Almah – Motion

Už od začiatku svojho vzniku v roku 2006 bola skupina ALMAH v centre pozornosti celého metalového sveta a to nielen vďaka tomu, že vznikla ako sólový projekt vynikajúceho hudobníka, producenta a frontmana brazílskej legendy ANGRA Eda Falaschiho. Ale tiež aj preto, že sa na nej podieľalo mnoho vynikajúcich hudobníkov, napríklad Emppu Vuorinen (gitara – NIGHTWISH), Lauri Porro (basgitara – STRATOVARIUS) a Casey Grillo (bicie – KAMELOT). Vo svojich začiatkoch nahrávala skupina ALMAH svoj rovnomenný debut, ešte ako sólový projekt Eda Falashiho. Po úspechu, ktorý album vyvolal u fanúšikov prišiel na rad druhý kúsok v roku 2008 s názvom Fragile Equiality. Zásadnú zmenu v kapele prináša ich tretí album Motion, ktorý nevznikal už ako sólový projekt.  Za 5 rokov sa skupina sformovala do súčasnej podoby s vlastným štýlom, jazykom a identitou.
Je treba povedať, že Edovi sa opäť podarilo prizvať vynikajúcich muzikantov aj na novinku. Na basgitare ho dopĺňa jeho dlhoročný kamarát Felipe Andreoli (ANGRA), ktorý je aj spoluproducentom tohto albumu, gitarista Marcelo Barbosa, powerhouseový bubeník Marcelo Moreira a majster najťažších rífov a rýchlych gitarových sól Paulo Schroeber. Všetci sú univerzálnymi umelcami, ktorí sú schopní zahrať všetko od thrash metalu až po jazz. Okrem nich si na albume zaspievali Victor Cutrale (FURIA INC.), Thiago Bianchi (SHAMAN).

Album Motion vznikal veľmi rýchlo (na prelome mesiacov máj a jún 2011 a nahrával sa v Norcal Studios v Brazílii. Rýchlosť nahrávanie nie je spôsobená tým, že by na ňom ALMAH nepracovali s detailami, spôsobené to bolo tým, že skupina pracovala s veľkou inšpiráciou a každý jej člen tvorivo prispel k dokončeniu albumu do aktuálnej podoby.

Od prvého tónu skladby Hypnotized je jasné, že opäť pôjde o veľmi rýchly a energiou nabitý album. Rýchlymi sólami či agresívnym štýlom sa hneď prvá skladba zaradila medzi tie, ktoré si rád púšťam dookola. Ďalšou veľmi podarenou vecou je Living And Drifting, ktorej rýchly začiatok sa hneď dostane do pozornosti každého, kto má rád nespútané skladby s krásnymi prepracovanými melódiami obohatenými o tvrdé gitarové riffy.

Medzi tvrdé skladby patrí i Days Of The New, v ktorej mňa tvrdosť až tak nezaujala, ale skôr mi viac rezonoval nádherne použitý chorál v refréne skladby, ktorý ju celkovo odľahčuje. Bullets On The Altar je zas na prvé počutie akousi jemne oddychovou, aj keď nie až tak pomalou skladbou. Avšak jej look ju radí k tým jemnejším a hudobne romantickejším skladbám, čo umocňuje iste i použitie klasického piána v úvode a závere skladby. Veľmi rýchlou a zároveň tvrdou vecičkou je aj ďalšia skladba v poradí s príznačným názvom Zombies Dictator, v ktorej okrem melodickosti refrénu, elektrizujúcich sól a tvrdosti samotnej skladby, vyznie aj skvelý scream Eda Falaschiho, či pre mňa dosť podarené použitie klasických heavy metalových prvkov, hlavne v druhej časti skladby. V ďalšom songu s názvom Trace Of Trait dokázali muzikanti opäť spojiť rýchlo znejúcu skladbu, so skvelým hlasom a screamom ich frontmana, najmä pri nástupe do refrénu. Do celej skladby sa nastupuje, akoby do idúceho vlaku a preto som čosi podobné aj čakal. Agresivitu i melodicky spievané pasáže to je práve to, čím táto skladba potvrdila moje úvodné očakávania. Skladba sa počas celej stopáže udržiava vysoké tempo. Vyslovene bláznivou „skákačkou“ pôsobí pieseň Soul Alight, ktorá sa síce v refréne vďaka Falaschiho hlasu trochu zjemní, patrí isto k najtvrdším veciam, s ktorými kapela na tomto albume prišla. Pomalým baladickým začiatkom nás vtiahne do svojho príbehu skladba Late Night In 85, ktorá narozdiel od iných skladieb na albume je vyslovene pomalou romantickou baladou, v ktorej iste vynikne text, najmä v spojení s opäť skvelým aranžmá skladby. Počas jej počúvania som mal viac krát pocit zasnívania, čo umocnilo i použitie akustickej gitary v tejto skutočne krásnej a oddychovej skladbe. Postupným putovaním sa dostávam až k predposlednej piesni, ktorou je Daydream Lucidity. Jej najvýraznejším znakom je spôsob, akým sa v skladbe manipuluje so zmenou rytmu a preto som mal častokrát pocit, akoby sa v nej realizovalo hneď niekoľko nápadov. Dravý hlas speváka počas jednotlivých slôh smeruje až ku chorálovému refrénu, ktorý v kombinácií s efektnými gitarovými rífmi a dynamikou skutočne činia túto skladbu výnimočnou a veľmi dobre počúvateľnou. Poslednou je pieseň When And Why, ktorá podobne ako Late Night In 85 pôsobí veľmi romanticko – baladickým spôsobom. Sila textu v nej určite vynikne, pretože ako jediná je čisto akustickou záležitosťou. Samotná skladba pôsobí veľmi príjemným, citlivým dojmom a preto si ani neviem predstaviť, ako lepšie či skôr krajšie sa dá zakončiť album.

Toho, čo by sa  dalo oceniť na novinke Motion je skutočne veľa. Neuveriteľný hlasový potenciál Eda Falaschiho, striedanie rôznych techník, spôsob akým skupina našla rovnováhu medzi moderným tvrdým metalovým zvukom a chytľavými melódiami, či prekrásne gitarové sóla sú len niektoré z nich. Každá z piesní rozpráva svoj príbeh, zároveň však tvoria spoločne jeden celok, v ktorom spolu súvisia.

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Brazília
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 14.10.2011
Web: www.almah.com.br
Zostava:
Edu Falaschi – vokály
Marcelo Barbosa – gitara
Paulo Schrober – gitara
Felipe Andreoli – basgitara
Marcelo Moreira – bicie

Diskografia:
Almah – 2006
Fragile Equality – 2008
Motion – 2011
Tracklist:
Hypnotized (5:16)
Living And Drifting (4:01)
Days Of The New (4:38)
Bullets On The Altar (4:32)
Zombies Dictator (4:39)
Trace Of Trait (4:25)
Soul Alight (4:19)
Late Night In 85 (3:44)
Daydream Lucidity (5:12)
When And Why (3:44)
Definitíva:
Nový album ALMAH je výsledkom
 skvelej práce každého člena skupiny.
Keďže už nejde o sólo projekt Eda Falaschiho,
realizovalo sa na ňom viacero vynikajúcich muzikantov
 a dovolím si tvrdiť, že patrí k najlepším z diskografie ALMAH.

Autor: Juldo



Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla