ANVIL – Pounding the Pavement

Nestarnúci ANVIL, rodáci z mrazom poznačeného Toronta, akosi nie a nie odísť na výsluhový dôchodok, a preto tu máme ďalšiu novučičkú porciu heavy metalových flákov nazvanú „Pounding the Pavement“.

Kanadská legenda (počujem nejaké námietky?) len pred nedávnom prifrčala s už v poradí sedemnástym štúdiovým albumom, čo opäť značí iba jediné – u ANVIL je všetko v najvyššom poriadku.

ANVIL – Pounding the Pavement

Starý Lips a spol. to ešte nehodlajú ukončiť, veď s famóznym dokumentárnym snímkom „The Story of Anvil!“ si prakticky zachránili takmer definitívne pochovanú kariéru, a ponúknutá druhá šanca sa predsa iba tak neodmieta! A hoc kolekcia „Pounding the Pavement“ jednoznačne nebude patriť k vrcholom hudobnej sezóny 2018, hanbu trojici skúsených muzikantov asi neurobí.

Vyše štyridsať minútová prehliadka typických ingrediencií kapely, teda ponúka už klasický poriadne zmetalizovaný rock´n´roll, plný ostrých gitarových riffov, vždy razantných bicích a prekvapivo výraznú basgitaru ešte stále pomerne čerstvej akvizície v podobe Chrisa Robertsona. To, že je Lips pevecky väčšinou mimo a jeho hlas nepatrí k tým najpríjemnejším nemožno spochybniť, no k muzike ANVIL akosi vždy sedel presne ako „prdel na hrniec“. Na druhej strane, istý pán Ozzy Osbourne si na tomto „dare z nebies“ postavil celučičkú kariéru, ale naspäť k snaživým Kanaďanom…

ANVIL

Jedenástka skladieb sa nesie zväčša v strednom tempe, no nájde sa i viacero svižnejších jázd na čele so singlovou klipovkou „Ego“, „Smash Your Face“, „Rock that Shit“ či „Black Smoke“. Možno tak máličko prekvapí, že sa kapela rozhodla zaradiť na úplný úvod trochu nečakane pomalší pochod „Bitch in A Box“, pojednávajú o nesmierne „závažnej“ problematike, akou sú GPS navigácie. Ehm… Texty na novinke sú skutočne samo o sebe neraz zbytočne prosté, trochu plytké a Lipsov slovník silno obmedzený. K tomu si občas pripočítajte tie najjednoduchšie refrény a rázom je vymaľované.

Od ANVIL síce nemôžeme čakať obrovský progres, ani hlboké myšlienky, preto by fanúšik očakával aspoň kvalitné a ozaj zaujímavé hudobné nápady. Tie sú sústredené najmä v prvej polovičke hracej doby a v rezkejších kúskoch. Okrem spomínanej „mrchy v krabičke“ a silného „ega“, si vašu pozornosť určite zaslúži i výborná hitovka „Doing What I Want“, kvalitná titulná inštrumentálka, chytľavá „Let It Go“, aj vcelku podarená záverečná odpoveď na nezabudnuteľnú „The Ballroom Blitz“ od SWEET, a to pod názvom „Warming Up“.

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

Žáner: heavy/power metal
Krajina pôvodu: Kanada
Vydavateľstvo: Steamhammer
Dátum vydania: 19.01.2018
Web: http://my.tbaytel.net/tgallo/anvil/
Zostava:
Lips – vokál, gitara
Christ – basgitara
Robb Reiner – bicie
Tracklist:
Bitch in the Box (04:29)
Ego (02:57)
Doing What I Want (03:22)
Smash Your Face (04:22)
Pounding the Pavement (03:05)
Rock that Shit (03:21)
Let It Go (03:00)
Nanook of the North (05:57)
Black Smoke (03:26)
World of Tomorrow (04:37)
Warming Up (03:03)
Diskografia:
Hard ´n´ Heavy – 1981
Metal on Metal – 1982
Forget in Fire – 1983
Strength of Steel – 1987
Pound for Pound – 1988
Worth the Weight – 1991
Plugged in Pernament – 1996
Absolutely No Alternative – 1997
Speed of Sound – 1999
Pletny of Power – 2001
Still Going Strong – 2002
Back To Basics – 2004
This is Thirteen – 2007
Juggernaut of Justice – 2011
Hope in Hell – 2013
Anvil is Anvil – 2016
Pounding the Pavement – 2018
Definitíva:
Kanaďania ANVIL ešte stále vedia namixovať poctivý heavy metalový koktail, avšak nabudúce by to chcelo ešte viac zapracovať na finálnom výsledku. Vďaka aspoň za tie rýchlejšie pecky, kde sú nápady o čosi výraznejšie, inak by bolo hodnotenie ešte o nejaký ten bod nižšie.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla