SAXON – Thunderbolt

Ak by som mal ukázať prstom na jednu jedinú heavy metalovú istotu, nebude ňou žiadna iná aktívna veličina než britský SAXON. Na tejto skutočnosti totiž nič nemení ani aktuálna placka „Thunderbolt“, kde sa opäť dejú veľké veci!

Rodáci z anglického South Yorkshire totiž skutočne nie a nie poľaviť vo vydávaní noviniek. Ale akýchto noviniek! Chlapi síce sekajú ďalšie a ďalšie skladby ako Baťa cvičky, no kvalitou ide samozrejme vždy o mimoriadne veci, ktoré môžu smelo „pozrieť do očí“ slávnym klasikám z dávnych 80. rokov. To sa týka aj ešte horúcej zbierky „Thunderbolt“ a ja začínam mať silný pocit, že istá pätica chalanov musela v nejakej zaprdenej krčme naraziť na nestrážený sud s akýmsi polozabudnutým „životabudičom“.

SAXON – Thunderbolt

Ináč sa to snáď ani nedá vysvetliť! Partička dôchodcov na čele s pánom Byfordom kopala zadky omnoho mladším spolkom na nie tak dávnych drahokamoch „Lionheart“, „The Inner Sanctum“, „Battering Ram“ a kope im ich aj na novinke s názvom „Thunderbolt“. Znovu tu máme tucet zväčša výborných čísel, ktoré do bodky spĺňajú všetky prísne heavy metalové kritéria a neraz prinášajú pel-mel zaujímavých nápadov, či už v pomalšom i rýchlejšom tempe. Nejakej tej dobroty sa totiž ujde každému.

Verný fanúšik si zamľaská pri rezkých číslach ala „They Played Rock and Roll“, „Speed Merchant“ a „Sniper“, ako sa kalí práva britská oceľ sa presvedčíme v parádnych hutných kusoch „The Secret of Flight“, „Nosferatu“ (tú nájdete v slušivom digipacku dokonca dvakrát, a to aj v akejsi surovej „raw“ verzii), „Sons of Odin“, „A Wizard´s Tale“, no aby toho rozhodne nebolo málo, ozajstného prekvapenia sa dočkáme v „Predator“.

SAXON

Kto si ani náhodou nemyslel, že si SAXON niekedy ozaj zakoketujú s pojmom death metal, je v tejto chvíli na obrovskom omyle. Frontman, Bill Byford, dnes už 67-ročný spevák, síce na staré kolená nezačal s growlom, avšak dobre ukryté eso v podobe Johana Hegga (AMON AMARTH) má taktiež silu ožobráčiť vaše vrecká a strhnúť tak výhru na stranu týchto anglických gentlemanov. Vskutku originálny a odvážny krok, ktorý je nutné patrične oceniť, ale potlesk patrí celučičkému „Thunderbolt“.

Bude skutočne zaujímavé podrobne sledovať, s čím prídu krajania, rovesníci a kolegovia JUDAS PRIEST s ich dlhoočakávanou plackou „Firepower“. Nechcem predbiehať, no „judáši“ rozhodne majú čo robiť – s touto hodenou rukavicou totiž len tak ľahko nevybabrú.

Hodnotenie autora: 8,5 / 10

Žáner: heavy metal
Krajina pôvodu: Veľká Británia
Vydavateľstvo: Silver Lining Music
Dátum vydania: 02.02.2017
Web: www.saxon747.com
Zostava:
Bill Byford – vokál
Paul Quinn – gitara
Doug Scarratt – gitara
Nibbs Carter – basgitara
Nigel Glockler – bicie
Tracklist:
Olympus Rising (01:32)
Thunderbolt (03:58)
The Secret of Flight (05:02)
Nosferatu (The Vampires Waltz) (05:00)
They Played Rock and Roll (03:39)
Predator (03:17)
Sons of Odin (05:22)
Sniper (03:36)
A Wizard´s Tale (03:50)
Speed Merchants (03:47)
Roadies´ Song (03:31)
Nosferatu (Raw Version) (05:01)
Diskografia:
Saxon – 1979
Wheels of Steel – 1980
Strong Arm of the Law – 1980
Denim and Leather – 1981
Power and the Glory – 1983
Crusader – 1984
Innocence Is No Excuse – 1985
Rock the Nation – 1986
Destiny – 1988
Solid Ball of Rock – 1990
Forever Free – 1992
Dogs of War – 1995
Unleash the Beast – 1997
Metalhead – 1999
Killing Ground – 2001
Lionheart – 2004
The Inner Sanctum – 2007
Into the Labyrinth – 2009
Call to Arms – 2011
Sacrifice – 2013
Battering Ram – 2015
Thunderbolt – 2018
Definitíva:
SAXON si síce dali trojročnú pauzu, ale tá sa rozhodne vyplatila. Po perfektných predchodcoch, tu máme ďalšiu skvelú porciu piesni, takže momentálne asi najspoľahlivejšia heavy metalová legenda!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Mladý a veľmi aktívny fanúšik metalovej muziky, ktorú vyhľadáva už od útleho veku. Taktiež obrovský vyznávač rybolovu, pasívny športovec (futbal, hokej, bedminton) a človek so zmyslom pre kvalitný film. Od roku 2011 taktiež zanietený redaktor hudobného webzinu Valhalla.sk.