Korn – The Path of Totality

Dlhých sedemnásť rokov po nezabudnuteľnom rovnomennom debute sa americká sebranka KORN snaží opäť búrať dobre zavedené hranice metalovej hudby, a to s absolútne novým, doteraz nikdy nepočutým krížením dvoch odlišných štýlov. Kým v roku 1994 kapela položila základy vtedajšej novinky zvanej nu-metal, tak ku koncu roka 2011 vychádza album, ktorý zachádza ešte podstatne ďalej a to momentálne v Amerike k veľmi populárnemu dubstepu. Koketovanie s podobnými prvkami má už však kapela dávno za sebou (spomínate na kritikou zdrvený a však neprávom podceňovaný See You And The Other Side z roku 2005?), takže šok z novinky by nemusel byť až taký zdrvujúci. Slovo „nemusel“, ale rázom stráca význam po vložení albumu The Path Of Totality do svojho prehrávača.
Od odchodu gitaristu Briana Welcha uplynul už nejaký ten rôčik, avšak kapela akoby len stále blúdila v kruhu a nevedela kadiaľ von. Chúťky experimentovať sú viac než zrejmé, ale aký význam potom malo vydanie predošlej old schoolovej jednohubky Remember Who You Are, keď rok po nej tu máme ďalší a opäť neuveriteľne experimentátorský počin The Path Of Totality?! Počin prvotne zamýšľaný iba ako EP, lenže pretlak skladieb zapríčinil to, že tu dnes máme desiaty dlhohrajúci album KORN, na ktorom sa podieľala rada hostí. Dubstepoví producenti ako Skrillex, Noisia, Downlink či 12th Planet dali novinke jasnú a ľahko rozpoznateľnú tvár, ktorá vydesí i toho najvernejšieho fanúšika.

Priznám sa, so mnou to nebolo ináč. Nechuť, odpor, sklamanie, totálne KO, prakticky nepočúvateľná vec a poriadna blamáž, ktorej hrací čas nepresahuje ani chudobých štyridsať minút. Lenže viete ako to je, pokušenie je tak veľké a vy nosič do prehrávača vložíte zo zvedavosti po druhýkrát, tretíkrát… Štyri, päť a ono to zrazu akosi funguje!!! Kde je teda háčik, lepšie povedané hák?

Samozrejme v slove KORN. Toto KORN nie je ani náhodou, v lepšom prípade môžeme tento výtvor považovať za silno vydupanú sólovku speváka (a po novom Dj-a) Jonathana Davisa. Tu už sa karta pomaly obracia a album akosi chytá silné grády. Munkyho gitaru hľadáte síce len s ťažkosťami, charakteristická basgitara Fieldyho je preč takmer úplne a bicie inak famózneho Raya Luziera sú nahradené škatuľkami, automatom a bohviečím iným. Suma sumárum nám tak ostáva len prejav spomínaného Davisa, ale ani to nie je na zahodenie, skôr naopak! Jonathan spieva opäť úplne fantasticky a dokazuje, že patrí do úplnej extratriedy vo svojom obore.

A čo samotné skladby? Z nich jednoznačne vyčnievajú oba single Get Up a Narcissistic Cannibal. Druhú menovanú by som si dokonca dovolil pasovať za najväčší hit KORN za posledných desať (???) rokov! Neobyčajne silný song, ktorého refrén snáď vôbec nejde dostať z hlavy. V nádhernej Bleeding Out sa mihnú aj takmer zabudnuté gajdy a Way Too Far opäť vsádza na mierne popový refrén a veru darí sa jej to náramne! Fantastické sú i trochu hutnejšie a temnejšie záležitosti typu Burn The Obedient a Illuminati, ale naopak aj veľmi chytľavé a zábavné Chaos Lives In Everything či Lets Go. Naopak slabšieho kalibru je nemastná, neslaná Sanctuary a bonusovká Fuels The Comedy.

Aj napriek počiatočným skeptickým názorom a nechuti k tomuto výtvoru sa musím priznať, že som si k The Path Of Totality postupne našiel cestu. Album je to totiž minimálne veľmi zaujímavý, patrične originálny a hlavne nesmierne odvážny. Na mňa osobne takisto veľmi pozitívne vplýva fakt, že ma novinka drží aj po takmer každodennom rotovaní v prehrávači, čo sa naopak prekvapujúco posledným MACHINE HEAD či MASTODON vôbec nedarí, hoci ich aktuálne albumy sú remeselne takisto na najvyššej možnej úrovni. Kde zostali tohtoroční MORBID ANGEL na polceste, tam KORN hrdo kráčajú vpred. Samozrejme novinka si vás nemusí nezískať, ak ani trochu neholdujete elektronike, dubstepu a podobným veciam.

PS: Pre fanúšikov odporúčam takisto inštrumentálnu verziu tejto dosky. Na povrch sa nádherne vynoria motívy, o ktoré človek predtým vôbec nezakopol!

Žáner: nu-metal/dubstep
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Roadrunner Records
Dátum vydania: 6.12.2011
Web: www.korn.com
Zostava:
Jonathan Davis – vokál, gajdy
James „Munky“ Shaffer – guitar
Reginald „Fieldy“ Arvizu – basgitara
Ray Luzier – bicie, perkusie
Diskografia:
Korn – 1994
Life Is Peachy – 1996
Follow the Leader – 1998
Issues – 1999
Untouchables – 2002
Take a Look in the Mirror – 2003
See You on the Other Side – 2005
Untitled – 2007
Korn III: Remember Who You Are – 2010
The Path of Totality – 2011
Tracklist:
Chaos Lives In Everything (3:47)
Kill Mercy Within (3:35)
My Wall (2:55)
Narsissistic Cannibal (3:11)
Illuminati (3:17)
Burn The Obedient (2:38)
Sanctuary (3:24)
Lets Go (2:41)
Get Up (3:43)
Way To Far (3:49)
Bleeding Out (4:50)
Bonus:
Fuels The Comedy (2:47)
Tension (3:32)
Definitíva:
KORN definitívne stratili súdnosť
 a opäť poriadne hazardujú s priazňou
 svojich inak veľmi oddaných fanúšikov.
Album silno nasiaknutý dubstepom je však totálnym
 prekvapením a prináša množstvo podarených piesní,
ktoré dostanete z hlavy len ťažko. Veru, veľmi ťažko.

Autor: Demonick

Hodnotenie autora: 8,5 / 10
1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla