PESTILENCE – Hadeon

Holandskí PESTILENCE, jedna z najkultovejších deathových formácií v Európe, je späť s čerstvou porciou smrtiaceho diktátu pod názvom „Hadeon“.

Novinka síce vyšla v digitálnej podobe už koncom mesiaca január, no priaznivci fyzického formátu majú šancu až teraz, začiatkom marca. Netrpezlivé rozbaľovanie celofánového obalu, listovanie v špecificky voňajúcom booklete, ohmatávanie brutalitou nasiaknutého kotúčika CD, veď to sami veľmi dobre poznáte.

PESTILENCE – Hadeon

Horúca novinka frontmana Patricka a spol. sa má určite nejako podobne, ba o to viac, keď je ozdobená pôsobivým artworkom z dielne umelca Michala „Xaay“ Loranca (BEHEMOTH, NILE). Nie je to však iba obal disku, čo poriadne rozdivočí vaše chuťové poháriky. PESTILENCE totiž v aktuálnej zostave Mameli/Dobles/Harsan/Hudrap prinášajú snáď ten najkvalitnejší materiál od pamätného comebacku „Ressurection Macabre“ z 2009!

Zrovna na tomto albume sa legendárni „smrtiči“ prvýkrát prebudili z dlhého zimného spánku a priniesli o čosi hutnejšiu, brutálnejšiu a najmä viac podladenú muziku s množstvom trochu netypických blastbeatov. Rok 2018 ale zachytáva štvoricu v máličko iným rozpoložení a PESTILENCE akoby sa opäť vracali niekam hlboko do minulosti, kde hrali prím také drahokamy ala „Consuming Impulse“, „Testimony of the Ancient“, či smutne nedocenený „Spheres“. Práve poslednými dvoma menovanými smrdí „Hadeon“ asi najviac.

PESTILENCE

Preč sú všetky tie sedemstrunné gitary – chalani jednoducho rozsievajú parádny „old school“, umne skombinovaný s moderným zvukovým kabátikom, čoho výsledkom je takmer štyridsať minút dlhá death metalová nálož! Tá štartuje výpravným introm „Unholy Transcript“, ktoré voľne prechádza k dvojici vopred zverejnených singloviek a zároveň strhujúcich jázd „Non Physical Existent“/„Multi Dimensional“. V nasledujúcich číslach už máme dočinenia s viacerými mäsitými groove elementmi, technickými vyhrávkami a v „Astral Projection“ dokonca i drobného industriálneho bonbónika.

Že má čo ponúknuť aj druhá polovica nahrávky dokazuje už výborný inštrumentálny predel „Subvisions“, basgitarou odpálená „Manifestations“ (na novinke si ju užijete priam do sýtosti!) a duo „Timeless“/„Ultra Demons“, kde si konečne vychutnáme zaujímavé, v rámci možností chytľavé refrény. Práve tie boli vždy Mameliho Achillovou pätou, čo bohužiaľ platí aj pre aktuálnu kolekciu. Takisto by pomohlo s blížiacim sa záverom malé osvieženie v podobe intermezza či pomalšej veci, keďže takto sa skladby zbytočne neraz zlievajú dohromady a pôsobia zbytočne zameniteľne. Aj napriek týmto výčitkám je však „Hadeon“ vskutku výživným materiálom, ktorý sa môže hrdo postaviť ku klasickým dielam PESTILENCE.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Holandsko
Vydavateľstvo: Hammerheart Records
Dátum vydania: 26.01.2018
Web: www.pestilence.nl
Zostava:
Patrick Mameli – vokál, gitara
Santiago Dobles – gitara
Tilen Hudrap – basgitara
Septimiu Harsan – bicie
Tracklist:
Unholy Transcript (01:55)
Non Physical Existent (03:28)
Multi Dimensional (03:15)
Oversoul (03:22)
Materialization (02:54)
Astral Projection (03:43)
Discarnate Entity (03:36)
Subvisions (01:17)
Manifestations (03:29)
Timeless (02:45)
Ultra Demons (03:13)
Layers of Reality (02:39)
Electro Magnetic (03:44)
Diskografia:
Malleus Maleficarum – 1988
Consuming Impulse – 1989
Testimony of the Ancients – 1991
Spheres – 1993
Resurrection Macabre – 2009
Doctrine – 2011
Obsideo – 2013
Hadeon – 2018
Definitíva:
Stretnú sa Holanďan, Venezuelčan, Slovinec, Rumun, a to nie je vtip. Skutočne až exoticky medzinárodná zostava sa postarala o príjemné prekvapenie, za ktoré sa PESTILENCE vôbec nemusia hanbiť, skôr naopak!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články