Enslaved – The Sleeping Gods (EP)

Podivuhodná pätica ENSLAVED a vo svojich čiernych začiatkoch sebestačná trojica, priniesla tento rok na trh hneď dve EPčka. Samozrejme nič nezvyčajné o to viac, ak  sa jedná o severskú partičku, veď takí SATYRICON, MAYHEM či MARDUK  ich vydávajú priebežne. Jedna zvláštnosť by tu ale predsa len bola…
Nikoho z nás už neprekvapí oficiálne voľné stiahnutie skladby či dokonca celého albumu, ak sa mozrejme nerátame kapely ako METALLICA alebo iné, dnes ešte stále masovo predávaneé a na zisk orientované skupiny.

ENSLAVED sa rozhodli EP The Sleeping Gods zavesiť k voľnému stiahnutiu a to aj v nekomprimovanej podobe. CD s LP im vyšlo len v USA. Pre európsky trh neznáma firma Scion A/V, sa zaoberá hlavne predajom áut, ale predsa len sem tam niečo hudobné zveční na hudobnom  nosiči.

Ako som už vyššie spomenul, v recenzovanom titule je jeden háčik – obe formy mohli získať „iba“ nakupujúci ako darček s nákupom tričiek alebo mikín. Jedným slovom – pohroma pre oddaných fanúšikov, pretože ak si nestihli objednať merch cez Ameriku, tak dnes si môžu oči vyplakať pri sumách na aukčných portáloch . Nevhodné rozhodnutie manažmentu kapely alebo detská chyba? Dnes kapela sama ľutuje tohto rozhodnutie a ako mi oznámili, dokonca nie sú schopní získať tento nosič pre svoje potreby. Dosť polemizovania nad niečím, čo nedokážu zmeniť ani aktéri samotní.

Veselšou stránkou je rozmanitá hudobná porcia, ktorú The Sleeping Gods prezentuje. Úvodná Heimevegen  štartuje, ako by sa nahrávka uberala najpokrokovejším smerom od albumu Vertebrae. Čistým hlasom tu Herbrand nádherne spúšťa dokonalý uchu  lahodiaci zážitok. Nástupom Grutleho škreku sa ale dostávame pred postupný hudobný návrat, ktorý jednoznačne prichádza s druhou v poradí  Alu Misyrki. Tá je heavy skladba hodná miesta naBelow The Lights. Najväčší návrat v čase pocítite s intermezzom v podobe temnej ambientnej Synthesis. Frost je ten počin, ktorý by ju do svojich chladných útrob dokonale prijal. Poslucháčov upokojí a premostí do nádhernej inštrumentálky Nordlys.  Tu mi chýba Herbrandov hlas, ktorý by tu sadol ako trojzubec Neptúnovi. Nech pätica akokoľvek produkovala, mohla vyskúšať práve takúto variantu. Piata a rovnomenná The Sleeping Gods je napáchnutá národnými tradíciami. Pocta vikingským bohom a uhrančivá šamanská sugescia. V roku 2000 tu bola podobná a na albume Eld z roku 1997 by ste našli jej ďalšiu sestru, no nie je to vykrádačka!

Na záver len dodám, že obal s modrým talizmanom sa dokonale podaril. Dotvára koncepčný dojem, ale to je práve pri ENSLAVED tradíciou.

Žáner: progresívny black/viking metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Scion A/V
Dátum vydania: 11.5.2011
Web: www.enslaved.no
Zostava:
Grutle Kjellson – vokály, basgitara
Ivar Bjornson – gitara, klávesy
Herbrand Larsen – klávesy, melotrón, čisté vokály
Arve Isdal – gitara
Cato Bekkevold – bicie
Diskografia:
Hordanes Land  – 1993
Vikingligr Veldi – 1994
Frost – 1994
Eld – 1997
Blodhem – 1998
Mardroum – Beyond The Within – 2000
Monumension – 2001
Below The Lights – 2003
Isa – 2004
Ruun – 2006
Vertebrae-  2008
Axioma Ethica Odini – 2010
The Sleping Gods (EP) – 2011
Thorn (EP) – 2011
Tracklist:
Heimevegen (5:38)
Alu Misyrki (5:02)
Synthesis (6:19)
Nordlys (5:45)
The Sleeping Gods (5:44)
Definitíva:
Hudobné hranice posúvajú na každom novom počine,
ale nie bezohľadne. Napriek obdivuhodnému progresu,
 práve na „spiacich bohoch“ zostávajú ďaleko viac
 pri svojich koreňoch, ako tomu bolo doposiaľ.
Dalo by sa povedať, že so zvukom súčasnosti,
 ale tvorba je na pomedzí rokov 2000 – 2003.
Toto EP je fanúšikovská nutnosť! Jedinou
chybičkou na kráse je nedostupnosť „klasického“ nosiča v našich končinách.

Autor: Ruun

Hodnotenie autora: 9 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla