OPERATION: MINDCRIME – The New Reality

Slávny frontman Geoff Tate (ex-QUEENSRŸCHE) prichádza presne po roku s ďalším dielom skladačky menom OPERATION: MINDCRIME a zároveň posledným štúdiovým albumom, ktorý vyjde pod hlavičkou tohto projektu. Ako sa teda podarila rozlúčka s „The New Reality“?

„Konečne. ODCHOD!!!“, chcelo sa mi hlasno vykríknuť, keď som túto aktuálnu placku asi ledva trikrát otočil vo svojom prehrávači. Už predchádzajúci „matroš“ pod názvom „Resurrection“ (recenzia TU) stál za starú bačkoru a vernému fanúšikovi ostávali iba oči pre plač, to všetko samozrejme sprevádzané nechápavým krútením hlavy zo strany na stranu. Pevecká legenda z ďalekého Seattlu však kráča na spomínanej novinke dokonca ešte ďalej a hudobný teror za účasti viacerých es z hudobnej branže, preto nemá konca kraja!

OPERATION: MINDCRIME – The New Reality

Už prvotný pohľad na značne nebezpečné dielo spúšťa silný dáviví reflex a nutkanie nepekne ovracať túto „báječnú“ porciu muziky, ktorú ste si práve doniesli z obchodu domov. Skutočne netuším, kam chodí Geoff a spol. na tie ultralacné, ba až primitívne obaly, no aj túto „nádheru“ musel spáchať ozajstný Pablo Picasso. Fajn, veď omnoho dôležitejšia je predsa samotná náplň nosiča, lenže i tá chabá iskrička nádeje zhasína vo chvíli, keď vám dohrá úvodná vec „A Head Long Jump“. Potom hneď tá nasledujúca a ďalšia, ďalšia…

Na takto nezáživnú a podivne skomponovanú hudbu by mal totiž existovať určitý paragraf. Drvivá väčšina z tuctu skladieb sa neuveriteľne vlečie, kde i slovo „nuda“ dostáva úplne iný význam a vám sa chce z celého cirkusu menom OPERATION: MINDCRIME iba plakať. Vo vydavateľskej stajni Frontiers Records musí rozhodovať niekto totálne hluchý, prípadne Geoff zapracoval šikovnou pusou pod šéfovým stolom, keďže niečo tak príšerne nezáživné nikdy nemalo opustiť nahrávacie štúdio!

OPERATION: MINDCRIME

Chalani totiž poznajú len dva druhy tempa – pomalé a ešte pomalšie. Do toho si prirátajte obrovské množstvo intier/outier, minimum zaujímavých nápadov, chytľavých refrénov či kadejakých záchytných bodov. Piesne sú neraz zbytočne prearanžované, obohatené rôznymi rušivými elementmi, ba čo viac, za celú hraciu dobu sa stihnú asi päťkrát rozbehnúť, rovnako podobne zadrhnúť, až vás doženú do stavu, kedy sa sami seba pýtate „vo co gou“? Mizernú situáciu nezachráni ani frontman so svojim charakteristickým prejavom, ani zvyšní členovia na čele s gitarovým kazisvetom Kelly Grayom (ten človek nestihol za posledných 20 rokov natočiť jeden strhujúci riff či sólo) a bubeníckym duom Wright/Tichy.

Teda ak vlastne vôbec niečím táto dvojka prispela. Nik ma totiž nepresvedčí o tom, že na „The New Reality“ netlčie obyčajný biedny automat, no ozajstný vrchol nastáva až v inač pekne svižnej „Wake Me Up“, kde bicie na malý moment dokonca vypadnú z rytmu – absolútny nonsens! Ako sami vidíte, na novom albume amerických OPERATION: MINDCRIME sa nám dostane všelijakých zvráteností, a preto finálny rezultát nemôže byť iný než: RUKY PREČ!!!

Hodnotenie autora: 2 / 10

Žáner: progressive metal/rock
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Frontiers Records
Dátum vydania: 01.12.2017
Web: www.operationmindcrime.com
Zostava:
Geoff Tate – vokál
Scott Moughton – gitary
Kelly Gray – gitary
John Moyer  –  basgitara
Randy Gane – klávesy
Simon Wright –  bicie
Brian Tichy – bicie
Tracklist:
A Head Long Jump (04:52)
Wake Me Up (04:48)
It Was Always You (06:30)
The Fear (06:53)
Under Control (03:55)
The New Reality (07:31)
My Eyes (04:19)
A Guitar In Church? (03:41)
All For What? (06:23)
The Wave (04:41)
Tidal Change (01:14)
The Same Old Story (03:39)
Diskografia:
The Key – 2015
Resurrection – 2016
The New Reality – 2017
Definitíva:
Celé zle! Iný prívlastok si tento vtip s nálepkou „The New Reality“ snáď ani nezaslúži. Vďaka Bohu, že touto hudobnou skazou, by mala skončiť i celá životná púť otravného projektu OPERATION: MINDCRIME.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla