EDGUY – Monuments

Power metalový matador Tobias Sammet sa v poslednom období sústredí na svoj projekt AVANTASIA, no ľadom nenechal ležať ani svoju pôvodnú kapelu EDGUY.

Pod touto značkou po troch rokoch vydal Tobi dvanásty štúdiový album. „Monuments“ však nie je klasická štúdiovka, ale kompilácia najväčších hitov, ku ktorým sa vošlo aj niekoľko nových kúskov.

EDGUY – Monuments

Tobias a jeho partička sa pri výbere skladieb rozhodne nešetrili. Kompilácia pozostávajúca zo dvoch CD obsahuje až 27 skladieb. Prvých päť nahrávok tvoria nové piesne, album uzatvára skladba „Reborn in the Waste“, ktorá sa mala pôvodne nachádzať na deme „Savage Poetry“ v úplných začiatkoch kapely v roku 1995, no nikdy nebola oficiálne vydaná.

Úvod teda zaobstarávajú novinky a hneď v prvej vypaľovačke „Ravenblack“ Tobias ukazuje, že ešte ani zďaľeka nepatrí do starého železa. EDGUY spoločne s ďalšími patrili medzi kapely, na ktorých som vyrastal. Zo všetkých strán som počúval, že z tohto agra raz vyrastiem a budem preferovať iný štýl. Nestalo sa.

EDGUY

Nové skladby ponúkajú skvelú melodickosť, gitarové sóla, zborové spevy, no proste všetko, či si pod poriadnym power metalom môže poslucháč predstaviť. Vlajkovou loďou nových piesní je už spomínaná otváračka „Ravenblack“, kde je práve vďaka masívnym zborovým spevom badateľný náznak AVANTASIE. Tak by sa v podstate dali opísať aj zvyšné štyri novinky. Odmyslite si symfonickosť, príbeh, dlhé melodické pasáže, no na druhej strane pridajte nadupané tempo a muziku, ktorá ide pod kožu a dostanete starý dobrý EDGUY.

Zvyšok albumu tvorí veľmi umne vyskladaný prierez všetkými jedenástimi štúdiovými albumami nemeckej úderky počas ich 23-ročného pôsobenia na scéne. Na albume nemôže chýbať jedna z mojich najväčších srdcoviek z tínedžerských čias, presladená balada „Save Me“. Pre mňa najsilnejším albumom v diskografii EDGUY bol počin „Hellfire Club“ z roku 2004, ktorý má na kompilácii aj najväčšie zastúpenie. Nechýbajú teda hitovky ako „Lavatory Love Machine“, „King of Fools“, „Superheroes“, či „Mysteria“. Práve pri týchto songoch to bola pre mňa skvelá retrospektíva na roky minulé a musím sa priznať, že ma „Monuments“ donútila vrátiť sa k staršej tvorbe EDGUY na dlhší čas.

Na kompliácii sa objavili medzi hosťami aj dvaja taktiež nemeckí metaloví veteráni, výberu totiž neunikli skladby „Judas at the Opera“ z EP „Superheroes“, v ktorej hosťuje Michael Kiske (UNISONIC, ex-HELLOWEEN) a „Out of Control“ z albumu „Vain Glory Opera“, kde si to s Tobiasom strihol Hansi Kürsch z BLIND GUARDIAN.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Nuclear Blast Records
Dátum vydania: 14.07.2017
Web: http://www.edguy.net
Zostava:
Tobias Sammet – vokály, klávesy
Jens Ludwig – gitara, doprovodné vokály
Dirk Sauer – gitara, doprovodné vokály
Tobias Exxel – basgitara, doprovodné vokály
Felix Bohnke – bicie
Tracklist:
Ravenblack (5:08)
Wrestle the Devil (4:00)
Open Sesame (5:00)
Landmarks (4:34)
The Mountaineer (3:57)
9-2-9 (3:47)
Defenders of the Crown (5:42)
Save Me (3:46)
The Piper Never Dies (10:10)
Lavatory Love Machine (4:23)
King of Fools (4:20)
Superheroes (3:19)
Love Tyger (4:27)
Ministry of Saints (5:03)
Tears of a Mandrake (7:14)
Mysteria (5:46)
Vain Glory Opera (6:09)
Rock of Cashel (6:18)
Judas at the Opera (7:19)
Holy Water (4:13)
Spooks in the Attic (4:03)
Babylon (6:13)
The Eternal Wayfarer (8:49)
Out of Control (5:05)
Land of the Miracle (6:33)
Key to My Fate (4:33)
Space Police (6:03)
Reborn in the Waste (4:19)
Diskografia:
Kingdom of Madness – 1997
Vain Glory Opera – 1998
Theater of Salvation – 1999
The Savage Poetry – 2000
Mandrake – 2001
Hellfire Club – 2004
Rocket Ride – 2006
Tinnitus Sanctus – 2008
Age of the Joker – 2011
Space Police: Defenders of the Crown – 2014
Monuments – 2017
Definitíva:
„Monuments“ je kompiláciou v pravom slova zmysle. Nielenže ponúka dokonalý prierez dlhoročnou históriou kapely s naozaj najväčšími hitmi, no pridáva päť nových kúskov, ktorými EDGUY dokazujú, že stále patria ku špičke vo svojom fachu. Tešte sa na dve a pol hodiny výborného power metalu!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla