[SIC] – Self Sketch

Debutový album bratislavskej formácie [SIC] síce vyšiel už v apríli minulého roka, no táto mladá kapela sa čoraz viac dostáva do povedomia fanúšikov na celom Slovensku. [SIC] majú za sebou už aj slušné množstvo koncertov a tak sme sa ich debutovému albumu rozhodli nazrieť pod pokrievku aj my.
Kapela vznikla v roku 2007 a za jej zakladajúcich členov sa dajú považovať gitarista Ľuboš Zavarský a basák Peter Arvay. V roku 2009 nahrali a vydali EP Sic Luceat Lux, ktoré naspieval pôvodný spevák Boris. Neskôr prišiel do kapely spevák Filip a v roku 2010 prichádza do kapely aj druhý vokalista Peter Šinkovic. Niektorí členovia kapely sú z Bratislavy, zvyšok je z Oravy. Kapela svoj štýl sama zaškatuľkovala a označila ako alternative metal, s čím sa dá súhlasiť.

[SIC] to na nás na albume vydanom na vlastné náklady vybalia rovno bez intra, a to úvodnou skladbou Of  Devoid, ktorej úvod obstarávajú sekavé riffy alá FEAR FACTORY, ale to iba pár sekúnd. Ku gitarám sa pridajú aj ostatné nástroje a spolu so zvláštnym, ale čistým vokálom sa vynára na povrch svojská melancholická atmosféra, trošku pripomínajúca kapelu TOOL. Časom sa pridá aj druhý vokál, ktorý je už agresívny a začujeme opäť aj sekavé riffy. Táto skladba patrí určite k tomu najlepšiemu čo na tomto albume nájdeme. Nielen táto skladba, ale v podstate aj celá nahrávka určite nie je na prvé počutie. V mojom prípade som vlastne pri prvom počúvaní nevedel prísť na chuť celej nahrávke. Každá jedna skladba mi prišla nezáživná a bez hlavy a päty. Samozrejme, to boli len prvotné dojmy a to, že podobnému štýlu veľmi neholdujem. Časom sa to však zmenilo a zmenili sa aj moje pocity nielen z tejto skladby, ale aj celého albumu. Sexteto hudobníkov v nej skĺbilo kľudnejšie, až atmosférickejšie pasáže, ktoré hrajú v skladbe prím spolu s modernou agresívnou, dovolím si tvrdiť až coreovou vlnou, ktorá sa vyznačuje najmä agresívnym vokálom a rôznymi zasekávačkami. Miernu podobnosť cítim s majstrami MESHUGGAH.

Hneď v ďalšej skladbe Nova je v jej úvode naozaj zaujímavý riff, ktorý upúta, avšak celá skladba časom stráca na zaujímavosti. Ústredný riff sa síce ťahá celou skladbou, ale pomalé pasáže sú nezáživné, snažia sa síce gradovať, k čomu dopomáha opäť agresívny vokál, no na skladbu si zvyknete naozaj len časom. Samozrejme, otázne je, či vydržíte album pretáčať tak dlho v prehrávači. Za zmienku určite stojí skladba A Guy, v ktorej cítim odkaz KORN, teda najmä kvôli vokálom, ale aj celkovej štruktúre piesne. Aj napriek tomu to beriem ako plus, skladba má drive a je počúvateľná. Ďalšou, ktorá stojí za zmienku je záverečná Tear /Tair/, ktorá začína v pokľudnom tempe, čistý vokál mi neviem prečo pripomína Anthonyho Kiedisa z RED HOT CHILLI PEPPERS. Skladba potom prejde do agresívnych vôd, všetko však v strednom tempe. Tu vyniká dobrý vokál a sekavé riffy. V ďalšej kľudnej časti mi spev a tempo skladby pripomínajú zasa SYSTEM OF A DOWN. Celá skladba je taká všehochuť. V podstate ani nielen táto skladba, ale aj celý album. Chalani zaujímavo pracujú aj s atmosférou skladieb. Cítim v nich potenciál, ktorý dúfam, že časom využijú a rozvinú naplno. A aby som nezabudol na artwork albumu a celkovo na celé balenie sa dobre díva.

Osobne som si veľmi dlho musel zvykať na čistý vokál, na ktorom by som odporučil ešte určite popracovať. Nahrávka nie je na prvé počutie a tiež nie pre širšie masy. Chalani z kapely sú hudobníci na veľmi vysokej úrovni, to sa musí nechať, no ich album ako celok pôsobí na mňa dosť rozhádzane. Fanúšikovia alternative metalu a priaznivci modernejšej coreovej vlny mi budú asi oponovať, ale s tým ja už nič nespravím. Práve im je určený debutový album Self Sketch, ktorý nedopadol určite najhoršie. Ešte raz upozorňujem, že určite nie je na prvé počutie a jeho krásy vyplávajú na povrch časom, no jedným dychom musím dodať, že som nepochopil zaradenie akých si pre mňa zbytočných „prechodov“,  ktoré zahŕňajú inštrumentálna skladba Beyond a ďalšia Tear /Teer/. Dlhšie som uvažoval o tom, či nešlo o natiahnutie stopáže, aby sa táto nahrávka mohla brať ako debutový album. Do týchto polemík sa však púšťať nechcem. Všetci sa učíme a na poli alternative metalu sa ďalším albumom môže kapela posunúť určite ďalej. Ku cti tejto formácie slúži aj to, že naozaj ma na Slovensku nenapadá žiadna skupina, ktorá by hrala niečo podobné.

Žáner: alternative metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Bratislava)
Vydavateľstvo: vlastné náklady
Dátum vydania: 9.4.2011
Web: www.sicband.sk, bandzone.cz/sic
Zostava:
Filip Pafčo – vokály
Peter Šinkovic – vokály
Ľuboš Zavarský  – gitara
Michal Koleják – gitara
Peter Arvay – basgitara
Michal Erdӧdy – bicie
Diskografia:
Sic Luceat Lux (EP) – 2009
Self Sketch – 2011
Tracklist:
Of Devoid (5:58)
Nova (5:27)
Self Sketch (4:10)
Beyond (0:57)
A Guy (5:00)
In Different (5:30)
Tear /Teer/ (1:12)
Tear /Tair/ (5:02)
Definitíva:
Zaujímavý debutový album bratislavskej formácie [SIC]
 rozhodne nie je na zahodenie, no zatiaľ je to iba priemer
 s ambíciami, na ktorom cítiť inšpiráciu rôznymi vplyvmi,
okorenený vlastným kumštom. Zatiaľ však s neschopnosťou
 poskladať z toho tú správnu mozaiku, pritom je viac ako jasné,
že muzikanti sú to veľmi dobrí. Verím, že nabudúce
 to dopadne lepšie. Našliapnuté má táto kapela naozaj dobre a v ich prípade chce všetko čas.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 5,5 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla