Primal Fear – Unbreakable

Od vydania posledného štúdiového albumu týchto nemeckých power metalových ikon ubehli už dlhé tri roky. O doteraz poslednej štúdiovke 16.6 (Before the Devil Knows Youre Dead) som si myslel, že patrí k tomu najlepšiemu, čo skupina zatiaľ predstavila poslucháčom od ich debutu v roku 1998. Avšak všetky ich nahrávky sú celkom vyrovnané a na hudobný či skladateľský potenciál sa dá v pohode spoľahnúť. Za ostatné roky táto kapela pravidelne striedala pravidelný cyklus vydania albumov s turné a s festivalovými zastávkami. Naživo je vystúpenie PRIMAL FEAR príjemným zážitkom pre metalového fanúšika. Stále je to jedna z mojich najobľúbenejších power metalových skupín, kde sa predstavujú najvyššie hudobné kvality všetkých členov, ktorí v tejto zostave kedy účinkovali. Ich hudba vždy stála na silných gitarových riffoch, melódiach a charakteristickom speve Ralfa Scheepersa. Čo nám teda PRIMAL FEAR ponúkajú na horúcej novinke s názvom Unbreakable?
Intro sa k tejto skupine naozaj nehodí. Úvodná skladba má skoro dve minúty. Je hodná akurát tak v živom prevedení ako podmaz k nástupu kapely na pódium. Druhá v poradí Strike je presne klasická „primalfearovská“ mastenica. Zborové výkriky v refréne, nosný riff a prenikavý vokál nemeckého „Ralfa Halforda“ vás môže vtiahnuť do nahrávky. Dobrý úvod v podaní týchto legendárnych nemeckých predstaviteľov h/p/s. Pravoverní heavy metalisti im toto budú zobať z ruky. Celkovo sa dá povedať, že celý album Unbreakable je postavený na klasickej tvorbe PRIMAL FEAR aj s hard rockovým nádychom. Album obsahuje už aj obligátnu baladu a tá sa skrýva pod názvom Born Again.

Na Unbreakable sa mi páči ich tvrdá elegantnosť. Metalová nádielka servírovaná s rozumom má hlavu aj pätu. Mat Sinner drží opraty pevne v rukách a nevychyľuje tento album z koľají, ktoré dávno dobre poznáme. Páni vo svojich rokoch, dokážu ako správni matadori zaujať aj modernejším poňatím heavy/power metalových skladieb s dostatočnou dávkou klasických melodických postupov a riffov. Strednotempné melódie v slohách striedajú rýchlejšie gitarové sóla. Dobre sa počúvajú zborové spevy a všetky melódie do seba vhodne zapadajú. Nahrávka inak pôsobí uvoľnene, čoho výsledkom je ľahké vstrebávanie tónov piesní do našich uší.

PRIMAL FEAR predstavia skoro na každom albume nejakú dlhšiu, progresívnejšíu skladbu. Na Unbreakable túto pozíciu zastáva viac ako osem minútová Where Angels Die. V skladbe počujeme aj sláčikové nástroje, respektíve klávesové zvuky, podobné práve sláčikom. Pre mňa naozaj najlepší kúsok na albume. Sila melódií je uznaniahodná a zaujímavá je sólová pasáž, kde elektrickej gitare sekunduje akustická. Pekná kombinácia. Tento dvanásťskladbový album nemá tendenciu poslucháča unudiť, aj keď kráča vo svojich tradičných šľapajách. Album prechádza rytmickými zmenami,  nie veľmi klišovitými melódiami a intenzívny Ralfov spev všetko perfektne zaobaľuje do ďalšieho potencionálne úspešného diela. Mne tento album po dlhej dobe, keď som sa viac venoval progresívnemu metalu, padol veľmi dobre. Hudobné uvoľnenie pre moje zvukovody ako vyšité!

Fanúšikovia PRIMAL FEAR sa dočkali opäť silného albumu. Aj po 14 rokoch sa na túto skupinu môžu priaznivci heavy/power metalu v pohode spoľahnúť. O sklamaní určite nemožno hovoriť. Latku, ktorú si skupina sama nadhodila novinkou určite nepodliezla. Neustále vzdávaný hold legende JUDAS PRIEST a mix nemeckej metalovej školy je prítomný, ale nikomu vadiť určite nebude. Dynamické skladby, tradičný skladateľský rukopis a dobrá produkcia albumu radí Unbreakable hneď na začiatku roka na popredné metalové priečky.

Žáner: heavy/power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Frontier Records
Dátum vydania: 20.1.2012
Web-stránka: www.primalfear.de
Zostava:
Ralf Scheepers – spev
Mat Sinner – basgitara, doprovodné vokály
Magnus Karlsson – gitara
Alexander Beyrodt – gitara
Randy Black – bicie
Diskografia:
Primal Fear – 1998
Jaws of Death – 1999
Nuclear Fire – 2001
Black Sun – 2002
Devils Ground – 2004
Seven Seals – 2005
New Religion – 2007
16.6 (Before the Devil Knows Youre Dead) – 2009
Unbreakable – 2012
Tracklist:
Unbreakable (Part 1) (1:37)
Strike (4:39)
Give Em Hell (3:05)
Bad Guys Wear Black (3:31)
And There Was Silence (5:13)
Metal Nation (5:11)
Where Angels Die (8:09)
Unbreakable (Part 2) (6:05)
Marching Again (5:41)
Born Again (4:48)
Blaze Of Glory (3:56)
Conviction (3:49)
Definitíva:
Unbreakable je bezpochyby zaujímavé dielko,
 hlavne Ralfov spev v popredí spoločne
 za asistencie poriadnych riffov a heavy metalových melódií.
 Jednoducho konzistentná a dobre spracovaná
 novinka od PRIMAL FEAR! Fanúšikovia kapiel ako ACCEPT,
 GAMMA RAY, HELLOWEEN si môžu spokojne „vegetiť“ pri posluchu tohto albumu.

Autor: Scream

Hodnotenie autora: 7 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla