Tsjuder – Legion Helvete

Milujem nahrávky, ktoré sa vtesnajú do štyridsiatich minút. A presne to dokázala nórska znovu oživená hydra TSJUDER. Legion Helvete je novinka, ktorá prichádza po neuveriteľných 7.rokoch! Neopísateľne som sa tešil na vloženie kotúčika do prehrávača. Veď predposledný štúdiový album Desert Northern Hell bol priam dokonalý. Neočakával som závratné zmeny alebo nedajboh progresívne smerovanie a napriek tomu je helvétska légia dostatočne odlišná od svojich predchodcov.
Začnem prvým dojmom, ktorý mi víril hlavou po úvodných tónoch. Geniálny návrat! Isté ale je, že každá minca má dve strany. Obzvlášť to platí pri albumoch, ktoré ma na prvé počutie rozkopnú a následne časom u nich neviem nájsť záchytný bod. Nie, nebojte sa, u hodnoteného záseku to nie je tak vážne, iba v celkovom výslednom dojme to predsa len zaváži.

TSJUDER si to valia v krásnom black n rollovom tempe s priehrštím riffov. Je ich tu doslova more, veď aj ich zbierali úctyhodne dlhý čas. Vážnejšie zamyslenie učiním až pri tretej skladbe Daudir. Je výraznejšia ako prvé dve a necvála do stratena. To následná Voldsherskeren je priam preriffovaná a nedôstojne prekombinovaná, až trhá uši. Nespomenul som ale geniálny prvý kus Démonov trón. Krásny úvod.

Z Nórska v poslednej dobe počujeme dokonalé prefabrikované diela od zoskupení DIMMU BORGIR alebo IMMORTAL. Na strane druhej sú tu poctivé nahrávky s osobitým a charizmatickým zvukom ako DARKTHRONE, MAYHEM či ENSLAVED. Tak či onak, obe platformy majú niečo do seba. Nehaním ani jednu stranu, je to každého vlastná vec, kam sa uberie. Ja mám rád oba tábory a všade si nájdem to svoje. V prípade TSJUDER sme v dokonalom zvuku s dokonalou produkciou a ak k tomu pripočítame to množstvo riffov, tak vám nemôže vzísť zlá nahrávka. Tento môj neskromný názor podtrhujú aj skladby ako Slakt či Blod og Aske.

Nagov spev sa perfektne spája s celkovým vyznením hudobného základu. Napriek všetkému mi tu niečo chýba, niečo, čo by ma ukotvilo pevnejšie k dielu. Možno by to spravilo, ak by bol album jednoduchší a priamočiarejší. To množstvo riffov je skôr na škodu, ale zas nie do takej miery, že by to výrazne ublížilo celkovému dojmu. Artwork albumu sa podaril, zdobí ho erbový znak s drakom, ten je dnes v móde a množstvo kapiel ho úspešne používa. Na záver musím priznať, že na Helvétskej légii niečo je, niečo očarujúce…

Žáner: black metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Season of Mist
Dátum vydania: 14.10.2011
Web: www.tsjuder.com
Zostava:
Nag – vokály, basgitara
Draugluin – gitara
AntiChristian – bicie
Diskografia:
Kill For Satan – 2000
Demonic Possession – 2002
Desert Northern Hell – 2004
Legion Helvete – 2011
Tracklist:
The Daemon Throne (3:40)
Fra en Ratten Kiste (5:19)
Daudir (3:37)
Voldsherskeren (4:49)
Slakt (3:47)
Black Shadows of Hell (3:29)
Blod og Aske (4:59)
Vart Helvete (10:14)
Definitíva:
Nie som si celkom istý, či Legion Helvete
 obstojí v skúške času a budú sa k nemu fanúšikovia
 opätovne vracať, tak ako k jeho predchodcom.
Jedno je isté, páni si mohli dopriať obsah trošku
 prevzdušniť, aby nepôsobil tak archaicky.
Po 7. rokoch by som očakával priamočiarejší ťah na bránu,
ale aj napriek tomu si myslím, že ide o nadpriemerný album.

Autor: Ruun

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla