Freedom Call – Land of the Crimson Dawn

Melodici všetkých zemí, spojte sa! Po dvoch rokoch sa nemeckí FREEDOM CALL hlásia so svojou novinkou. Siedma čiarka v diskografii dostala názov Land Of The Crimson Dawn a zdá sa, že dostala ten správny vietor do plachiet. Lineárne tak pokračuje opäť stúpajúca tendencia prichádzať s pútavým materiálom bez nevýrazných experimentov.
S FREEDOM CALL to išlo v posledných rokoch tak trocha z kopca. Iste, po albume Eternity bolo ťažké posunúť tú latku niekam vyššie a o jeho nasledovníkovi v podobe počinu Circle Of Life sa dalo s prižmúrenými očami hovoriť ako o celkom inovatívnom plávaní vo vlnách hard n heavy. No album Dimensions už príliš smrdel prúserom a je len dobre, že s odstupom času môžem dnes jeho postavenie hodnotiť ako zaváhanie, z ktorého sa dali pozbierať aspoň nejaké hrozienka. Tie koniec koncov dobre fungujú aj v koncertnom prevedení. Posledný koncepčný počin točil kormidlom do vôd, z ktorých vzišli a zdá sa, že novinkou tam úspešne doplávali. Je až celkom nostalgické, ako nový materiál pripomína ranné počiatky prvých troch albumov z diskografie. Šikovné gitarové ťahy v sprievode výrazných melódii lemujú klasické zbory, chorály, či decentné klávesové motívy.

Dynamický úvod v podobe skladby Age Of The Phoenix pôsobí ako dobre rozbehnutý vlak, ktorý v podstate do konca nerobí zbytočné zastávky. Isté výhrady idú na margo mierne sterilnej Crimson Dawn a popovej limonáde Hero On Video, ktorá mne osobne pripadá ako paródia pre istú 4% menšinu. Pohár trpezlivosti občas preteká aj v kadencii textových klišé, ktoré pôsobia ako päsť na oko. Inak je ale playlist pomerne vyrovnaný a variabilný, keďže pozitívne speedovky (Rockstars, 66 Warriors)striedajú chytľavé hard n heavy rytmy (Rockin Radio,Eternity)a na atraktivite nestráca ani pochmúrnejšia Killer Gear, ktorá svojim feelingom pripomína skladbu Crestfallen od AVANTASIE.

Mal som trocha obavy, ako sa kapela vyrovná s odchodom jej zakladateľa a bubeníka Daniela Zimmermanna. No tie sa ukázali ako neopodstatnené, pretože Klaus Sperling (svojho času aj člen PRIMAL FEAR)je nielen adekvátnou náhradou. Ale naopak je cítiť, že kapela chytila druhý dych, ktorý reprezentuje presne tú pozíciu, ktorej sú FREEDOM CALL hodní.

Autor: Dodo

Hodnotenie autora: 8 / 10


Názory redakcie:
Je tomu pár let, co mi popově založený kamarád donesl nahrávku, která se ZARUČENĚ bude líbit nám oběma a konečně si alespoň v nějaké hudbě porozumíme. A tak mi ten něšťastník pustil písničku Welcome To My Life od SIMPLE PLAN. Se sklopenou hlavou jsem zhluboka vydechoval a snažil se ignorovat výzvy, abych laskavě vyjádřil svůj názor, vždyť se mi to přeci musí líbit, když jsem ten „rocker“. Po pár minutách se mého hodncení dočkal, písničku jsem vypnul a praštil jsem ho lahví (sice plastovou, ale plnou) po hlavě – nápřah byl samozřejmě přiměřený tomu, že ho znám již dlouhá léta. Jakou to má souvislost s FREEDOM CALL a jejich novým albem Land of The Crimson Dawn? To je jednoduché, když jsem si před nějakou dobou pustil video k nové písničce Hero on Video, ruka mi opět samovolně sjížděla na nejbližší láhev a nebýt včasného zásahu okolí, mohlo to skončit tragédií. NAŠTĚSTÍ jde o jediný úlet na novém albu, takže po vymázání tohoto výtvoru z playlistu (pořád věřím, že to byl jen vtip, oni jsou to totiž kluci veselí) vám zůstane velice kvalitní materiál. Získal si mě po prvním poslechu, jednotlivé songy jsou chytlavé, energické,…no prostě přesně takové, jaké máme od FREEDOM CALL rádi. Výměnu stráží za bicími poznáte jen stěží, Chrisovi to zpívá moc dobře, všechno klape tak jak má a já už si ranní cestu do práce bez písní jako Age of The Phoenix, či Crimson Dawn nedokážu představit, vždy mě totiž nabijí energií a v rámci možností také optimismem. Teď už se jen těšit na to, co jde chlapikům z FREEDOM CALL nejlépe – na skvělou show, kterou nám nepochybně nabídnou v létě ve Vizovicích!

Autor: Deek

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Ako prvú skladbu som z novinky Land of the Crimson Dawn počul klipovku Hero on Video a naozaj som sa zhrozil. FREEDOM CALL mali vždy gýčové texty, ale toto už bolo veľa aj na mňa. Novinku som si preto vkladal do prehrávača s opatrnosťou. Musím však povedať, že našťastie Hero on Video je jediným nepodareným kúskom na novom albume. Pravdou je, že kapela sa nevyhla klišovitým textom ani tento krát, no našťastie zafungovala melodika a veselosť, ktorá fanúšikov kapely určite strhne do varu. Veselé hymnické motívy, spevavé refrény, jednoducho klasický FREEDOM CALL. Mne osobne bude v kapele veľmi chýbať Daniel Zimmermann, ale musím uznať, že Klaus Sperling je taktiež veľmi dobrým bubeníkom. Aby som nezabudol, opäť nájdeme v zozname skladieb aj obľúbené slovko týchto melodikov, Warriors, tentokrát ide o skladbu 66 Warriors. Oproti predošlému koncepčnému albumu Legend of the Shadowking sa na novej nahrávke FREEDOM CALL vracajú k prvým albumom, jedným dychom však dodám, že prvé tri albumy ostávajú aj nateraz neprekonané.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 6,5 / 10

Žáner: melodic power metal
Krajina pôvodu: Nemecko
Vydavateľstvo: Steamhammer Records
Dátum vydania: 24.2.2012
Web: www.freedom-call.net
Zostava:
Chris Bay – vokály, gitara
Lars Rettkowicz – gitara
Samy Saemann – basgitara
Klaus Sperling – bicie
Diskografia:
Stairway To Fairyland – 1999
Crystal Empire – 2001
Eternity – 2002
The Circle of Life – 2005
Dimensions – 2007
Legend of the Shadowking – 2010
Land of the Crimson Dawn – 2012
Tracklist:
Age of the Phoenix (3:37)
Rockstars (5:08)
Crimson Dawn (6:29)
66 Warriors (5:20)
Back Into the Land of Light (5:39)
Sun in the Dark (4:49)
Hero on Video (3:50)
Valley of Kingdom (4:32)
Killer Gear (4:42)
Rockin Radio (4:13)
Terra Liberty (4:09)
Eternity (4:29)
Space Legends (4:04)
Power and Glory (3:30)

Definitíva:
Album s veľkou pravdepodobnosťou dostane
 od vydavateľstva nálepku, ktorá bude hovoriť
 o orgazme plnom melódií. Ak prijmem túto filozofiu,
tak by som len doplnil, že cez ten orgazmus
 si občas stihnete skočiť na pivo a zapáliť cigaretu.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla