Vildhjarta – Masstaden

Tuším, že na našej Valhalle sme za ostatnú dobu nerecenzovali žiadny album tohto subžánra. Jedná sa o djent a ich novodobých predstaviteľov, z ktorých môžeme na úvod spomenúť TESSERACT, PERIPHERY, UNEVEN STRUCTURES, ale aj mnohých ďalších, ktorí sa vo svojej tvorbe odvolávajú na švédskych MESHUGGAH. Niektorí hudobníci tento pojem neuznávajú a stále hovoria o modernom progresívnom metale. Berte to ako malú nápovedu, aby ste vedeli o čo v tejto hudbe pôjde. O tomto subžánri budeme v blízkej budúcnosti zaiste počuť viac, keďže jeho popularita prudko stúpa. Djent sa kríži s deathcoreom alebo s ambientnými prvkami. Dámy a páni, predstavujem vám švédsku djent metalovú kapelu VILDHJARTA s ich debutovým albumom Masstaden.
Album Masstaden je prvá regulérna nahrávka kapely VILDHJARTA, ktorú vydali pod vydavateľstvom Century Media Records. Koncepčne album pojednáva o príbehoch zo známej Knihy džungle a RPG hry z rôznych herných platforiem Final Fantasy VII. Masívne miešanie stredného tempa a groove zvuku s príchuťou metalcoru zastrešuje zaujímavý a často premenlivý rytmus bicích nástrojov. Pre niekoho to môže byť chaoticky usporiadané a táto zmes môže vyvolávať zmiešaný pocit znepokojenia a zvláštnej nálady. Kreatívne gitarové finesy, nadupané maľby efektných zvukov a hutnosť produkcie ich, ale predurčujú k úspechu.

Pre neznalých by sa mohlo spočiatku zdať, že album Masstaden je jednotvárny, no opak je pravdou. V prvých dvoch skladbách Shadow a Dagger explodujú gitary zabalené zúrivými riffmi. Growlingové vokály sa striedajú s metalcoreovým spevom. V  skladbe Traces započujeme aj čistý vokál. Nielenj táto skladba pokračuje v invenčnom smere a hĺbku jej dodávajú texty hovoreného slova prelínajúce sa s grindovým vokálom. Kombinovaním ambientných prvkov, ktoré pôsobia upokojujúco, sa zrazu podsúva vlna plnohodnodnej progresívnej hudobnej deštrukcie. Na albume Masstaden počuť aj psychotickejšie hudobné výjavy známe od majstra Devina Townsenda. Inštrumentálka Östpeppar patrí k najlepším skladbám na albume. Pri jej komponovaní použili skladatelia jednoduchý vzorec. Všetky piesne poväčšine uvádza pomalšia pasáž, ktorá sa prehupne do chaotického besnenia v celom nástrojovom spektre a jednotlivé kúsky uzatvára atmosferické upokojenie.

Ak ste fanúšikovia extrémnejšej formy metalu, tak VILDHJARTA a ich debutový album Masstaden by sa vám mal skutočne veľmi páčiť. Kvalitná zvuková produkcia, stále sa miešajúce rytmy, hustá atmosféra a prepracované vokálne „spletence“ sú hodné opakovaného posluchu. Fanúšikovia djentu, ktorí tento žáner už objavili, by mu mali určite venovať viac pozornosti. Dúfam, že tento žáner nepokorí žiadny trend a bude si vo svojom undergrounde spokojne žiť na veky vekov – amen.

Žáner: modern progressive metal (djent)
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 28.11.2011
Web: www.vildhjarta.com
Zostava:
Daniel Ädel – spev
Vilhelm Bladin – spev
Daniel Bergström – gitara
Calle Thomér – gitara
Jimmie Akerström – gitara
Johan Nyberg – basgitara
David Lindkvist – bicie
Diskografia:
Masstaden – 2011
Tracklist:
Shadow
Dagger
Eternal Golden Monk
Benblast
Östpeppar
Traces
Phobon Nika
Mssstadens Nationalsang
When No One Walks With You
All These Feelings
Nojja
Deceit
The Lone Deranger
Definitíva:
Vydarený debutový album švédskych pokračovateľov
 asi najťažšej zložky progresívneho metalu.
S odkazom na krajanov MESHUGGAH vám tento
 album nedá zaspať. Precízna inštrumentálna hra
 a ostatná zvuková maľba tvoria dokopy zaujímavú
 nahrávku plnú temnej atmosféry a rytmických zvratov.
Kto má rád extrémnejšie formy metalu môže vyskúšať,
fanúšikom djentu môžem len vrelo odporučiť!

Autor: Scream

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla