SEBASTIEN – Act of Creation

V súčasnosti už nie je ničím výnimočným, aby česká i slovenská kapela prišla s albumom svetových kvalít a právom, hoci čo i len na chvíľu, si vychutnávala pozornosť širšej metalovej obce.

S podobnými a prirodzene vyššími ambíciami vchádzali do štúdia melodici SEBASTIEN. Tí svojou treťou radovou novinkou „Act of Creation“ budú očakávane chcieť nadviazať na príťažlivosť ich minulých diel.

SEBASTIEN – Act of Creation

Hneď prvý zásek diskografie „Tears of White Roses“ (2010) spôsobil v čase vydania zaslúžený rozruch. Už prvotine sa dostal profesionálne pôsobiaci zvuk zo štúdia Rolanda Grapowa a odvážne sa k tvorbe prizvalo mnoho zahraničných zvučných mien, ktoré svojim charakterom v konečnom dôsledku ozvláštnili finálny výsledok. Ten mimo spomenutého zaujal hlavne svojou prenáramnou melodickou vábivosťou.

Dvojka „Dark Chambers of Déjà Vu“ z 2015 ašpirovala ešte k vyšším métam a zopakovala posledne úspešný vzorec, ku ktorému sa pridala väčšia kompaktnosť, intenzívnosť, zároveň však bola dostatočne nadýchaná s viacerými rozpínavými i vzletnými momentmi.

S menom SEBASTIEN je neodmysliteľne spojený Jirka Rain (vokál, gitary), v súčasnosti známy a vyhľadávaný aj medzinárodne. Veď len spomeňme jeho aktívnu účasť na sólovej tvorbe Apolla Papathanasiosa (ex-FIREWIND) a v neposlednej rade na jeho domácej scéne ako súčasť (basgitara) legiend CITRON a KREYSON. Sám stojí za väčšinou textov novinky a spolu so sólovou gitarou Ondreja Pecinu tvoria od počiatku pevné jadro kapely.

Výraznou zmenou oproti minulej doske je jej produkcia výhradne vo vlastnej réžii a s výrazne zoštíhleným počtom hosťujúcich hudobníkov. Zvukovo jej aj napriek tomu nie je čo vytknúť, ba dokonca si dovolím tvrdiť, že v metalových skladbách má konečne prieraznejší gitarový ťah, v kúskoch komornejších dáva patrične do popredia stabilne kvalitný vokál a v momentoch bohatších na klávesy či symfonické prvky nepôsobí prepálene, zbytočne nepohlcujúc zvyšok. Všetko doteraz spomenuté len potvrdzuje, že odtieň nahrávky pôsobí o kúsok menej zdobene ako tomu bolo naposledy. Zato však stále s uhrančivými vokálmi, vypilovanými gitarami a kvalitným melodickým podhubím príbuzným skupinám KAMELOT, SERENITY alebo SONATA ARCTICA.

SEBASTIEN

Prvé čo udrie do uší po prvom otočení novinky je jej kompozičná pestrosť, farbitosť a rôznorodý emočný i náladový odtieň jednotlivých skladieb. Veď vari do trištvrte dosky nenájdeme výrazovo totožných skladieb a to ich má album celkovo až štrnásť. Aj napriek tejto spomenutej variabilite sa album nedrobí a stále sa javí ucelene. K tomu výrazne prispieva aj to, že jednotlivé skladby kvalitatívne od seba príliš neodskočia.

Hneď úvodná a zároveň titulná pieseň má parádnu power metalovú fazónu. So šťavnatým riffom, naliehavými klávesmi či vokálom ženú k vskutku ukážkovému refrénu. Obdobne dravo sa javí aj „Die in Me“, kde sa objaví famózny Apollo Papathanasio. Vláčna melodika pristane „Heal My Soul“, tú zdobí aj ženský vokál a popínavé sólo. Bublajúca basová gitara a úsečné riffy diktujú ráz „Full Moon Child“, ktorá v mohutnom refréne pripomenie klávesmi BLOODBOUND. Tomuto výrazu je podobná aj pochodová „Wake Up“.

Kapele nie sú cudzie popové, techno či disko prvky, ktorými ozvláštnili svižnú „No Destination“ a „Winner“, v ktorej hosťuje náš Mayo Petranin (SIGNUM REGIS), tá má okrem už spomenutého aj jemný rockový nádych. „Sonatovský“ odtieň je cítiť v príjemnej sa nesúcej „Amy“ ale i „My Empire“ s chameleónskym vokálnym predstavením Jirku.

„Queen from the Stars“, ktorá má na disku aj českú verziu („V síti štěstí“) a skladby „Hero“ i „Promises“, naopak zase predstavia kapelu v komornejšej, precítenejšej aj melancholickej polohe, ktorej zase kontrastuje dramatickosť piesne „Evermore“ vystlaná groovy riffmi a dômyselným gitarovým sólom.

Hoci sa SEBASTIEN na novinke museli spoľahnúť sami na seba viac ako kedykoľvek predtým a v zálohe nemali tak veľa hosťujúcich tromfov, predsa sa len predstavujú v tom najlepšom svetle, prekonávajú tiene minulých nahrávok, sú kompozične dozretejší, súdržnejší a suverénnejší.

Hodnotenie autora: 8 / 10

Žáner: melodic power metal
Krajina pôvodu: Česká republika
Vydavateľstvo: Pride & Joy Music
Dátum vydania: 23.02.2018
Web: http://www.sebastienofficial.com
Zostava:
George Rain – vokály, gitary
Andy Mons – gitary
Petri Kallio – basgitara
Pavel „Dvorkys“ Dvorak – klávesy
Lucas R. – bicie
Tracklist:
Act of Creation (04:27)
No Destination (03:02)
Wake Up (04:11)
Amy (05:38)
Evermore (04:33)
My Empire (03:48)
Queen from the Stars (04:34)
Winner (04:01)
Heal My Soul (03:47)
Promises (03:29)
Die in Me (04:54)
Full Moon Child (4:52)
Hero (5:25)
V síti štěstí (4:34)
Diskografia:
Tears of White Roses – 2010
Dark Chambers of Déjà Vu – 2015
Act of Creation – 2018
Definitíva:
Načo zbytočne chodiť okolo horúcej kaše, novinka českých SEBASTIEN je ich doteraz najlepším albumom. Aj napriek produkcii výhradne vo vlastnej réžii a poskromnejšiemu počtu hostí, ako tomu bolo zvykom na predchádzajúcich albumoch, dokázali prísť s pestrým, farbistým ale zároveň vyváženým materiálom. Novinka „Act of Creation“ sa hrdí vláčnymi melódiami, komornejšími, ale aj dravými okamihmi, dokreslenými početnými náladami rôznych odtieňov.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články