KONCERTNÉ ZÁŽITKY 2011

S koncertami sa v poslednom období na našom území roztrhlo vrece. Viacero organizátorov sa doslova bije o možnosť usporiadať na Slovensku takú alebo onakú hviezdu. Na jednej strane je to pre fanúšika len a len dobre. Má si z čoho vyberať a nemusí chodiť za koncertami svojich obľúbencov do zahraničia. Na druhej strane však nie každý máme toľko peňazí a najmä času, aby sme sa zúčastnili každej akcie, o ktorú máme záujem a taktiež začína byť presýtený trh. Toto sú už však úvahy nepatriace práve sem. Taktiež svoje pevné miesto majú u mnohých z nás zabehnuté letné festivaly. Pre viacerých je to letná dovolenka. Rok 2011 bol opäť nesmierne bohatý na koncerty a festivaly, tak vám v ďalšom redakčnom prehľade ponúkame naše koncertné zážitky.
Stillborn

Uplynulý rok 2011 bol čo sa mojej účasti na koncertoch týka zrejme o niečo chudobnejší, ale o to viac som si jednotlivé koncerty vychutnal. Príjemne ma vo februári potešil koncert RHAPSODY OF FIRE, pravda, vtedy ešte nikto nevedel, čo sa udeje medzi Alexom Staropolim a Lucom Turillim. Jedným z najlepších koncertov tohto roka bolo vystúpenie floridských OBITUARY v Bratislave. Na rad prišla letná sezóna, ktorú som započal už tradične v areáli likérky R. Jelínka vo Vizoviciach na 9. ročníku Masters of Rock. Najlepšie vystúpenie na MoRe predviedli TWISTED SISTER, ARKONA, ELUVEITIE a FINNTROLL, ktorí odohrali spoločné vystúpenie Pagan Alliance, MOONSPELL a WATAIN. Druhý tohto sezónny festival som zvolil kultovú akciu Fekal Party, ktorá má pre mňa svoj osobný význam. Aj keď akcii nedoprialo počasie svojimi koncertami potešili AHUMADO GRANUJO, CRIPPLE BASTARDS a ATTACK OF RAGE. Jeseň bola opäť nabitá na klubové koncerty. V septembri ma veľmi pozitívne prekvapil grindový koncert singapurských WORMROT, ktorým predskakovali IDIOTS PARADE. Ďalším top koncertom roka sa tak pre mňa stal koncert Petra Tägtgrena a jeho PAIN v Zlíne. Naozaj famózna šou a navyše sa mi podarila aj fotka s mojím hudobným idolom. Ďakujem. Dosť spontánny bol z mojej strany novembrový výlet na MACHINE HEAD do Viedne a v konečnom dôsledku som veľmi rád, že som ďalšiu moju obľúbenú kapelu videl po prvý raz. Skvelý koncert, úžasná spojitosť s publikom. Záver môjho koncertného roka obstaral začiatkom decembra koncert DECAPITATED, ABORTED a FLESHGOD APOCALYPSE v Banskej Bystrici, kde ma naozaj dostalo vystúpenie ABORTED. Medzi zaujímavé absolvované akcie radím aj jarnú Drum Clinic Georgea Kolliasa (NILE) a jesennú Martina „Marthusa“ Škaroupku (CRADLE OF FILTH). Počas roka som navštívil aj niekoľko lokálnych koncertov slovenských kapiel, ktoré vždy potešili. Za zmienku spomeniem vystúpenia MÄSO, IDIOTS PARADE a DEPRESY.
Sú však aj koncerty, ktoré ma sklamali. Hmm, teda koncerty. Skôr opäť raz neuskutočnené koncerty, ktoré mali veľké promo a nakoniec sa z akcie opäť stala len hanba pre Slovensko a slovenských organizátorov. Za všetky môžem spomenúť Modrý Kameň Fest a zrušené koncerty metalovej kráľovnej DORO.

Top koncerty roka 2011:
PAIN: Zlín, Česko
OBITUARY: Bratislava
MACHINE HEAD: Viedeň, Rakúsko
ABORTED: Banská Bystrica
TWISTED SISTER: Masters of Rock
Špeciálne poďakovanie patrí za vystúpenie a venovanie kapelám:
MÄSO: Sliačske rockové leto
AHUMADO GRANUJO: Fekal Party

Fiju

Tento rok bol napriek záväzkom u mňa opäť koncertne chudobný. Aj keď som absolvoval len dva koncerty (Topfest, z ktorého som bol nútený po niekoľkých hodinách odísť nerátam), podarilo sa mi to za jeden víkend. Najprv som si v Piešťanoch vychutnal koncert slovenských punkových legiend, SLOBODNEJ EURÓPY a ZÓNY A, kde Whisky s Koňýkom dokázali, že to stále vedia a poctivo som si odspieval hity „mého mládí“. O deň neskôr som sa zúčastnil koncertu HAMMERFALL, ktorým robili podporu AMARANTHE, VICIOUS RUMORS a DEATH DESTUCTION. Aj keď ja som mal možno väčší zážitok z mojich obľúbencov AMARANTHE, musím uznať, že hlavná hviezda večera HAMMERFALL, to v trenčianskom Piane roztočili na jednotku. Škoda len, že sa nedočkali o niečo väčšej diváckej účasti. 

Scream

Kvôli pracovnej a rodinnej zaneprázdnenosti ich z mojej strany až tak veľa nebolo ako v minulosti. Avšak tých, ktorých som sa zúčastnil boli všetky vydarené.

AMON AMARTH, AS I LAY DYING, SEPTICFLESH, november, Bratislava
HELLOWEEN (Terchovský Budzogáň), august, Terchová

Darksinia

Na koncerty som nemala veľmi čas, keďže priority boli iné. Na metalových som nebola vôbec. Jedine na rockovom a to konkrétne ROXETTE. Bol to perfektný koncert, aj keď to vyzeralo naozaj zle – strhla sa veľká búrka a dvakrát sme utekali preč kvôli bleskom a silnému dažďu.

Demonick

V roku 2011 som opäť absolvoval pomerne veľké množstvo väčších, resp. menších koncertov. Čo je však najviac potešujúce, že sa jednalo hlavne o vystúpenia na Slovensku a z toho vyplávajúci fakt, že aj slávne a známe kapely už nepovažujú našu malú, bohom zabudnutú krajinku, za nejaké „ghetto“ a nachádzajú si sem postupne čoraz viac cestu. Takisto je fantastické zistiť, že sa u nás konečne začalo dariť rock/metalovým festivalom, za čo musí ísť poklona či už smerom do Sniny (Rock pod Kameňom), Terchovej (Terchovský Budzogáň) či Novej Bani (Gothoom & Extreme Core Terror Open Air Fest). Žiaľ, nie všetko išlo v roku 2011 ako po masle. O negatívnu reklamu sa Slovensku starali hlavne „organizátori“ z EPG, ktorým sa podarilo zrušiť nejedno vystúpenie (HELLOWEEN, DORO PESCH) či dokonca samotný festival (Modrý Kameň Fest). Smutné… Kvalitné obsadenia však i naďalej hojne navštevovali košické Collosseum či bratislavský Randal, avšak hlavným útočiskom metalových kapiel sa pomaly stáva pomerne mladý klub MMC v Bratislave.
Za seba osobne môžem povedať, že vrcholom hudobného roka bol u mňa už tradične festival Brutal Assault, ktorého šestnásty ročník opäť potvrdil, že v Čechách sa jedná pomaly, ale isto o fenomén, ktorý navštevuje čoraz viac ľudí aj zo Slovenska. Čo sa týka samotných vystúpení, tak sklamaním bolo azda len vystúpenie DEICIDE (prevedenie) a VOIVOD (neuveriteľne slabá účasť) v Košiciach. Ináč si nespomínam na žiadne obrovské zlyhanie, ktorého som sa zúčastnil. Rebríček najlepších vystúpení v minulom roku teda môžem zhrnúť do nasledovného (bez poradia) rebríčku:

KABÁT – Steel Aréna, Košice: bombastická šou, akú ešte táto hala nezažila!
ANAAL NATHRAKH – V-klub, Prešov: veľké prekvapenie, keďže na koncert som išiel bez očakávaní (kapelu som dovtedy takmer nepočúval). Slabšia účasť, ale naproti tomu fantastická  kapela a samozrejme výborná atmosféra.
ELUVEITIE – Collosseum, Košice: skvelá zábava, akú som snáď v tomto roku na koncerte nezažil. Výborná premiéra Apocalypse Booking v Košiciach!
THRASHFEST CLASSICS – Majestic, Bratislava: koncertný TOP tejto sezóny! To, čo predviedli HEATHEN, EXODUS či SEPULTURA muselo potešiť nejedno thrash metalové srdiečko.
VADER – Collosseum, Košice: death metalová legenda po pár rokoch opäť v Košiciach a opäť s porciou nekompromisného nárezu, z ktorého sršala obrovská energia. Nová zostava tak nesklamala!

Shelvis

HELLOWEEN/STRATOVARIUS – január 2011 Hlohovec: Hells som videla naživo prvý krát, na rozdiel od neskoršieho vystúpenia na Masters of Rock odohrali výborný koncert. A líder STRATOVARIUS Timo Kotipelto moje oko a ucho poteší vždy.
BLACK LABEL SOCIETY – marec 2011 Viedeň: Mojím snom bolo vidieť raz Zakka naživo a to sa mi aj splnilo a rozhodne ma nesklamal.
MIKE TERRANA – apríl 2011 Bratislava a Zlín: Mike ako Mozart, jednoducho super.
TWISTED SISTER – Masters of Rock – júl 2011 Vizovice: nieže by som ich mala nejako extra rada, ale na MoRe predviedli naozaj skvelú šou.
SONATA ARCTICA a EDGUY – Rock Fest Snina – august 2011 Snina: Sonatu som videla prvý krát a páčila sa mi, no a Tobias je naživo pravý šouman.
GAMMA RAY a MICHAEL KISKE – Winter Masters of Rock, november 2011, Zlín: tu mi dochádzajú slová, vidieť Michaela Kiskeho naživo spievať I Want Out – no comment.

Ruun



V roku 2011 som okrem pracovného koncertu absolvoval iba Topfest a aj to iba jeden deň. Verím, že sa toho udialo omnoho viac a ja som to nehanebne premeškal, mne to ale akosi nevadí. Koncertným vystúpením roka boli THE LOCOS na Topfeste, ich nasadenie tak, ako dávnejšie SKA-P, ma nesmierne teší a som vďačný za takýto živelný cirkus!

Dodo

KAMELOT, EVERGREY, AMARANTHE, SONS OF SEASONS – Bratislava: Výborné koncertné zloženie, ktoré v komornejšej atmosfére vytvorilo skvelý zážitok a zaslúžilo by si akurát početnejšie publikum
SCORPIONS – Bratislava: Úžasná rozlúčka s rockovými legendami a veteránmi, exkluzivita v každom ohľade.
ROCK POD KAMEŇOM – Snina: festival v krásnom prostredí, ktorý priniesol zaujímavé vystúpenia DIE HAPPY, MIKEA TERRANU a vrcholom celého festivalu boli energické koncerty EDGUY a SONATA ARCTICA. Škoda len nevýrazného vystúpenia GUANO APES.

Juldo

V roku 2011 som toho na koncertoch veľa nezažil, keďže sa mi prihodilo zopár vecí, ktoré mi znemožnili ich navštíviť. No, medzi najväčšie koncertné sklamania roka považujem určite zrušenie koncertu GAMMA RAY na Modrom Kameni.