DR. LIVING DEAD! – Cosmic Conqueror

Švédsko. To nie je len krajina kvalitného hokeja, ABBY, EUROPE či rýdzeho blackového nárezu.. V poslednom čase poriadne vystrkuje svoje rožky aj nabrúsené crossoverové komando DR.LIVING DEAD! z chladného Štokholmu.

Štvorica zamaskovaných mladíkov, ktorým učaroval nespútaný thrash metal a skejtovanie, ma prvotne zaujala maximálne strhujúcim vystúpením na doskách košického Collossea (spolu so SUICIDAL ANGELS v roku 2015 – report TU) a následne vydarenou nahrávkou „Crush the Sublime Gods“ (recenzia TU).

DR. LIVING DEAD! – Cosmic Conqueror

Teraz je preto dobrá príležitosť potvrdiť nadobudnuté skúsenosti a vcelku dobrú formu i na aktuálnom nasledovníkovi s názvom „Cosmic Conqueror“. Ten síce vyšiel ešte na samom konci mesiaca október, avšak na pozitívnu recenziu predsa nikdy nie je neskoro. Bolo by totiž škoda nepripomenúť si tento chutne namiešaný koktail, akým je momentálne album s poradovým číslom štyri.

Pravdou je, a zároveň sa to stáva i peknou tradíciou, že kvarteto DR.LIVING DEAD! na čele s frontmanom Dr. Maniom, začína platiť za spoľahlivú brúsku vo svojom žánri, ktorá akosi nie a nie vyrukovať s čoby len priemerným materiálom. Na tak úzkom klzisku dokážu chalani umne manévrovať na pomedzí crossoveru (SUICIDAL TENDENCIES) a rezkého thrash metalu (ANTHRAX), lenže ak si predsa letmo porovnáme „vesmírneho dobyvateľa“ s pamätným debutom, príklon k spomínanému thrashu je viac než markantný.

DR. LIVING DEAD!

Jedenástka skladieb teda predstavuje poriadne odviazanú dávku energie a maximálnej zábavy, kde síce občas dôjde k malému vydýchnutiu – prestávky na občerstvenie v podobe singlovky „Terror Vision“, „Moment of Clarity“, nádherného inštrumentálneho intermezza „Into the Eye“, no to iba prispieva k rôznorodosti celej náplne. Hlavu si však stihneme vytrepať do sýtosti pri paľbách ala „Coffin Crusher“, „The Summoning“, „Cosmic Conqueror“ či o niečo voľnejších „Disease To Exist“, „Infiltrator/Exterminator“. Jediný čierny Peter preto asi ostáva pomalej záverečnej zdravici menom „Cyber Crime“, ktorú jednoznačne musím označiť za poriadne nudnú záležitosť, čo mierne kazí výsledný dojem.

Nad jedným slabším číslom ale určite môžeme pokojne privrieť obe oči, zvyšok je totiž klasicky dobré odvedená práca hodná mena DR. LIVING DEAD!. Len chalani prosím, chcelo by to už konečne ďalšiu koncertnú zastávku v našej skromnej republike!

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: thrash metal/crossover
Krajina pôvodu: Švédsko
Vydavateľstvo: Century Media Records
Dátum vydania: 27.10.2017
Web: www.deathfuckingthrash.se
Zostava:
Dr. Mania – vokál
Dr. Toxic – gitara, vokál
Dr. Rad – basgitara, vokál
Dr. Slam– bicie
Tracklist:
Coffin Crusher (03:55)
Can´t Kill the Dead (03:04)
The Summoning (03:50)
Terror Vision (04:07)
Cosmic Conqueror (02:37)
Disease to Exist (05:16)
Into the Eye (02:52)
Survival Denied (03:18)
Moment of Clarity (04:19)
Infiltrator/Exterminator (04:49)
Cyber Crime (03:15)
Diskografia:
Dr. Living Dead! – 2011
Radioactive Intervention – 2012
Crush the Sublime Gods – 2015
Cosmic Conqueror – 2017
Definitíva:
Švédi DR. LIVING DEAD! aj svojim štvrtým albumom dokázali, že patria k špičke novej retro thrash metalovej vlny a do budúcnosti s nimi preto rozhodne musíme rátať. Novinka „Cosmic Conqueror“ totiž každým ďalším počutím rastie nahor a stáva sa tak ďalším výborným zárezom v kariére týchto šialencov.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla