Silent Kingdom – Path to Oblivion

Brnenský Zero Budget Production (ďalej len ZBP) je pre mňa veľkou neznámou. Náhodné stretnutie považujem za veľmi príjemné. O to viac, ak sa k tomu pripočíta zmysel pre humor šéfa – ako on uvádza – „pseudolabelu“ Martina Brňoviáka (spevák skupiny EDAIN). Pozornosť si zasluhuje aj v súvislosti s pomenovaním labelu.  Napriek všetkým neduhom, ktoré hudobný biznis v posledných rokoch  zasiahli, sa stále nájdu odvážlivci s neutíchajúcou túžbou zvrátiť stav myslenia dnešných hudobných fanúšikov. Ponúkať CD je dosť odvážna vec aj pre zabehnuté podniky. Také EMI to v roku minulom nerozdýchalo a padlo do zabudnutia dejín.
Path To Oblivion je podľa informácii, ktoré som dostal s CD, ich druhé v poradí u ZBP. A celkovo štvrté ako regulárny album. Predpokladať sa dalo čokoľvek a tak sa s neistotou púšťam prebádať nové a snáď dostatočne zaujímavé zákutia exoticky vyzerajúceho albumu. Obal samotný balansuje na ostrí dokonalého a zároveň gýčového prevedenia, neviem zaujať jednoznačný postoj. Nebyť okrajových, doslova zbytočných ornamentov, je to príjemný pohľad. Vnútro je ešte o kvapôčku väčší balans s použitím fotiek alá RHAPSODY v nevkusných obrazových rámoch. Napriek spomenutým nevkusnostiam je z kategórie tých vydarenejších.

Zvuková stránka je už ale iná šálka kávy a na ploche 37 minút vás čaká celkom pozitívne prekvapenie, aspoň ja to tak cítim. Už úvodné inštrumentálne intro nasiaknuté rodnou kultúrou lahodí a pri dĺžke presahujúcej tri minúty vôbec nenudí. Zvuk všeobecne je dokonale vyvážený a hráčska zručnosť okúzľujúca. Spočiatku som mal dojem, že mi hlas nie veľmi pasuje do hudby, ten pocit sa vytrácal s každou ďalšou skladbou a po opätovnom vypočutí sa úplne rozplynul.

Prívlastok progresívny tu sedí dokonale. Dokonca pri treťom songu počujem akúsi paralelu s legendárnymi DEATH, ktorá sprevádza celé dielo. Nepôsobí to ako vykrádanie, ale skôr ten dojem prijímam ako pozitívne oživenie. Jednoznačne tie prvky tu sú a preto, by som odporúčal brať nálepku black ako orientačnú.

SILENT KINGDOM na Path To Oblivion vyprodukovali dostatočne vyváženú kombináciu progresu, blacku, melodického death metalu s feelingom, aký dokázal iba spomenutý DEATH. Po niekoľkonásobnom vypočutí si spokojne pochrochtávam a teším sa, že ZBP vydali podarený počin, za aký by sa nemuselo hanbiť ani väčšie vydavateľstvo.

V samotnom závere si ešte spomeniem na hostí, ktorí sa blysli na Path To Oblivion. Spevom prispel Morean z DARK FORTRESS, gitarista českých EDAIN (ktorých nahrávku vydal tak isto ZBP, ako inak). Najväčší podiel na prínose má ale legendárny Blackosh (CALES, ex – ROOT) ako autor záverečnej inštrumentálky The Knell a zároveň aj producent celého diela.

Album na recenziu poskytlo vydavateľstvo Zero Budget Productions.

Žáner: progressive black metal/melodic death metal
Krajina pôvodu: Bosna a Hercegovina
Vydavateľstvo: Zero Budget Productions
Dátum vydania: 3.12.2011
Web: www.bandzone.cz/silentkingdom, www.silent-kingdom.co.ba
Zostava:
Amir Hadžič – vokály, gitara
Edin Čehovič – gitara
Emir Čehovič – basgitara
Amir Čefo – klávesy
Stefan Komljenovič – bicie
Diskografia:
Bloodless – 2004
Reflections of Fire – 2006
Legends of an old Grave – 2008
Path to Oblivion – 2011
Tracklist:
Under Your Might (3:24)
From Dust (3:47)
Above the Bed of Stones (3:57)
Drown Them Back to Sleep (3:25)
Path to Oblivion (3:56)
Straight Into Sun (4:06)
Old Ones (2:24)
All Hails to Our Soil (3:26)
The World Beyond (3:18)
What Lies Below (3:56)
The Knell (1:28)
Definitíva:
Vždy, keď poviem, že ma nič neprekvapí
 príde album ako Path To Oblivion, od pre mňa
 úplne neznámej skupiny, a zanechá vo mne
 viac ako dobrý dojem. To, čo SILENT KINGDOM
 na svojom novom albume vyprodukovali, je veľmi
 odvážne a strhujúce. V prípade kapiel z krajín
 ako je Bosna a Hercegovina sa skupiny bežne
 nevypracujú na celosvetových velikánov.
 Práve SILENT KINGDOM by si to z môjho pohľadu určite zaslúžili. Krásny album, páni!

Autor: Ruun

Hodnotenie autora: 8 / 10

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla