Iced Earth – Dystopia

Nech som mal v minulosti floridskú power/thrash metalovú formáciu ICED EARTH akokoľvek rád, tak to, čo sa dialo v rozmedzí rokov 2007 až 2011 ma rozhodilo natoľko, že som nad touto dávnou „láskou na prvý pohľad“ doslova zlámal palicu a odpochodoval poslušne preč. Ťažké peripetie ohľadom správnej voľby frontmana, citeľný odklon od dobre zavedeného štýlu či neustále miešanie zostavy môže spraviť to, že i ten najzarytejší fanúšik stratí chuť a odpoklonkuje hľadať šťastie inam. Je však takmer koniec roka a ICED EARTH vypúšťajú horúcu novinku Dystopia, ktorá vznikla za mierne zvláštnych okolností. Mne osobne to nedalo, a tak Dystopia predsa dostala šancu…
Rekapituláciu začíname návratom pôvodného speváka Matta Barlowa do radov kapely, vydaním veľmi chabého albumu The Crucible Of Man (2008), radom siahodlhých turné a napokon uvedomením sa, že práve tento život už nie je pre Matta to, čím voľakedy býval. Leto tohto roku sa napokon nesie v znamení jeho smutného odchodu a privítaním úplne nového vokalistu. Tým sa stal pomerne neznámy Stu Block z kapely INTO ETERNITY, takže natáčanie jubilejného desiateho počinu mohlo pokojne začať. Za asistencie Jima Morrisa tak vzniklo mierne koncepčné dielko Dystopia, inšpirované hlavne temnými stránkami života, kde gitarista Jon Schaffer čerpal trochu netradične zo svojich obľúbených sci-fi filmov. Najkratší album od čias dávneho The Dark Saga (1996) sa už necelý mesiac vyhrieva na pultoch predajní a práve dnes je čas na degustáciu výsledku!

Ten by som označil za dobrý, v porovnaní s dvoma predchodcami až za veľmi dobrý! Je vidieť, že svieži koncept kapele konečne prospel, o novom krikľúňovi ani nehovoriac. Stu Block síce farbou hlasu pripomína spomínaného Matta Barlowa a tlačí sa do polôh, kde exceloval i Tim „Ripper“ Owens, avšak ide mu to vkusne a nenásilne, takže Stu poslucháča svojím prejavom pomerne neruší. Všetkých desať (limitovaná edícia ponúka ešte bonusové Soylent Green a Iron Will) skladieb takisto spĺňa kvalitatívne limity, hoci v podstate neprinášajú dokopy nič nové. Máme tu klasický ICED EARTH nového tisícročia, takže pár kvalitných heavy metalových hymien (Anthem, V, Equilibrium), rýchlejších pasáži (Boiling Point, Days Of Rage) či nejaká tá baladická (Anguish Of Youth, End Of Innocence) vložka. Nesmierne ma mrzí, že líder Jon Schaffer upustil od toho čo mu išlo najlepšie, a to sú jeho typické gulometné riffy. Aj na novinke sa síce pár takýchto nátlakových pasáži vyskytne, ale všetko žiaľ v striktne limitovanom počte. Takisto si poslucháč nemôže nevšimnúť až zarážajúci vplyv legendy IRON MAIDEN, ktorý počuť veľmi často, a to hlavne v Dark City a záverečnej suite Tragedy And Triumph (spolu s titulkou sa jedná o lyrický návrat k téme Something Wicked!). Jon Schaffer sa nikdy netajil svojím obdivom k „železnej panne“, avšak všetkého veľa škodí, že?! 

Fanúšikov kapely bude isto zaujímať aj to, že kapela má namierené na Slovensko. Premiéru si totiž odkrúti už 25. novembra v bratislavskom MMC. Koncert však organizuje veľmi známa firma EPG, takže či sa koncert nakoniec uskutoční, to asi nemôže v tejto chvíli zaručiť nik. Good luck!

Žáner: power/thrash metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 17.10.2011
Web: www.icedearth.com
Zostava:
Stu Block – spev
Jon Schaffer – rytmická gitara, spev
Brent Smedley – bicie
Troy Seele – sólová gitara
Freddie Vidales – basgitara
Diskografia:
Iced Earth – 1990
Night of the Stormrider – 1991
Burnt Offerings – 1995
The Dark Saga – 1996
Something Wicked This Way Comes – 1998
Horror Show – 2001
The Glorious Burden – 2004
Framing Armageddon – 2007
The Crucible of Man – 2008
Dystopia – 2011
Tracklist:
Dystopia (5:49)
Anthem (4:54)
Boiling Point (2:47)
Anguish of Youth (4:41)
V (3:39)
Dark City (5:42)
Equilibrium (4:31)
Days of Rage (2:17)
End of Innocence (4:07)
Tragedy & Triumph (7:44)
Definitíva:
Po dvojici slabších albumov prichádza
 Jon Schaffer a spol. s nápravou v podobe
 novinky Dystopia, ktorú možno charakterizovať
 ako typickú nahrávku novodobých ICED EARTH.
Stredné tempo, výborný spev nováčika Stu Blocka
 a množstvo gitarových chuťoviek.
Teda štandard so všetkými svojimi  pre a proti.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla