ARCH ENEMY – Will to Power

Zdá sa, že hviezda ARCH ENEMY žiari čoraz omnoho jasnejším svetlom, k čomu ma silno dopomôcť aj horúca novinka s názvom „Will to Power“, ktorá dorazila na pulty predajní len pred pár dňami.

O rapídne rastúcej popularite týchto death metalových melodikov netreba ani prinajmenšom pochybovať. Od príchodu modrovlasej diablice Alissy White-Gluz (ex-THE AGONIST) do zostavy severanov, je pätica doslova na nezastavenie, o čom svedčia aj nekonečné koncertné ťaženia naprieč celým svetom, viaceré štúdiové, resp. živé vydania („War Eternal“, „As the Stages Burn!“, „Tokyo Sacrifice“) či okupovanie mnohých obálok magazínov.

ARCH ENEMY – Will to Power

ARCH ENEMY headlinujú známe festivaly a ich tváre pózujú na každom kroku, čo síce asi príliš nevonia viacerým ortodoxným prívržencom smrtiaceho kovu, lenže kapela zažíva najúspešnejšie obdobie vo svojej histórii, za čo jej jednoducho patrí obrovský obdiv.

Vydobytú pozíciu na scéne má tak potvrdiť kotúčik „Will to Power“, ktorý je iba druhý v poradí pre kanadskú krásku za mikrofónom, no dokonca premiérový pre gitarové eso v podobe Jeffa Loomisa z neaktívnych NEVERMORE. Práve nad ním visela najväčšia hádanka, a to ohľadom jeho spoluúčasti na komponovaní, tam však drží opraty pevne v rukách hlavný majster Michael Amott. Žiaľ, mnoho prezrádza už letmý pohľad do pekného bookletu spomínanej novinky. Všetky piesne sú totiž opäť výhradne z jeho dielne, vrátane malých príspevkov bicmena Daniela Erlandsona, takže aj tu niekde môžeme hľadať odpovede na otázky, ako momentálne znejú ARCH ENEMY v roku 2017.

ARCH ENEMY

Kapela skutočne pokračuje tam, kde skončila na predchádzajúcej doske „War Eternal“, preto máme znovu čo dočinenia s výdatnou porciou hymnických, „hevíkom“ nasiaknutých skladieb, množstvom melodických gitarových vyhrávok, a to všetko poriadne osolené typickým hrubým growlom. Žiadne prekvápko, vravíte si, avšak jedno sa predsa len nájde. Partička sa po prvýkrát v kariére odhodlala spáchať jemnú baladu „Reason to Believe“, ba čo viac z veľkej časti doprevádzanú nežným spevom. Priama trefa do čierneho a horúci kandidát na ďalší singel!

Ako som už naznačil vyššie, zvyšok kotúčika sa pohybuje v klasických mantineloch tvorby ARCH ENEMY a hoci je kvalita znovu na vysokej úrovni, pri ďalšom a ďalšom počutí novinky „Will to Power“ ma zmáha nepríjemný pocit, že každučký jeden moment je minimálne o triedu horší než na predchádzajúcom klenote „War Eternal“ z 2014. Na ňom naša pätica doslova chytila druhý dych a zároveň vstala z mŕtvych, ale ďalšie milé prekvapenie sa žiaľ tentokrát asi nekoná.

Určite ma nepotešil pomerne prehajdákaný úvod v podobe impotentných „The Race“ či „Blood in the Water“. Obe krátke inštrumentálky sú zdá sa iba do počtu („Set Flame To the Night“, „Saturnine“), niektoré veci zasa omrzia neuveriteľne rýchlo („The Eagle Flies Alone“) a skutočne zaujímavé veci sa začnú diať až s blížiacim sa finišom. Tvrdý buldozér „First Day in Hell“ a najmä záverečné trio „Dream of Retribution“, „My Shadow and I“, „A Fight I Must Win“ totiž ponúkajú kvantum zaujímavých motívov a zachytávajú tak päticu v jej najsilnejších chvíľach.

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

Žáner: melodic death metal
Krajina pôvodu: Švédsko/Kanada
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 08. 09. 2017
Web: www.archenemy.net
Zostava:
Alissa White-Gluz – vokály
Michael Amott – gitara
Jeff Loomis – gitara
Sharlee D´Angelo – basgitara
Daniel Erlandsson – bicie
Tracklist:
Set Flame to the Night (01:18)
The Race (03:15)
Blood in the Water (03:55)
The World is Yours (04:53)
The Eagle Flies Alone (04:59)
Reason to Believe (04:47)
Murder Scene (03:50)
First Day in Hell (04:48)
Saturnine (01:09)
Dreams of Retribution (06:40)
My Shadow and I (04:05)
A Fight I Must Win (06:37)
Diskografia:
Black Earth – 1996
Stigmata – 1998
Burning Bridges – 1999
Wages of Sin – 2001
Anthems of Rebellion – 2003
Doomsday Machine – 2005
Rise of the Tyrant – 2007
The Root of All Evil – 2009
Khaos Legions – 2011
War Eternal – 2014
Will to Power – 2017
Definitíva:
Veľké nádeje vkladané do horúcej novinky „Will to Power“ boli nakoniec máličko neopodstatnené a švédska superhviezda mierne zaostala za očakávaniami. Bolo síce i horšie, ale aj omnoho lepšie…

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla