Top albumy Petra „Lega“ Lengsfelda z ABSTRACT

Peter „Lego“ Lengsfeld. Veľký fanúšik metalovej muziky, vášnivý zberateľ cd a samozrejme aj hlavný mozog banskobystrickej legendy ABSTRACT, nám prezradil jeho NAJ albumy.

Ďalším „pánom na holenie“ v našej novej rubrike „Top albumy“ je metalista srdcom i dušou, gitarista a hlavný mozog banskobystrickej inštrumentálnej formácie ABSTRACT, ktorá je na scéne už viac ako 20 rokov.

Peter „Lego“ Lengsfeld pri svojej zbierke cd.

Aj podľa jeho najlepších albumov, je vidieť, že „Lego“ (ako ho všetci volajú), je stará škola a je odchovaný na metale z 80. a 90. rokov. Samozrejme, ku každému albumu pridal svoje postrehy a to, prečo pre neho daná nahrávka toľko znamená. Zoradil ich podľa roku vydania, od najstaršieho po „najnovší“.

Top albumy:

01. IRON MAIDEN – Somewhere in Time (1986)

IRON MAIDEN

Tento album bol absolútne prvá metalová vec, ktorú som vôbec počul. Doniesol mi ho kamarát nahratý na kazete Emgeton. Neskutočná energia, nápady a melodika. Aj po toľkých rokoch stále u mňa top.

02. HELLOWEEN – Keeper of the Seven Keys Part I. (1987)

HELLOWEEN

Na „B“ strane už spomínanej kazety Emgeton bol zase nahratý tento skvost. Tu tiež nie je o čom. Každá skladba je metalový hit a spev Michaela Kiskeho bol a je úžasný. Myslím, že vstup do sveta metalu som mal krásny, aj vďaka týmto dvom nahrávkam.

03. METALLICA – … And Justice For All (1988)

METALLICA

V mojom výbere musí jednoznačne byť aj tento album. Po jeho vypočutí (keď som si ho na burze v roku 1990 kúpil, ako svoju prvú poľskú „originálku“) nastalo u mňa obdobie METALLICA. Na tú dobu to boli vynikajúce nápady a nové postupy. Celá eufória okolo METALLICY má úplne pohltila.

04. SEPULTURA – Arise (1991)

SEPULTURA

Keď vyšiel „Arise“, tak sme mali sánky dole všetci metalisti z ulice. Kapela z Brazílie a ešte k tomu taká pecka. Tá neuveriteľná rýchlosť a nasratosť hneď z úvodu. SEPULTURA v najlepšom období a potvrdili to aj live videom „Under Siege (Live in Barcelona)“. Zodral som tú videokazetu!

05. DEATH – Human (1991)

DEATH

V ten istý rok, ako vyšiel „Arise“, uzrel svetlo sveta aj tento klenot. Album „Human“ ma posunul do sveta technickejších nahrávok a zároveň otvoril dvere k death metalu ako takému celkovo. Nádhera.

06. PARADISE LOST – Icon (1993)

PARADISE LOST

Pamätám si ešte úplne živo, ako som na MTV uvidel prvýkrát video klip „True Belief“ a potom „Embers Fire“. Krásne ponuré a pritom tak energické. Pre mňa jeden z najlepších albumov PARADISE LOST a otvorenie nových obzorov do sféry gothic a doom metalu.

07. DEICIDE – Once Upon the Cross (1995)

DEICIDE

V roku 1996 som nastupoval na vojnu a tento album som počúval na walkmane neustále. Glen Benton a jeho družina nakopali rite nielen Kristovi, ale aj celému death metalovému svetu v tej dobe . Tu tiež platí, že čo skladba, to hit. Jednoducho, jeden z top death metalových albumov pre mňa.

08. EMPEROR – Anthems to the Welkin at Dusk (1997)

EMPEROR

Nahrávka, ktorá mi ukázala cestu k black metalu. Nadčasové a neprekonateľné dielo. Pamätám si, ako som si v stánku kúpil časopis Rock Extremum a na zadnej strane bola veľká reklama na tento album. Hneď som ho zháňal.

09. HYPOCRISY – Hypocrisy (1999)

HYPOCRISY

Aj keď mám rád aj ich staršie albumu a logicky mi v zbierke nechýbajú, tak práve tento album mám od HYPOCRISY najviac napočúvaný a veľmi sa mi páči. Zároveň mi HYPOCRISY otvorili dvere k severskej scéne. Takže tu tiež, nie je o čom.

10. BLUT AUS NORD – 777 – Cosmosophy (2012)

BLUT AUS NORD

Temné, choré, nadčasové, inovátorské…, aspoň pre mňa osobne. Mám rád tvorbu týchto Francúzov a celkovo trilógia „777“ sa im veľmi vydarila. Najradšej mám však práve túto poslednú, tretiu časť.

Top slovenský album:

PATHOLOGY STENCH – Accion Mutante (2000)

PATHOLOGY STENCH

Tých nahrávok z našej krajiny by bolo určite viac, no keď mám vybrať len jeden, tak to bude ťažké. Najviac si spomínam a aj som prežil s albumom „Accion Mutante“ od PATHOLOGY STENCH. Videl som veľa ich koncertov a zároveň sme aj veľmi dobrí kamaráti. Škoda, že už nehrajú…

Neuverili by ste, že sa mi v zbierke nachádzajú albumy:

BON JOVI – Crush
VANESSA MAE – The Violin Player
U2 – Achtung Baby
DEPECHE MODE – Songs of Faith and Devotion
BEZ LADU A SKLADU – Xmetov