SERIOUS BLACK – Magic

Zdá sa, že o nápady a inšpirácie nie je u melodikov SERIOUS BLACK núdza, ba dokonca je ich neúrekom. Už tretí zásek v priebehu troch rokov tejto medzinárodnej grupy, sa volá „Magic“, a prináša nám koncepčný príbeh pretkaný všade prítomnou mágiou.

V ňom sa nám dostáva klasických príbehových fantasy ingrediencií. Tragicky končiaca láska ako zárodok niekoľko generačnej kliatby, o ktorej ukončenie a vyslobodenie prekliatych je požiadaný hlavný hrdina Mr. Nightmist. Ten je súčasne postavou prechádzajúcou vnútorným zápasom súvisiacim s jeho niekdajšou milou. Jeho rozuzlenie a vyvrcholenie je aj samotným záverom príbehu. Tak tu máme takmer predvídavý príbeh, sťa by z priemerného TV seriálu. Jeho hudobné prevedenie je zaujímavejšie a práve to si pýta našu pozornosť.

SERIOUS BLACK – Magic

Ešte pred tým ako sa pozrieme detailnejšie na novinku, musím spomenúť akési obavy o konzistenciu a kvalitu nahrávky. Dôvodom bola práve úroveň minuloročného záseku, ktorý výrazne popustil z výbušnosti a šarmu prvotiny. Nápaditosť v prípade SERIOUS BLACK ide bokom, dôležité je prísť s melodickými linkami, na ktorých je prioritne postavená ich hudba tak, aby nepôsobili prvoplánovo, príliš ošumelo, prchavo a v neposlednom rade nie nadmieru cukrovo.

Aktuálnemu albumu tieto prvky nechýbajú a hodina materiálu predstavuje záživne namiešaný koktejl striedajúci iskrivo šlapajúce metalové kúsky s tými, u ktorých nie je núdza o rádiovú uhladenosť a ľúbivosť, avšak stále si držiac kovový lesk. Využívajúc príbeh ako spojivo jednotlivých skladieb sa sem-tam dostane k slovu aj výpravnosť a atmosféra nasiaknutá tajomnom a mystériom. Ak práve tieto prvky skombinujeme ešte aj prítomnými pop rockovými momentmi, dostávame svižný melodický celok, ktorý sa približuje ľahkosti prvého štúdiového záseku.

Urban Breed je vokálnou istotou, o jeho suverénnom speve je zbytočné sa rozpisovať. Naopak, opätovne musím poslabšie zhodnotiť bicie, ktorým akosi chýba potrebná svalovina a znejú príliš plocho. Podaril sa gitarový súzvuk pánov Katsionis (FIREWIND) a Sebastian (EDENBRIDGE). Riffom nechýba drajv, ráznosť a ich nápadité sóla i vyhrávky častokrát ponechávajú hlboký melodický šrám v pamäti.

SERIOUS BLACK

Medzi skladby kde to riadne kovovo cengá patria „Binary Magic“, tá nás pomýli takmer progresívnym začiatkom alebo „Burn! Witches Burn!“ s dominantným refrénom a príbehovou odbočkou. Prvú trojicu albumu uzatvára klasický power metalový kúsok „Lone Gunman Rule“ s rezko odsýpajúcimi gitarami a klávesmi. „Serious Black Magic“ a „Skeletons on Parade“ majú zase čo to povedať do atmosféry a stáčajú kormidlo do ponurejších a závojom mystiky zastretých polôh, ale o to viac so zvŕtajúcimi sa gitarami. O takmer „speedové“ momenty sa postará „The Wich of Caldwell Town“.

Piesne „Now You’ll Never Know”, “I Can Do Magic” či “Just Kill Me” môžu síce otráviť refrénom, stále však je to kompenzované vábivou inštrumentalistikou. Výrazne slabším momentom je však „True Love is Blind“. Dobrodružstvo uzatvára „Newfound Freedom“ svojou priamočiarosťou a nie komplikovanosťou. „One Final Song“ sťaby záverečný sumár doterajšieho príbehu skacká od baladických polôh do muzikálových a kabaretných momentov, ktorým nechýba výpravnosť, avšak príliš unáhlene smeruje ku grandióznemu vyvrcholeniu.

Napriek tomu, že kapela rok čo rok servíruje nový album si novinka udržuje status nadpriemerne pôsobiaceho materiálu. Ten sa dokonca mierne driape nahor k stále neprekonateľnej prvotine. Pravdou je, že inštrumentálna zručnosť, ktorou partia disponuje by nemala dovoliť rapídny pokles. Sám som zvedavý či aj rok 2018 privíta ďalší zásek od SERIOUS BLACK keďže je evidentné, že chalani sú zohratí, sršia nápadmi a sú stále neunavení doterajším pôsobením na scéne melodického metalu.

Hodnotenie autora: 7 /10

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Medzinárodná zostava
Vydavateľstvo: AFM Records
Dátum vydania: 25.08.2017
Web: http://www.serious-black.com/
Zostava:
Urban Breed – vokály
Dominik Sebastian – gitary
Bob Katsionis – gitary
Mario Lochert – basgitara
Jan Vacik – klávesy
Alex Holzwarth – bicie
Tracklist:
With a Tip of the Hat (0:56)
Binary Magic (4:06)
Burn! Witches Burn! (4:16)
Lone Gunman Rule (3:07)
Now You’ll Never Know (4:14)
I Can Do Magic (3:57)
Serious Black Magic (4:35)
Skeletons on Parade (5:59)
Mr. Nightmist (4:02)
The Witch of Caldwell Town (4:43)
True Love is Blind (4:04)
Just Kill Me (4:16)
Newfound Freedom (3:25)
One Final Song (8:39)
Diskografia:
As Daylight Breaks – 2015
Mirrorworld – 2016
Magic – 2017
Definitíva:
Potenciál melodického medzinárodného telesa SERIOUS BLACK je zdá sa nevyčerpateľný. Ani nie po roku prichádzajú opäť s novinkou „Magic“. Tentokrát s koncepčným príbehom nasiaknutým prítomnou mágiou, plným zvratov, tragicky stratenej lásky a zásadných hrdinských rozhodnutí. Podstatnou je však stále hudba, úrovňou ktorej kapela nadväzuje na lepšieho okamihy zo svojej prvotiny. Opätovne na nás čaká kopec melodických momentov zaodetých do metalového kabátca s rockovo rádiovým nádychom, nezabúdajúc na elementy tajomna.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla