Pod kožu: Miriama Hodoňová z EUFORY

Ženy bubeníčky, čoraz častejšia a úplne prirodzená súčasť rockových a metalových skupín vo svete. Na našej scéne je predsa len žena za bicími stále miernou exotikou. V rubrike Pod kožu vám predstavíme jednu z nich.

Hudbu dostala akoby do vienka, jej otec a vlastne celá rodina sú muzikanti. S bratom pôsobí v slovenskej heavy/power metalovej kapele EUFORY. Ak ste niekedy videli koncert tejto bandy, tak vám istotne neuniklo, kto sedí za bicími – dračica Miriama Hodoňová, ktorá zaujme už nielen svojim vzhľadom, ale aj svojou hrou.

A práve ju sme oslovili do našej rubriky Pod kožu, v ktorej pootvorila dvere do svojho súkromia. Nemala problém odpovedať na všetky zvedavé otázky. Hudba je jej život, nebojí sa snívať, ale svoje sny chce najmä žiť. Divoká, nespútaná, vášnivá, sebavedomá…, aj taká je bubeníčka EUFORY.

Vizitka

Miriama Hodoňová z EUFORY

Meno: Miriama Hodoňová
Dátum narodenia: 01.03.1991
Znamenie: Ryby
Miesto narodenia: Martin
Obľúbené jedlo: Bryndzové halušky, segedínsky guláš – najlepšie s desiatimi knedľami (úsmev)
Obľúbený nápoj (alko aj nealko): Pivo, vodka, borovička, voda, čaj
Najobľúbenejšie filmy: Hobbit, Piráti Karibiku, Múmia, Harry Potter
Najobľúbenejší herec a herečka: Johnny Depp, Tom Hiddleston, Orlando Bloom
Najobľúbenejšia kniha: Zaklínač, všetky diela J.R.R. Tolkiena, som fantasy magor (úsmev)
Najobľúbenejšie kapely: DEF LEPPARD, EUROPE, HELLOWEEN, DYNAZTY, RECKLESS LOVE, KORN, IN FLAMES, FIVE FINGER DEATH PUNCH a mnoho ďalších
Najobľúbenejší šport: Šport nesledujem
Hobby (okrem hudby): Turistika, lyžovanie, korčuľovanie, jazda na motorke

Bubeníčka vo večerných šatách

Všeobecný úvod

Aká si osobnosť, skús sa opísať vlastnými slovami, ako keby si zadávala inzerát…
Som divoká, bláznivá a úplne odovzdaná svojím milovaným osobám. Niektorí ma nazývajú „snílek“, no mám svoje ambície a úžasnú energiu, s ktorou dosiahnem svoje ciele. Som jediná svojho druhu… Veľa egoizmu? (úsmev)

Akým si bola dieťaťom?
Ževraj veľmi dobré a spokojné dieťa. Rodičia o mne koľkokrát ani nevedeli. Na detstvo mám veľmi pekné spomienky.

Koľko si mala rokov, kedy si si kúpila alebo dostala prvý hudobný nástroj a aký to bol (v tvojom prípade sa ráta aj mikrofón)?  
Môj ocino je muzikant a vždy ma brával na svoje skúšky s kapelou, takže som si otestovala hneď niekoľko hudobných nástrojov už v útlom veku. Asi tak v 10. rokoch som sa pokúšala o spev, ževraj mi to aj išlo, ale mňa to nebavilo. Po dlhšej pauze som v pätnástich začala študovať klavír na ZUŠ v Martine, popri klavíri som mala 2 roky spev. No mne sa vždy páčili bicie, pre ktoré som sa rozhodla v roku 2013 a študujem ich dodnes.

Máš priateľa?
Toho najlepšieho na svete, pes menom Brony (úsmev)

Kde teraz žiješ?  
Stále v mojom rodnom meste.

Koľko máš súrodencov a ako s nimi vychádzaš?
Jedného brata , ktorý so mnou hrá v kapele EUFORY na gitaru. Náš vzťah je myslím fajn. Máme spoločné záujmy, kamarátov a keď už sa každý na nás vykašle, ideme spolu  na pivo, poprípade dáky koncert.

A čo rodičia, aký máte vzťah?
Moji rodičia sú mi ako kamaráti a som na nich hrdá a šťastná, že ma podporujú v hudbe a nielen v nej . ĎAKUJEM ZA TO, ŽE VÁS MÁM.

V akom oblečení sa cítiš najlepšie?
Najlepšie v žiadnom (smiech) …, ale keď už musím mať niečo na sebe tak mám rada vyťahané tričko, rifle a tenisky, (som maniak na tenisky) (úsmev)

Ako si na tom s varením? Tvoj recept, na ktorý si hrdá?
Variť viem, no lepšie mi ide pečenie. Mám sa od koho učiť, teta je vynikajúca kuchárka, taká, že ma príde vždy „pochváliť“, keď mi niečo nejde. Vlastný recept nemám, ale som šťastná za to, keď všetkým chutí a neotrávia sa (úsmev)

Hodoňová počas More Than Festu 2016

Hudobné kolo

Prezraď, akú hudbu okrem rockovej alebo metalovej si doma púšťaš a nedáš na ňu dopustiť?
Okrem rocku a metalu existuje aj iná hudba? (smiech) Mám rada meditačnú hudbu a trošku aj tradičnejšiu Terchovskú muziku. Nebránim sa ničomu, pokiaľ je to dobré, prečo nie.

Čo ťa viedlo k tomu, že chceš byť hudobníčkou a hrať v kapele?
Ako som už spomínala. Mám to v krvi po otcovi a nenechalo ma to chladnou. Skoro celá rodina sú muzikanti, nakoľko pochádzajú z Terchovej. To vysvetľuje halušky, borovičku a tú muziku (úsmev). Do žiadnej kapely by ma nevzali. Nevedela som ešte hrať na bicie, tak som si založila vlastnú. Časom som zistila, prečo chcem hrať v kapele – baví ma to (úsmev). Je to najúžasnejší pocit, keď ľudia si spievajú vaše pesničky a dokonca vedia aj váš playlist a potlesk na záver je neskutočná energia, ktorá ma nabíja a poháňa vpred.

Najlepší koncert, ktorý si odohrala a budeš na neho stále spomínať? (Kedy to bolo a prečo?) A naopak, najhorší koncert, na ktorý by si najradšej zabudla…
Všetky koncerty majú svoje čaro a každý ma niečo nové naučí a niečím posilní… Nikdy som nerozmyšľala, či to bol najlepší alebo najhorší koncert.

Popri muzike študuješ alebo pracuješ?
Pracujem a mám v pláne aj študovať. Uvidím, čo mi život prinesie (úsmev)

Ako je to s trémou… Mávaš ju ešte pred vystúpením?
Nenazvala by som to trémou. Je to skôr adrenalín. Cítim sa ako lev v klietke a čakám, kedy ma vypustia na slobodu (smiech)

Mávaš nejaký rituál pred koncertom, ktorý stále dodržiavaš?
Mám, no neviem či sa to dá nazvať rituálom (smiech) …, ale to nemôžem prezradiť, je to verejné tajomstvo. Tí čo chodia na koncerty EUFORY vedia, o čom píšem, a ak to chcete vedieť aj vy, zavítajte na jeden z našich koncertov.

Koľko máš doma hudobných cd a pamätáš si, ktoré bolo tvoje prvé?
To naozaj netuším, nemám ich spočítané. Nie som vášnivý zberateľ CD.

Aký album má podľa teba najkrajší obal a prečo?
Predsa EUFORY – Flying Island Eufory, lebo som ho navrhla ja (smiech). To bol žart. Vždy ma fascinovali obaly IRON MAIDEN. Eddie je frajer, pristane mu všetko (úsmev)

Kapela, vďaka ktorej si prepadla metalu?
Konkrétnu kapelu si nespomínam, pretože metal do mňa prali, keď som bola ešte v plienkach. V puberte som dosť počúvala KORN, IRON MAIDEN a vlečie sa to so mnou až do dnes. Milujem metalovú muziku.

Prvý koncert, ktorý si navštívila?
V roku 1996 DEF LEPPARD, v športovej hale na Bôriku v Žiline. Bola som na otcových ramenách a možno bol dáky koncert aj skôr, ale to už si nepamätám.

Aká pieseň musí hrať na tvojom pohrebe?
Ja chcem žiť večne (úsmev)

Miriama by kľudne mohla byť aj modelkou.

Súkromné kolo

Kedy si mala prvý sex?
Keď som roztiahla nohy (smiech). Neviem, v šestnástich, kto si to má sakra pamätať.

Na akom najnetradičnejšom mieste si mala sex?
Nad touto otázkou som premýšľala veľmi dlho a neprišla som na žiadne najnetradičnejšie miesto. Stal sa zo mňa suchár? (smiech)

Je nejaká osoba, ktorá je tvojím vzorom?
Mám veľa bubeníckych vzorov, ale vždy sa snažím byť sama sebou. V osobnom živote sú to asi moji rodičia.

Máš nejaké deti alebo ich plánuješ?
Deti nemám, nechcem a dúfam, že to tak aj zostane. Nie, že by som ich nemala rada, ale život si chcem ešte užiť naplno a dieťa by mi moje plány narušilo.

Čo si myslíš, aká je tvoja najlepšia a aká najhoršia vlastnosť?
Som človek, ktorý, podľa situácie a okolností v danom momente, dokáže disponovať všetkými dobrými či zlými ľudskými vlastnosťami. Viem byť tým najlepším a najmilovanejším stvorením vo vesmíre. Ale takisto dokážem byť tým najhrôzostrašnejším výjavom, ktorý by nedokázal vymyslieť ani sám Satan.

Čoho sa najviac bojíš?
Pavúkov. Do dnešného dňa mám z nich obrovský strach, aj keď sa vždy snažím upokojiť, že mi to nič neurobí a chudáčik sa boji určite viac než ja. Vždy začnem vrieskať, ako zmyslov zbavená.

Čo ťa naposledy rozplakalo?
Keď mi spadlo lízatko na zem.

Pamätáš si svoje sny? Mávaš nočné mory?
Moje sny si väčšinou pamätám, sú živé a keď sa prebudím, chvíľu rozmýšľam, či je to realita alebo len sen… Nočné mory mám zriedkavo, ale keď sa objavia, stoja za to. Nespím potom celú noc a rozmýšľam, prečo sa mi také kraviny snívajú.

Aká je najhoršia vymyslená historka o Tebe, o ktorej si sa dozvedela?  
O jednej viem a smejeme sa ako kapela na nej dodnes. Rozprávame ju iba pri špeciálnych príležitostiach  a myslím si, že tá príležitosť je práve teraz (úsmev). Gitarista  Števo, ktorý je aj mojím bratom (čo som už spomínala), bol v jednom nemenovanom podniku v Žiline a prihovorila sa mu jedna dievčina. Pýtal sa, či je pravda, že druhý gitarista Peter so mnou kedysi chodil a ja som sa s ním rozišla veľmi kruto a kvôli tomu sa stal homosexuálom. Táto historka nie je sto percent pravdivá . Ja som s ním nikdy nechodila (smiech)

Čo ťa dokáže najviac potešiť a naopak naštvať?
Poteší ma každá maličkosť v živote. Ja sa teším aj z toho, že sa ráno zobudím. Naštvať? To by ste sa museli opýtať mojich kolegov z kapely. Tí by o tom napísali aj knihu. Som taký malý nervák, no nemám rada ľudskú hlúposť. Keď je niekto ku mne drzí a zvyšuje na mňa hlas, som bez zábran (smiech)

Aká je tvoja životná filozofia, alebo výrok, ktorým sa riadiš?  
Nesnívaj svoj život, ale ži svoje sny.

Čo nikdy nesmieš zabudnúť, keď ideš von a máš to stále so sebou?
Kľúče, mobil, peňaženka… a vždy sa mi podarí niečo zabudnúť (smiech).

Čo by si chcela v živote dosiahnuť…?
V mojom živote dosiahnem svoje sny.

Čo by si na sebe zmenila?
Mať sa rád je jedna z najdôležitejších a zároveň najťažších vecí pre to, aby sme boli v živote spokojný. V tejto chvíli nechcem na sebe nič meniť.

Miriama a jej najväčšia vášeň – bicie

Všeobecné témy

Aký je tvoj názor na homosexuálov a ich registrované partnerstvá?
Nevadia mi, pokiaľ to nepreháňajú a neobťažujú ma s tým.

Čo si myslíš o živote na Slovensku?
Slovensko je krásna krajina no ťažko sa tu žije, tvorí a plnia sny.

A čo politika, sleduješ ju?
Politiku už nesledujem. Prestalo ma to zaujímať, aj keď viem, že by to malo trápiť každého jedného z nás, ak chceme niečo zmeniť.

Veríš v Boha?
Každý máme svojho Boha, v ktorého veríme. No ja najviac verím v seba.

V súčasnej dobe všetci komentujú príval imigrantov do Európy. Ako sa na tento problém pozeráš ty?
Ja túto problematiku imigrantov do Európy nekomentujem, radšej.