Hateskor – Paint My Fear

Zoskupenie HATESKOR založil mladý gitarista Álex Skorza v roku 2010 v španielskom Madride. Jeho hudobné myslenie bolo jasne posadené do myšlienky, tvoriť melodický metal fínskej školy. Álexova predstava bola však aj v tom, dosiahnuť lepší a modernejší zvuk ovplyvnený vikingsko-pohanskými motívmi, čo znamenalo príchod speváka McLeoda (Juan Ignacio Solano) do kapely.
V októbri uzrel svetlo sveta debutový album tejto mladej španielskej melodic – death metalovej kapely s názvom Print My Fear. Hoci HATESKOR utrpel niekoľko zmien v zostave Álexa Skorzu a McLeoda doplnili vynikajúci bubeník Raulicio (ex-SILENT HAVOC), bezkonkurenčný basgitarista Charly (EGRAINE) a veľmi talentovaný klávesák Filthó (DEADNIGHT).

Priznám sa, že pri prvom počúvaní albumu Print My Fear som uvažoval o tom či na seba neušijem búdu, keď napíšem týchto zopár riadkov, keďže kapelu HATESKOR som nikdy predtým nesledoval.

Od prvej skladby na albume je jasné na čo kapela HATESKOR vsadila. Je to predovšetkým rýchlosť, ktorá dominuje v každej z 9 skladieb. Napriek tomu je však v jednotlivých skladbách venovaný dôraz aj melodickým stránkam skladieb, ktoré vkusne dotvára aranžmá klávesák Filthó. Hoci je každá skladba o niečom inom, v každej je počuť krásne dlhé gitarové vyhrávky, rýchle gitarové sóla, tvrdo znejúce bicie či agresívny McLeodov spev. McLeod svoj hlasový potenciál predvádza hneď v niekoľkých polohách. Je ťažko povedať, ktorý song z albumu je tým naj, pretože každý má čosi špeciálne v sebe. Napríklad v skladbe Tearse of Fire, je krásne počuť, že hoci je pieseň tvrdá, nestráca melodickosť, ktorá sa ňou tiahne až do konca. Preto sa iste zapáči i metalistom, ktorí death metal veľmi nepočúvajú. To isté platí aj o skladbách akými Ten Days, Ten Nights, Pool Of Decadence, My Golden Void či My Inferno, v ktorej isto zaujme popri škrípajúcich gitarách Skorzu a Charlyho aj vybláznenie sa na klávesoch. Je vidieť, že v týchto skladbách skupina vsadila predovšetkým na ich hernú stránku, nie je to nič komplikované, čo je na nich poznať.

Charakter jednotlivých skladieb, vsadenie predovšetkým na melodickosť a agresivitu v kombinácii s citeľným vplyvom fínskej metalovej školy a kvalitným moderným zvukom robia z tohto albumu veľmi kvalitnú dosku, ktorá nesklamala. Na svoje si prídu najmä fanúšikovia, ktorým sa páčia melodicky tvorené skladby. Pretože práve o takých tento album je. Preto aj moje hodnotenie je v rámci žánru, do ktorého sa kapela radí, vysoko pozitívne.

Žáner: melodic death metal
Krajina pôvodu: Španielsko
Vydavateľstvo: Noisehead Records
Dátum vydania: 21.11.2011
Web: www.myspace.com/hateskor
Zostava:
McLeod – vokály
Skorza – gitara, doprovodné vokály
Charly – basgitara
Filthó – klávesy
Raulicio – bicie
Diskografia:
Paint My Fear – 2011
Tracklist:
Far Beyond The Stars (3:52)
Mirrors Eye (5:33)
My Inferno (4:54)
Ten Days, Ten Nights (6:09)
My Golden Void (4:45)
Pool Of Decadence (6:39)
The Curse (4:44)
Tears Of Fire (6:15)
Where They Belong (5:47)
Definitíva:
Print My Fear ako debutový album mladej
 španielskej melodic death metalovej skupiny
 HATESKOR isto nepatrí medzi tie, ktoré si človek
 vypočuje jedenkrát a povie si, že to bolo dobré,
ale sa k nemu niekoľkokrát isto vráti.

Autor: Juldo

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla