathvaluation“, avšak so zvyškom je to ale pomerne iná káva, či už vlastne ide o úvodnú „Impulse“, „One-Eyed Nation“ alebo „Anger Line“.

V nich sa totiž DECAPITATED pokúšajú o mierne komplikovanejšie a prepracovanejšie štruktúry, s väčším presahom do deathovej minulosti (aj vďaka častým „klepačkám“ pána Mlodyho za bicími) a s čoraz markantnejším vplyvom buldozéru typu MESHUGGAH. Najmä v gitarových sólach a všadeprítomných vyhrávkach je to Švédmi cítiť jedna radosť, lenže tá druhá gitara bude na živých koncertoch jednoznačne chýbať ako soľ!

Na nahrávkach to však zatiaľ funguje na 100% a naživo zvyknú byť chalani taktiež veľmi presvedčivý o čom sa snáď presvedčíme aj na najbližších koncertoch (napríklad Brutal Assault 2017 v Jaroměři).

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: death/groove metal
Krajina pôvodu: Poľsko
Dátum vydania: 07.07.2017
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Web: www.decapitatedband.com
Zostava:
Rafal Piotrowski – vokály
Vogg – gitara
Hubert Wiecek – basgitara
Mlody – bicie
Tracklist:
Impulse (06:01)
Deathvaluation (04:23)
Kill the Cult (04:40)
One-Eyed Nation (04:59)
Anger Line (03:44)
Earth Scar (05:09)
Never (06:04)
Amen (02:49)
Diskografia:
Winds of Creation – 2000
Nihility – 2002
The Negation – 2004
Organic Hallucinosis – 2006
Carnival is Forever – 2011
Blood Mantra – 2014
Anticult – 2017
Definitíva:
Brutálne riffy, chytľavé skladby, parádny artwork. Novinka „Antikult“ Od Poliakov DECAPITATED je jednoducho výborná.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články