Astral Doors – Jerusalem

Po takmer dvojročnej pauze vydáva švédska heavy metalová formácia ASTRAL DOORS svoj šiesty štúdiový album s názvom Jerusalem. Ich predchádzajúci album Requiem of Time bol jedným z prvých, ktoré som recenzoval na Valhalle a tak som bol sám zvedavý, kam sa ich tvorba posunula.
Album, na ktorom nájdeme jedenásť skladieb otvára skladba Seventh Crusade svižným tempom a hlavne Nils za mikrofónom sa od úvodných sekúnd snaží upútať poslucháča. Aj keď sú ASTRAL DOORS považovaní za heavy metalovú kapelu, hneď v prvej skladbe cítim skôr nádych hard rocku a tohto pocitu sa nemôžem zbaviť ani v niektorých ďalších skladbách. Nehodnotím to však ako negatívum, ide o príjemný mix hard rockových a heavy metalových prvkov. Pravdepodobne to bolo aj cieľom kapely, pretože tretia skladba nesie názov Child of Rock n Roll.

Nilsov vokál síce nemôžem radiť medzi výnimočné, no kapele sa podarilo zložiť pomerne melodické texty, ktoré k nemu pasujú. Skôr by som vyzdvihol inštrumentálne výkony pánov za hudobnými nástrojmi, ktorí odvádzajú poctivú robotu na celom albume. Trošku ma mrzí, že na albume sa neobjavil organ, ktorý sa na predošlom albume albume Requiem of Time v pár skladbách mihol. Porovnanie s predchádzajúcim albumom je pomerne jednoduché. ASTRAL DOORS svoj koncept nezmenili, skladby sú plné kvalitných gitarových riffov, dlhšie inštrumentálne sóla však chýbajú. Ani tempo skladieb sa veľmi často nemení, je síce rýchle, ale myslím, že hudobníci mohli preradiť ešte aspoň o polovicu rýchlostného stupňa vyššie. V skladbe Lost Crucifix Nils predvedie svoj vokál na pár sekúnd aj v melodickej polohe a treba uznať, že mu to celkom ide. Aj keď je táto skladba o niečo pomalšia a ťahavejšia, práve z nej – hlavne v úvode, ide pravá heavy metalová atmosféra. Album Jerusalem aj v druhej polovici mieša prvky hard rocku a heavy metalu s dobre našliapnutým tempom. Aj keď je Nilsov výkon kvalitný, niektorým poslucháčom sa môže po pár vypočutiach zunovať, na albume citeľne chýbajú zborové vokály, tie sa len malým náznakom objavili v poslednej rovnomennej skladbe Jerusalem. 

Albumu nemožno uprieť kvalitu, hlavne z neho cítiť snahu a dobre odvedenú prácu kapely. Taktiež cítiť aj snahu o nové prvky, aj keď na druhej strane sa niektoré oproti minulému albumu vytratili. Album Jerusalem sa bude páčiť nielen fanúšikom ASTRAL DOORS, no je otázne, či to je album, ktorý si poslucháč bude púšťať znova a znova. Také niečo sa kapele nepodarilo vytvoriť predtým a ani teraz.

Žáner: heavy metal
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Metalville
Dátum vydania: 21.10.2011
Web: www.astraldoors.com
Zostava:
Nils Patrik Johansson – vokály
Joachim Nordlund – gitara
Ulf Lagerstrom – basgitara
Jocke Roberg – klávesy
Johan Lindstedt – bicie

Diskografia:
Of the Son and the Father – 2003
Evil is Forever – 2005
Astralism – 2006
New Revelation – 2007
Requiem of Time – 2010
Jerusalem – 2011
Tracklist:
Seventh Crusade (3:32)
With A Strangers Eye (3:33)
Child of Rock n Roll (3:26)
Pearl Harbour (4:13)
Lost Crucifix (6:15)
Babylon Rise (3:43)
Suicide Rime (3:26)
The Battle of Jacobs Ford (5:41)
Operation Freedom (3:46)
The Day Begore Yesterday (4:19)
Jerusalem (5:47)
Definitíva:
Jerusalem je zaujímavý album na jedno vypočutie,
 ale pravdepodobne v záplave ostatných nahrávok
 upadne do zabudnutia. ASTRAL DOORS sa bohužiaľ
 od posledného albumu výrazne neposunuli.
Odporúčam zaradiť vyšší rýchlostný stupeň.

Autor: Fiju

Hodnotenie autora: 5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla