MYRKUR – Mareridt

Čerstvý objav na hudobnej scéne počúva na meno MYRKUR a my sme samozrejme pritom. Je azda úspešná novinka „Mareridt“ iba umelo nafúknutou bublinou, alebo sa máme ozaj na čo tešiť?

Je to ako blesk z čistého neba! Dánska umelkyňa, pôvodne menom Amalie Bruun, vykročila do sveta metalovej muziky skutočne impozantne a redaktori svetových médií sa môžu len predbiehať v rôznych superlatívoch na adresu tejto dnes 32-ročnej fešandy. Pritom nejde o debut, ten si speváčka odbila pred dvoma sezónami na placke s prostým názvom „M“, lenže hotová vlna spokojných ohlasov sa vyrojila až so spomínanou aktuálnou kolekciou. Poďme si však najprv pripomenúť korene MYRKUR, tie sú totiž viac než zaujímavé.

MYRKUR – Mareridt

Mnohých nezainteresovaných asi zaskočia. Mladá Amalie pôvodne začínala ako striktne popový interpret, ktorý má dokonca na svedomí hit k reality šou Hotel Paradise (krásne polonahé figúry hľadajte na YouTube pod názvom „If You Give It Up, mľask mľask…) s následným trvalým presunom do slávneho amerického New Yorku. Hudobné prezretie prichádza v 2014, kedy sa prekvapivo vydávame na plavbu do temnistých vôd plných blackovej špiny, doomovej beznádeje, folkových nálad a gotického tajomna. Presne taký je „Mareridt“. Občas neprístupný a tvrdý ako skala, občas chladný sťa voda v prístavoch Kodane, ale naopak i nesmierne rozjuchaný a hravý.

Nechajme polemiky ohľadom úprimnosti muziky MYRKUR preto zatiaľ máličko bokom. O tom sa možno budeme baviť o pár rokov pri ďalšom letnom šlágri tejto umelkyne, pri slintaní nad jej opáleným telom na plážach Miami Beach. Iba málokto vymení úsporné sexy plavky za rozkošné bábikovské šatôčky, no zober to čert, prejdime radšej konečne k tomu podstatnejšiemu, teda samotnej náplni novučičkého albumu.

MYRKUR

Tu si prídu na svoje jazykovo zdatnejší, Amalie totiž postupne zachádza do dánčiny, švédčiny, islandčiny a angličtiny. Spočiatku sa to môže javiť ako mierne rušivý element, no bežný poslucháč si tieto skoky prakticky ani nevšimne. Čo však udrie do uší, je čarokrásny úvod s ľúbezným spevom, kde ale plynulo prechádzame do black metalového inferna „Maneblôt“.

Výrazný kontrast nastáva hneď v závese, keď tvrdý monolit „The Serpent“ strieda prekrásne zasnená „Crown“ a potenciálna koncertná tutovka „Elleskudt“. Podobne pokračujeme až do úplného konca, len s tým rozdielom, že sa blížime k o niečo viac neprístupným miestam. To potvrdí doomová atmosféra ala TRIPTYKON („Funeral“, „Ulvinde“) aj avantgardné outro „Børnehjem“.

Pomer aspoň trochu vyvážia veselšie „De Tre Piker“ a „Kaetteren“, čo to ponúkajúce z ľudovej tvorby. Ako sami vidíte, MYRKUR na novinke „Mareridt“ ukuchtila hotový guláš nálad a pestrú paletu emócií, na ktorú však musíte mať práve chuť. Úspech je ale určite oprávnený a bude skutočne zaujímavé sledovať ďalší vývoj kariéry tejto sympatickej dánskej interpretky.

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Žáner: folk/black/avantgarde metal
Krajina pôvodu: Dánsko
Vydavateľstvo: Relapse Records
Dátum vydania: 15.09.2017
Web: www.myrkurmusic.com
Zostava:
Amalie Bruun – vokál, klavír, gitary, perkusie, viola…
+ hostia
Tracklist:
Mareridt (03:24)
Maneblôt (03:33)
The Serpent (04:04)
Crown (04:56)
Elleskudt (04:22)
De Tre Piker (03:12)
Funeral (03:00)
Ulvinde (04:24)
Gladiatrix (02:51)
Kætteren (02:11)
Børnehjem (02:22)
Diskografia:
M – 2015
Mareridt – 2017
Definitíva:
Ak máte radi náladovky s dotykom chladnej severskej atmosféry, projekt dánskej speváčky MYRKUR, by vás mohol zaujať. Podarený mix folku, blacku, doomu je totiž na jesenné sychravé počasie ako stvorený.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články