Redemption – This Mortail Coil

Po dvoch rokoch nám Američania REDEMPTION ponúkajú ďalší album do zbierky. Ich piata štúdiová nahrávka s názvom This Mortal Coil sa asi netvorila ľahko. Jej temnejšia stránka a ťažšie pasáže pravdebodobne súvisia s obdobím skladateľa a gitaristu skupiny Nicka Van Dyka, ktorý bojoval s formou leukémie, ktorá je označovaná aj ako rakovina krvi a podľa posledných informácií sa mu podarilo tento boj vyhrať. Zmena prišla aj v podobe speváka. Za mikrofónom stojí Ray Alder, známy najmä z príbuznej skupiny FATES WARNING. Kapela REDEMPTION vedela vždy ponúknuť poslucháčom progresívneho metalu vysoko kvalitné diela, o túto skupinu sa otrelo veľa zvučných zoskupení a muzikantov z obdobného žánru. Tak poďme sa aj my pozrieť ako obstál album This Mortal Coil v  hudobne silnej jeseni, keď prvotriedne albumy vydali napríklad DREAM THEATER, OPETH, PAIN OF SALVATION alebo ARCH/MATHEOS.
Dá sa povedať, že skupinu REDEMPTION sledujem od samého začiatku, páči sa mi jej inštrumentálna sila, ktorá sa vie premeniť do perfektnej hudobnej pochúťky. Gitarové riffy a perfektné sóla, dunivá basa a bicie sa derú z albumu This Mortal Coil s obrovskou presnosťou a zvukovou mohutnosťou. Musím uznať, že skupina sa vie perfektne popasovať s progresívnymi prvkami a vkusne ich zakomponovať do metalových sfér. Súboj týchto prvkov je perfektne vyvážený, progresívne nie sú prehnané a zbytočne dlhé, krdulinky v nich perfektne pasujú do konceptu skladieb. Takto vidím album This Mortal Coil ako najväčšieho konkurenta poslednej nahrávky Iconlocast od SYMPHONY X. Celkovo jedenásť piesní na albume tvorí počúvateľnú nahrávku pre všetkých prog-metalistov. Každý si v nej nájde niečo zaujímavé a blízke. Koncepčne album pojednáva práve o inkriminovanom období Nicka, o jeho jeho situácii a myšlienkach v prítomnosti zákernej choroby. Názvy skladieb ako No Tickets To The Funeral alebo Stronger Than Death sú toho jasným dôkazom. Tým pádom je album omnoho osobnejší, jednak hudobne, ale aj lyricky.

Prvá pätica skladieb sa hudobne nesie v duchu progresívneho power metalu, skladby sú razantné, energické a nenudia. Let It Rain je baladická záležitosť, avšak je to silná skladba, plná zvláštneho pocitu. Rayov hlas na tejto nahrávke funguje bezchybne, je agresívnejší a  temnejší. Na This Mortal Coil spieva v nižšie položených tóninách, vo výškach ho často neregistrujem. Hra riffujúcich gitár Van Dyka so sekundujúcim Berniem Versaillesom, ktorý prispel aj niekoľkými sólami sa počúvajú naozaj dobre. Všetko to je podporené klávesami (ktoré si rozdelili Van Dyk s Gregom Hosharianom), ktoré majú moderný zvuk s miestami ambientným spomalením, akoby vypadli z oka Garymu Werkamphovi zo SHADOW GALLERY. Rytmická sekcia basovej hry Seana Adrewsa a bubeníka Chrisa Quirartea je v ich spolupráci brilantná a veľmi  pôsobivá. Moja najobľúbenejšia skladba na albume je piata v poradí, a tá sa volá Noonday Devil. Limitovaná edícia tohto albumu je ako vždy potešením pre fajnšmekrov. Bonusový disk obsahuje šesť cover verzií, ako napríklad od Tori Amos alebo Eltona Johna. O artwork albumu sa postaral Travis Smith (OPETH, AVENGED SEVENFOLD, NEVERMORE).

Pre niekoho môže album znieť až príliš obyčajne, ale skutočne nie je zlý. V minulosti sa REDEMPTION viezli na vlne velikánov DREAM THEATER, no teraz už od ich štýlu definitívne upustili. Jemnejšie náznaky počuť až v závere samotného albumu v desaťminútovej kompozícií Departure Of Pale Horse.

Bez nadsázky si dovolím tvrdiť, že REDEMPTION sú už jednými z ťahúňov tohto žánru, v ktorom sa perfektne vypracovali a naplno v ňom vynikajú. Majstrovsky ovládané nástroje, úspešné, miestami hitovejšie skladby sú zárukou kvalitného prog-metalu. Pri albume sa dá dobre zrelaxovať a kľudne je počúvateľný aj niekoľko krát po sebe. Celkovo sa mi zdá, že rok 2011 je v znamení progresívneho metalu. Škoda, že sa album nepodarilo nahrať aj Britom THRESHOLD, ale o tom až na budúci rok.

Žáner: progresívny metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: InsideOut Music
Dátum vydania: 26.9.2011
Web: www.redemptionweb.com
Zostava:
Ray Alder − spev
Nick van Dyk – gitara, klávesy
Bernie Versailles − gitara
Sean Andrews – basgitara
Greg Hosharian − klávesy
Chris Quirarte – bicie
Diskografia:
Redemption – 2003
The Fullness of Time – 2005
The Origins of Ruin – 2007
Snowfall on Judgment Day – 2009
This Mortal Coil – 2011
Tracklist:
Path Of The Wirlwind (5:26)
Blink Of An Eye (5:57)
No Tickets To The Funeral (6:26)
Dreams From The Pit (9:11)
Noonday Devil (5:03)
Let It Rain (7:21)
Focus (5:43)
Perfect (4:48)
Begin Again (6:11)
Stronger Than Death (5:29)
Departure Of The Pale Horse (10:15)
Definitíva:
Technická dokonalosť celej skupiny REDEMPTION
 a vyzretosť albumu This Mortal Coil pôsobí sviežim dojmom.
Tématický album zahalený do závoja blízkej
 smrti hlavného skladateľa Nicka Van Dycka
 navodzuje pocit zimomraviek na chrbáte.
Jeho osobné emócie vyjadrené na tejto nahrávke
 a produkčná práca Neila Kernora nevyšli nazmar
 a v silnej konkurencii neostane novinka zatienená
 a nepovšimnutá. Je jasné, že This Mortal Coil
 je absolútnou nutnosťou pre fanúšikov FATES WARNING
 alebo aj progresívneho metalu všeobecne.

Autor: Scream

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla