THE FACELESS – In Becoming a Ghost

Takmer nemožné sa stalo skutočnosťou. Samému najvyššiemu bossovi losangeleských THE FACELESS sa konečne podarilo obnoviť zostavu schopnú nahrať album, ktorý vyšiel mesiac pred koncom roka 2017 a nesie názov „In Becoming a Ghost“.

Dôvera je vec, ktorá sa len veľmi ťažko získava späť, najmä v prípade, ak je postihnutá skupina ľudí (v tomto prípade fanúšikovia) sklamaná niekoľkokrát. Za toľko personálnych búrok, ktoré postihli kalifornské teleso THE FACELESS, by sa nemusela hanbiť nejedna heavy metalová banda z konca 70. rokov, ktorá pôsobí dodnes. Práve tieto zmeny mali za následok niekoľko zrušených koncertných šnúr, pochybností o samotnom stave kapely, jej personálnom zložení a vytvárali množstvo konšpirácií aj o najnovšom počine.

THE FACELESS – In Becoming a Ghost

Určite si veľa hudobných fajnšmekrov spomína na debut „Akeldama“ a neskôr prelomový kúsok „Planetary Duality“, ktorým chalani rozvírili vody technického death metalu a stali sa tak senzáciou. Mnohým z nich v tomto čase len skončili „teen-age“ roky, čomu bolo len ťažko uveriť. Niektoré jazyky hovorili, že tieto zelené uchá museli v skúšobni stráviť celú pubertu. Aktuálna zostava THE FACELESS sa však od tohto obdobia niekoľkokrát obmenila. Z pôvodného zloženia ostal už len Michael Keene, ktorý kapelu založil ešte na strednej škole.

Novinka  nakoniec predsa len stihla uzrieť svetlo sveta ešte pred koncom tohto roka. Z okolností, ktoré placku „In Becoming a Ghost“  sprevádzali sa dá usúdiť, že väčšinu materiálu napísal sám Keene. Čo sa však mohlo udiať v kapele, keď nechal odísť takých muzikantov, ako je napríklad Alex Rüdinger alebo Evan Brewer, je naozaj záhada.

Najnovší počin preto spočiatku „koštujem” s patričnými obavami, ktoré sa však z môjho pohľadu stali neskôr zbytočnými. Je ale veľmi dôležité, čo od albumu očakáva samotný poslucháč. Formou sú si totižto „In Becoming a Ghost“ a predchodca „Autotheism“ veľmi podobné, na novinke však možno nájsť ešte väčší vplyv rôznych žánrových prvkov ako na počine predošlom.

THE FACELESS

Hudba, ktorá z placky lezie, by tak mohla dostať nálepku alternatívny death metal. Hlavne v úvode nahrávky je výrazne počuť aranžmá kovovo čiernej farby (pri prvom počúvaní mi zvuk orchestrálnych nástrojov evokoval posledný počin mocných EMPEROR), industriálne prvky, miestami dokonca započuť náznaky alternatívneho rocku. Ako obyčajne, nechýbajú Keeneho bravúrne sóla a charizmatický čistý vokál. Všetky tieto ingrediencie robia z „In Becoming a Ghost“ veľmi rozmanité a čo je veľmi dôležité, vskutku strašidelné dielo. Samotný obal, názvy skladieb, atmosféra nahrávky, spomínané prísady a texty vytvárajú priam hororovú atmosféru.

Čerešničkou na torte je rozhodne cover verzia skladby „Shake the Disease“ od anglických  DEPECHE MODE, ktorá len podčiarkuje to, ako je kapela otvorená štýlovým experimentom. Menšie výhrady by som mal k zvuku bicích nástrojov, podľa môjho názoru by si predsa len zaslúžili trocha prirodzenejšiu farbu. Zrejme však ide o úmysel.

Celkovo je „In Becoming a Ghost” výborným kúskom, ktorý napriek okolnostiam, v akých vznikal nesklamal. Určený je však predovšetkým „open – minded” poslucháčom, ktorí nemajú problém s miešanými žánrovými kokteilmi a ktorí sa hlavne neboja.  BU BU BU!

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: progressive/technical death metal
Krajina pôvodu: USA
Vydavateľstvo: Sumerian Records
Dátum vydania: 01.12.2017
Web: https://www.facebook.com/thefaceless
Zostava:
Ken Sorceron – vokály
Michael Keene – gitara, basgitara, čisté vokály, klávesy, programovanie, vokodér
Justin McKinney – rytmická gitara
Chason Westmoreland – bicie
Tracklist:
In Becoming a Ghost (01:00)
Digging the Grave (05:12)
Black Star (05:38)
Cup of Mephistopheles (05:29)
The Spiraling Void (05:27)
Shake the Disease (Depeche Mode cover) (05:42)
I Am (05:56)
Ghost Reprise (01:00)
(Instru)mental Illness (02:20)
The Terminal Breath (04:58)
Diskografia:
Akeldama – 2006
Planetary Duality – 2008
Autotheism – 2012
In Becoming a Ghost – 2017
Definitíva:
Napriek odchodu výborných muzikantov a straty dôvery zo strany fanúšikov po niekoľkých zrušených šnúrach sa kalifornským THE FACELESS predsa len podarilo vstať z popola a natočiť na poli progresívneho death metalu veľmi rôznorodé a originálne dielo s ponurou a mrazivou atmosférou. Kapela na novinke „In Becoming a Ghost“ ešte viac dáva do popredia vplyv alternatívnych žánrových prvkov, čím hudobne pokračuje v smere, ktorý už načrtla na predchádzajúcom počine.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články