WITHIN SILENCE – Return from the Shadows

Košičania WITHIN SILENCE nám po vrelo prijatej prvotine prinášajú štúdiovú dvojku nazvanú „Return from the Shadows“. Tou sa snažia pretaviť doteraz nazbierané skúsenosti a hlavne ambície do vyzretejšieho power metalového zážitku. To, či pri tejto snahe nezabudli na ľahkosť, radosť a nadšenie minulého záseku prezradia ďalšie riadky.

Začiatky chalanov siahajú do roku 2008, kedy došlo k sformovaniu základu dnes regulárne fungujúcej kapely, vtedy ešte pod názvom RIGHTDOOR. Po nahraní prvého dema sa konečne dá do kopy aj ucelená zostava hudobníkov, ktorá v roku 2014 nahráva debutový album „Gallery of Life“. Rok na to prichádza podpis zmluvy so švédskym vydavateľstvom Ulterium Records, ktoré spomínaný zásek už vydáva pod aktuálnym, viac vypovedajúcim, názvom WITHIN SILENCE.

WITHIN SILENCE – Return from the Shadows

Hoci by sa na prvotine dalo nájsť pár nedostatkov týkajúcich sa dynamiky zvuku alebo nie stále suverénneho vokálu, tak to čo album ťahalo nahor, bola živelná melodika, nespútanosť v refrénoch a neúnavne trilkujúce gitary. Tieto kúsky tak dotvárali entuziazmus a vitalitu nahrávky, ktoré prevažovali nad možno nie úplne osobitými nápadmi a vznášajúcim sa oparom, ktorý v mnohom pripomínal slávnejších kolegov HAMMERFALL. Ide o prirovnanie, ku ktorému zvádzala nielen vtedajšia farba vokálu Martina Kleina, ale aj v niektorých momentoch až prehnane okatá citácia spomenutých Švédov. Dôležitejšími však boli náznaky komplexnejšieho hudobného rozprávačstva, ktoré sa o mnoho viac rozvinuli práve na aktuálnej novinke.

O mix a mastering „Return from the Shadows“ sa tento krát postaral Roland Grapow (MASTERPLAN) vo svojom slovenskom štúdiu a vtisol tak novinke o čosi súdržnejší, čitateľnejší a hutnejší zvuk. Udialo sa tak bez toho, aby poprel melodickú hravosť, ku ktorej súčasne pridáva aj dravší prejav, hlavne v priamočiarejších skladbách. O čosi lepší zvukový kabát prospieva aj väčšiemu pôžitku z inštrumentálnej vybavenosti tkvejúcej hlavne v schopnostiach pánov, ktorí s prehľadom ovládajú svoje nástroje.

Hneď od prvých tónov máme čo do činenia s opäť o niečo suverénnejším vokálom, ktorý je istejší vo výškach, avšak v momentoch kedy skĺzne do agresívnejších polôh, v ktorých je napríklad doma Mayo Petranin zo SIGNUM REGIS, akoby strácal na istote. Každopádne, na všetkom doteraz spomenutom badať progres svedčiaci kapele hladnej po úspechu.

Nárast na sebavedomí chalanov v porovnaní s minulým zásekom badať aj na samotnom prístupe k skladbám ako takým. Kapela s prehľadom tasí melodické esá a luxusné refrény, ktoré uhranú svojou živočíšnosťou. S odvahou sa púšťa i do prebujnených eposov. Miesia sa tu rozsiahle kompozície plné momentov a nálad typických a zrastených s IRON MAIDEN. V refrénoch si zase udržiavajú nekompromisnosť a ťah na bránu starších EDGUY a k tomu celému pridávajú akési pozlátko a nadýchanosť známe z projektu AVANTASIA. Opätovne môžeme na albume nájsť okaté citácie spomenutých mien, ktoré sem-tam pokazia lahodne vystrihnuté power metalové momenty.

WITHIN SILENCE

„We are the Ones“, ako koncertná tutovka na úvod valcuje vo svižnom tempe rezkou rytmikou, vrtkými gitarami a výstavným refrénom. Ten je poruke aj v nasledujúcej „Heroes Must Return“, avšak s až prílišnou inšpiráciou Nemcov EDGUY. Tú možno badať aj v „Children of Light“, avšak do uší omnoho viac udrie aróma už spomenutých legiend NWOBHM.

„Calling from the Other Side“ je jedinou skladbou s menej výrazným refrénom, naopak svedčia jej o chlp útočnejšie ladené gitary. Následné, takmer sedemnásť minútové dobrodružstvo „In the Darkness“, riadne preverilo songwriting Košičanov a aj napriek svojej dĺžke ponúka dostatok momentov, ktoré zaženú akýkoľvek náznak nudy hojnými rytmickými zmenami a kopcom všakovakých melódií. Inštrumentálne pasáže vybrnkávané akustikou gitarou alebo len sprevádzané klávesmi sa tu striedajú a orchestráciami obohatenými ženským vokálom. Rozmanitosť i snáď nekonečno gitarových riffov a sól laškujúcich na pomedzí thrashu alebo folku sú tu korunované bezchybným vokálom. Čo chýba je len refrén, ktorý by zastavil čas alebo vybil poistky v celom bloku a o čosi kompaktnejšie, či prirodzenejšie nadväzovanie jednotlivých pasáži.

„The Final Victory“ vytasí okázalé „speed“ metalové zbrane kombinujúc rezkosť bez náznaku akejkoľvek dýchavičnosti s ľúbivo vyšívajúcimi gitarami a štipkou epickosti v refréne. „You & I“ nemá svojou melodikou ďaleko k projektu pána Sammeta. „Master“ zase vzdáva hold osemdesiatkam s refrénom ako remeň. V záverečnom, opäť epickom kúsku „Return from the Shadows“, zase počuť „maidenovské“ inšpirácie, hoci častejšie, ako by bolo nutné.

Druhý zásek WITHIN SILENCE len potvrdzuje aké zdravé je sebavedomie Košičanov. To je podporené pomaly narastajúcimi skúsenosťami a samozrejme talentom, veď stačí sa len započúvať na bezodný gitarový lexikón Richarda Germánusa zdobiaci každú jednu skladbu. Hodnotenie novinky avšak strhávajú príliš časté citácie, ktorým sa treba na treťom albume vyhnúť.

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

Žáner: power metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Košice)
Vydavateľstvo: Ulterium Records
Dátum vydania: 27.10.2017
Web: http://www.within-silence.com
Zostava:
Martin Klein – vokály
Richard Germánus – sólová gitara
Martin Čičo – rytmická gitara
Viktor Varga – basgitara
Peter Gacik – bicie
Tracklist:
We are the Ones (04:02)
Heroes Must Return (05:06)
Children of Light (05:18)
Calling from the Other Side (03:20)
In the Darkness (16:46)
The Final Victory (06:44)
You & I (03:51)
Master (04:21)
Return from the Shadows (09:49)
Diskografia:
Gallery of Life – 2015
Return from the Shadows – 2017
Definitíva:
Slováci WITHIN SILENCE sa svojim druhým radovým albumom „Return from the Shadows“ stávajú jednou z najdôležitejších kapiel ich domovského vydavateľstva Ulterium Records. Novinka je opäť plná melodiky, príťažlivých inštrumentálnych kúskov s vyčnievajúcou sólovou gitarou a refrénmi, ktoré z takmer každej skladby robia koncertnú istotu. Opätovným nedostatkom je až prehnaná inšpirácia a citácia známych heavy/power metalových hviezd, ktorá by sa na ďalšom záseku v takom rozsahu nemala zopakovať.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla