Nemali by vám uniknúť: 10 najzaujímavejších klipov slovenských metalových kapiel

Na území našej krajiny sa môžeme tešiť z nesmierne bohatej metalovej scény. Tešiť sa môžeme nielen z množstva, ale najmä kvality. Posvietili sme si na najzaujímavejšie videoklipy slovenských metalových skupín.

Videoklip. Obrazová zložka, ktorá má nejaký vzťah k danej piesni, ktorú sprevádza. Avšak nejdeme tu písať nejaké poučky. Videoklip, neoddeliteľná súčasť hudobníkov od konca 50. rokov dvadsiateho storočia.

Po masívnom nástupe YouTube prišli isté obavy a polemiky o význame videoklipov. Avšak boli neopodstatnené, pretože práve vďaka videoklipom sa zadarmo cez internet šíri hudba danej kapely. Obrazové materiály v dnešnej dobe točia nielen najväčšie svetové hudobné mená, ale aj malé začínajúce kapely. Najmä pre ne to má obrovský význam, pri zložení prvého albumu natočiť aj jeden prezentačný klip.

Veľkou zaujímavosťou, ktorú sme sledovali aj na našom portáli, bol stále aktuálny album legendárnej METALLICY, ktorá sa rozhodla natočiť klip ku každej pesničke z albumu „Hardwired… To Self-Destruct“. Prejdime však od svetových mien domov, k nám na Slovensko.

Print Screen z klipu formácie DOOMAS

Istotne si viacerí z vás spomínajú na videoklipy kapely GLADIATOR, vtedy ešte metalovej formácie, ktoré sa začiatkom 90. rokov vysielali na MTV. Mimochodom, práve GLADIATOR boli prvou slovenskou skupinou, ktorej klipy sa dostali vďaka MTV do celého sveta.

Aj na slovenskej metalovej scéne vznikajú veľmi zaujímavé a veruže nie lacné videoklipy, ktoré sa môžu porovnávať s tými svetovými. A to bez mihnutia oka. Pokúsili sme sa pre vás zostaviť (v abecednom poradí) 10 najzaujímavejších videoklipov slovenských metalových kapiel, ktoré by nemali uniknúť vašej pozornosti. Domáce skupiny to stálo nemalé peniaze a kvalitne prezentovali svoju tvorbu.

ABSTRACT – Silhouettes

Banskobystrická inštrumentálna kapela natočila v roku 2015 videoklip ku skladbe „Silhouettes“ zo stále aktuálneho albumu „Lightheory“. Okrem záberov na kapelu je lajt motívom obrazového materiálu vojna na Blízkom východe.

CATASTROFY – Krik a beznádej

Partička thrashových „šialencov“ CATASTROFY z Bratislavy sa nesie na vlne úspechu a už aj ona začala produkovať videoklipy. Avšak po svojom a originálne. Klip ku piesni „Krik a beznádej“ z albumu „Zbojnícky tanec“ natáčali v roku 2015. V ňom vidíte vokalistu Borisa v kroji ako sa ponáhľa na skúšku skupiny a ostáva za ním len spúšť. Je to však ozaj Boris?

DEPRESY – The Antichrist’s Philosophy

Tretí obrazový materiál v našom výbere je najstarším. Trenčianska legendárna kapela DEPRESY natočila svoj vôbec prvý videoklip ku skladbe „The Antichrist’s Philosophy“ z albumu „Sighting“ z roku 1999. Na YouTube sa dostala jediná verzia tohto videoklipu, takže kvalitu obrazu treba brať s rezervou. Jeho obsah je však veľmi zaujímavý. Okrem záberov na skupinu pod hradom je ústrednou postavou dievčina, ktorá uniká … uniká, pred niečím, alebo počúva svoje vnútorné volanie… A z kostola sa dostáva až na starú zrúcaninu hradu …

DOOMAS – Forlorn

Peter Beťko, ústredná postava nielen skupiny DOOMAS, ale aj festivalu Gothoom, natočil so svojou bandou v roku 2014 veľmi temný klip ku piesni „Forlorn“ z ich stále aktuálnej radovky „LaMuerte“. Klip je čiernobiely, okrem krvi … Materiál je plný tajomného lesa, červov a rituálov.

KHADAVER – Gods-RW

Podarený a nie lacný klip nahrala aj dnes už neexistujúca skupina KHADAVER ku skladbe „Gods-RW“ z albumu „Exstinctio Mundi“. Video uzrelo svetlo sveta na sklonku roka 2015, vyrobilo ho JBE Studio. Je natočené veľmi profesionálne, zábery na kapelu sú nielen detailné, ale aj okorenené o efekty s ohňom. Okrem členov skupiny vidíme v klipe šermiarsky súboj s ťažkými mečmi.

LUNATIC GODS – Balada o makovom mlynčeku

Aj Slováci vedia spraviť parádny animovaný videoklip. A vedeli ho ešte skôr, ako prišiel do sveta tento trend. Dôkazom toho je klip od Martinčanov LUNATIC GODS ku piesni „Balada o makovom mlynčeku“ z albumu „Ante Portas“, ktorý bol prvýkrát zverejnený v roku 2008. Fantázia autora animácie je vskutku obdivuhodná. Klip je drastický, ale bravúrne vytvorený.

MÄSO – Veľký tresk

Zvolenské trio MÄSO je taktiež slovenskou legendou. Momentálne je kapela uložená v akejsi nečinnosti, no ich posledný klip z roku 2012 je ku piesni „Veľký tresk“ a právom patrí do nášho výberu. Nečakajte od neho žiadny príbeh. Je to čisto o záberoch na muzikantov. Na detaily. Na gitaru, bicie, ústa, hmatník. Jednoducho poctivý metal. Materiál sa natáčal v ich maličkej skúšobni počas víkendu od rána do večera. A výsledok stojí za to.

RAMCHAT – Nepočaria!

Klip ku skladbe „Nepočaria!“ je v našom výbere najnovší. Svetlo sveta uzrel len v decembri 2017. Scenár a réžiu tohto náročného materiálu si vzal na starosti Peter Gábor. Príbeh je zasadený do dávnejšej minulosti a ako sa dá predpokladať, ide o kresťanské trestanie. Natáčalo sa v skanzene Vychylovka, okrem skupiny v klipe vystupujú aj štyria herci a viacero detských komparzistov. Jednoznačne ide o najprofesionálnejšie video natočené slovenskou skupinou.

REVENGE DIVISION – The Tank

Veľmi kvalitný materiál sa podarilo nahrať aj skupine REVENGE DIVISION v roku 2017. Pieseň „The Tank“ vybrali členovia skupiny za tú, ktorú podporia videoklipom z albumu „The Grey Eminence“. Zábery sa natáčali v zime vo vyhorenom Kuneradskom kaštieli. Klip je viac poňatý metaforicky, zobrazuje boj dvoch osôb so skutočnými, ale aj fiktívnymi problémami. Samozrejme, samotná kapela účinkuje vo videoklipe tiež. Škoda len, že pár mesiacov po vydaní nového albumu kapela ohlásila aj svoj rozpad.

SYMFOBIA – Dragon

V metalových kruhoch populárna a obľúbená symfonická skupina z Nitry má na svojom konte už štyri videoklipy. Najmä dva aktuálne sú na veľmi vysokej úrovni, ale my do nášho výberu zámerne zaraďujeme ich prvé video k úplne prvej zverejnenej piesni vôbec, a síce „Dragon“ z debutového albumu „Way of the Queen“. Réžiu, scenár a nakrúcanie mali v rukách Filthy Monkeys Crew, natáčalo sa v Nitre, scény s kapelou v Trnave v starom cukrovare. Videoklip je o tom ako speváčku dobehne jej alter ego. Okrem vtedajšej zostavy skupiny SYMFOBIA si v klipe zahrala aj herečka Beáta Meszárošová.

Vážení čitatelia, v závere vás chceme upozorniť, že ide len a len o subjektívne zostavený výber klipov slovenských kapiel. V dnešnej dobe už takmer každá skupina točí klipy a aj na Slovensku ich vzniklo veľké množstvo. Niektoré vydarenejšie, iné menej. Treba len viac hľadať.