PRIMUS – The Desaturating Seven

Americkí šialenci z PRIMUS sa opäť hlásia o slovo na scéne, tentokrát so vskutku originálnou kolekciou zvanou „The Desaturating Seven“. Trojročné čakanie je konečne na vytúženom konci, takže čo tu teda dnes máme?

Ako vždy, veľmi zaujímavé veci! Ale pekne poporiadku. Len ťažko zaškatuľovateľná trojica hudobníkov na čele s geniálnym basgitaristom Les Claypoolom, je už od svojho dávneho vzniku (1984) v uličkách slnečného San Francisca, náročným orieškom pre všetkých milovníkov gitarovej muzičky, avšak o to viac cennejším artiklom na obrovskom hudobnom poli. Zmes šialených podivností, funku, progresívneho rocku i metalu síce môže na prvý pohľad pôsobiť značne nepreniknuteľným, ba až odpudivým dojmom, no otvorený prístup, snaha a časté dávkovanie v akýchkoľvek množstvách zväčša prináša sladké ovocie.

PRIMUS – The Desaturating Seven

A preto sme tu, o „pár“ sezón a rovnú deviatku radových albumov ďalej. PRIMUS si pripísali nejedno veľkolepé víťazstvo, ale i nepríjemnú porážku (tá najtvrdšia dokonca zapríčinila dočasný rozpad…), lenže Les a spol. to vždy vedeli ustáť so cťou.

Výsledkom rôznych životných skúseností môže byť aj horúca novinka „The Desaturating Seven“, z ktorej cítiť pach nadobudnutého sebavedomia a obrovskej pohody v kapele. Trio s navrátilcom Timom Alexandrom za bicími, sa totiž znovu odhodlalo k originálnemu kroku (čo iné čakať od týchto magorov?) a spracovalo… detskú rozprávkovú knižku „The Rainbow Goblins“. O trpaslíkoch. O siedmych trpaslíkoch. O siedmych trpaslíkoch, kde každý jeden predstavuje jednu farbu dúhy. Hmm…

PRIMUS

Námet je teda napínavý sťa hovädo, no čo to najpodstatnejšie – samotná muzika? Tá je opäť priam vynikajúca a odkazuje k najlepším chvíľkam PRIMUS, až niekam k míľnikom typu „Pork Soda“ či „Sailing the Seas of Cheese“. Máme tu milý úvod (o hovorené slovo sa postaral Justin Chancellor z TOOL) do problematiky „The Valley“, jednoduché hitovky „The Seven“, „The Scheme“, perfektne vystavané progresívne hymny „The Trek“, „The Storm“, ale aj nesmierne rušivé intermezzo „The Dream“ (???). Záverečná vecička v podobe „The End?“ je už iba akousi krátkou rozlúčkou, takže šikovnejší si určite stihli všimnúť hlavný zápor celej aktuálnej novinky.

Áno, album „The Desaturating Seven“ aj napriek vyrovnanej náplni trpí na svoju až príliš chudobnú hraciu dobu, ktorá číta niečo malo cez 30 minút. Máme tu prakticky len skromnú štvoricu plnohodnotných skladieb, čo pri trojročnej tvorivej pauze, nie je práve tá najlepšia vizitka. Obrovská škoda a zároveň smutne nevyužitý potenciál…

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: rock/metal/funky
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: ATO Records
Dátum vydania: 29.09.2017
Web: www.primusville.com
Zostava:
Les Claypool – vokál, basgitara
Larry LaLonde – gitara
Tim „Herb“ Alexander – bicie, perkusie
Tracklist:
The Valley (04:43)
The Seven (03:08)
The Trek (07:50)
The Scheme (02:50)
The Dream (06:36)
The Storm (07:47)
The Ends? (01:44)
Diskografia:
Frizzle Fry – 1990
Sailing the Seas of Cheese – 1991
Pork Soda – 1993
Tales From the Punchbowl – 1995
Brown Album  – 1997
Antipop – 1999
Green Naugahyde – 2011
Primus and the Chocolate Factory With the Fungi Ensemble – 2014
The Desaturating Seven – 2017
Definitíva:
PRIMUS na novinke síce maľujú tými najžiarivejšími farbami zo svojej palety, no to všetko vystačí tak maximálne na kvalitne naplnené EP. Ako dlhohrajúci album je „The Desaturating Seven“ až prehnane kratučká záležitosť.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články