DECREPIT BIRTH – Axis Mundi

Patríte aj vy medzi štamgastov, ktorí si v rámci smrteľného kovu občas nevedia vybrať medzi lahodnými melódiami alebo riadnymi brutalitkami? „Axis Mundi” od DECREPIT BIRTH by mohla byť voľba vhodná práve pre vaše sluchovody.

Pamätám sa na časy (mohlo to byť niečo viac ako desať rokov dozadu), kedy tuzemskú scénu zachvátila US brutal death metalová horúčka. Zodpovedalo tomu aj väčšie množstvo aktívnych domácich kapiel realizujúcich sa v tejto žánrovej odnoži, súčasný stav väčšiny z nich je však pre mňa veru otázny.

DECREPIT BIRTH – Axis Mundi

Niekedy v tomto období sa mi do povedomia dostali kalifornskí DECREPIT BIRTH. Aj keď ich debut „…and Time Begins” u mňa až tak veľkú slávu nezožal, svoje uznanie si pre hudobný prínos na poli extrémnej muziky rozhodne zaslúži. V prípade nasledovných „Diminishing Between Worlds” a „Polarity” som však už zbystril pozornosť. Páni totižto famózne skĺbili brutalitu so schuldinerovským odkazom a melodikou, pričom samotné spojenie s ezoterickými prvkami ich produkciu ešte viacej vygradovalo.

Veľké to teda boli očakávania pri ohlásení novinky, ktorá vychádza po siedmich rokoch od vydania famózneho počinu „Polarity.” Kto však (rovnako ako ja), čakal, že sa budú DECREPIT BIRTH pri „Axis Mundi” uberať rovnakým smerom ako v prípade predchodcu, môže zostať mierne zaskočený. Pravdou však nie je ani to, že by sa skupina úplne vrátila do svojich začiatkov.

Hudba na „Axis Mundi” predstavuje akúsi strednú cestu v rámci žánrových križovatiek, ktorými sa za celú svoju existenciu DECREPIT BIRTH vydali. Z nahrávky totižto aj po niekoľkonásobnom počúvaní cítiť, akoby kapela nechcela sklamať žiadnu zo svojich fanúšikovských základní. Kým by kúsky ako „Spirit Guide” alebo inštrumentálna „Embryogenesis” (evokujúcu „Sea of Memories” z predošlej placky) mohli byť kľudne zaradené na posledné dva počiny, úvodná „Vortex of Infinity – Axis Mundi” a „Hieroglyphic” zasa značne pripomínajú kapelný debut, pričom v tých zvyšných je možnosť nájsť prvky všetkých troch hudobných nosičov.

DECREPIT BIRTH

Pravdu povediac, z počiatku ma táto skutočnosť mierne sklamala, hlavne po prvých vypočutiach ma nahrávka nechávala dosť chladným a celá sa mi zliala do jedného celku, v ktorom som mal problém rozoznať jednu skladbu od druhej. Avšak po odosobnení sa od predstavy, akú som o novinke predtým mal a absolvovaní viacerých posluchov sa dojmy predsa len utriasli.

Od „Axis Mundi” len skrátka netreba očakávať ďalšiu porciu rýdzeho progresívneho death metalu, ale skôr zosumarizovaný žánrový celok, v ktorom kapela čerpá zo svojej dávnej ale aj blízkej minulosti. Ako na predošlých nahrávkach, ani tu nechýbajú absolútne bravúrne výkony všetkých muzikantov. Zopár výhrad som postrehol na adresu Billových vokálov, mne osobne jeho „prorocký” prejav v tomto prípade sadol. Placka je debutovo odklepaná Samom Paulicellim a treba uznať, že na výbornú. Premiéru na nahrávke má aj Sean Martinez, ktorého basové linky rozhodne stoja za zmienku.

Pre ozajstných fandov je k dispozícií digipack, ktorý obsahuje veľmi vydarené coververzie od kapiel METALLICA, SEPULTURA a SUFFOCATION. Podobný krok spravila kapela aj v minulosti, keď na „Polarity” zaradila „See Through Dreams” od DEATH. Kto mal možnosť vidieť DECREPIT BIRTH pred štyrmi rokmi na Gothoome, mohol si v ich podaní vypočuť od samotných velikánov death metalu „Crystal Mountain”. Darmo, korene sa skrátka zaprieť nedajú.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: technical death metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 21.06.2017
Web: https://www.decrepitbirth.net/
Zostava:
Bill Robinson – vokály
Matt Sotelo – gitary
Sean Martinez – basgitara
Sam Pulicelli – bicie
Tracklist:
Vortex of Infinity – Axis Mundi (04:16)
Spirit Guide (05:33)
The Sacred Geometry (04:26)
Hieroglyphic (05:16)
Transcendental Paradox (04:31)
Mirror of Humanity (04:30)
Ascendant (04:44)
Epigenetic Triplicity (05:44)
Embryogenesis (02:44)
Diskografia:
…and Time Begins – 2003
Diminishing Between Worlds – 2008
Polarity – 2010
Axis Mundi – 2017
Definitíva:
Kalifornskí DECREPIT BIRTH na novinke „Axis Mundi” stavili na istotu. Z možností natočiť čisto progresívno-technickú lahôdku s množstvom melódii alebo nekompromisnú brutálnu smršť si vybrali zlatú strednú cestu, čo značne korešponduje aj s názvom albumu. Nahrávka na rozdiel od predchodcu „Polarity” vyžaduje viacej času pre vstrebanie, ten však určite stojí zato obetovať!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla