SURGERY – Absorbing Roots

Už je tomu nejaký ten piatok, čo Popradčanom SURGERY vyšla radová dvojka „Absorbing Roots“. Death metalový zásek, ktorý ako chalani tvrdia má poctivý oldschoolový záber. Za seba však dodám, že má aj riadne melodicky našliapnuté.

Novinka vychádza pod záštitou českého vydavateľstva Support Underground, ktoré mimo iných zastrešuje slovenské spolky CATASTROFY, ACID FORCE, MORDUM či DISCONSOLATE. Na jej výslednom zvukovom ksichte je podpísaný Martin Barla, MF štúdio v Poprade. Doplnením informácie, že o fajnový, znepokojujúco pôsobiaci post apokalyptický obal sa postaral Adam „Parazit“ Šluch sa plynulo dostávame k samej podstate hudobnej náplne tejto nahrávky.

SURGERY – Absorbing Roots

Preživší a pôvodní členovia kapely Rasťo Selleng (vokály) a Rado Body (gitary) konečne po dlhých šiestich rokoch od prvotiny „Descent“ (2012) sú doplnení o nové posily a prichádzajú s kúskom, ktorému svedčí starosvetský hrací čas, nestavia na prílišnú death metalovú brutalitu a nepredháňa sa krkolomnými technickými finesami. Ide skôr o priamočiaro valivý, stále drviaci materiál so sympatickým robustným a hutne pôsobiacim zvukom, ktorý dodáva albumu potrebnú intenzitu, prirodzenú dravosť a zomknutosť.

Hneď sprvu nás o tom presvedčí titulný kúsok a zároveň nám ulahodí priehrštím elegantných, náladových gitarových riffov, z ktorých okamžite ten úvodný odpáli parádny groovy náboj, miesiaci sa spolu s hromovo hrdelným Rasťovým growlingom. V priebehu skladby prechádza miestami do screamu podporeným ak o kus živelnejšie zurčiacimi gitarami a bicími. Práve táto vokálna rôznorodosť v kombinácii s vskutku lahôdkovými, umne vystavanými a melodicky príťažlivými gitarami, ktoré nie sú po celý čas zviazané len okovami smrtiaceho kovu, ale dokážu skusmo zabŕdnuť aj do iných metalových žánrov, nám stále dokážu vnášať do jednotlivých skladieb istý element variability, živelnosti a nepredvídavosti.

SURGERY

Nanešťastie sa tomuto tvrdeniu nepodarilo ujať v každej z deviatich prítomných piesní. O kúsok viac riffov sa nám ujde v „Image in the Mirror“ a zase únavného a monotónneho opakovania refrénu v „River in the Silence“. To sú jediné dve skladby, ktoré kúsok zaostávajú a pre mňa osobne nefungujú ako celok. Ich spomenuté neduhy sú ale relatívne úspešne kompenzované v oboch prípadoch nápaditými a slušivými gitarovými partami a v druhej spomenutej piesni hlavne pomaly sa stupňujúcou tiesnivou a nepokojnou atmosférou prelínajúcou sa s priam chorobným vokálom.

Ďalším a veľmi solídne fungujúcim prvkom dosky je jej akási vokálna i inštrumentálna melodická previazanosť, ktorá má blízo k severskému melodickému death metalu. Tomu nahráva aj farba vokálu odkazujúca k dnes veľmi populárnym AMON AMARTH. Samozrejme, bez tej nadýchanosti, pompy a splietania o severskej mytológií. Dôkazom sú hlavne „Paradise“, „Clinic Death“, a na ostatku disku umiestnená aj „Depressive Reality”.

Keď už sme načali záver materiálu, tak v jeho druhej polovici sú koncentrované len samé výberové položky. Diabolsky morbídna s nervózne podráždeným riffom „Hands in Chains“, svižný a úderný hymnus „Mental Demise“ aj „Grime“, ktorá je zaúdená s ťahavou a dusivou atmosférou po vzore BOLT THROWER. V konečnom dôsledku aj predtým zmienená záverečná skladba, ktorej gitary sú zase o čosi košatejšieho rázu s veľmi vkusným sólom.

Chalani prišli síce s nekomplikovaným, ale zato so súdržným materiálom. Vystlaným kopcom zaujímavých, pestrých i melodicky príťažlivých vokálnych a inštrumentálnych pasáží. Umne dotvárajúcich ladenie a zafarbenie skladieb silne podporujúcim tak náchylnosť k znovu prehratiu albumu. Nehovoriac o tom, že jednotlivé skladby si istotne zaslúžia miesto v koncertných setlistoch.

Album na recenziu poskytlo vydavateľstvo Support Underground.

Hodnotenie autora: 7 / 10

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Slovensko (Poprad)
Vydavateľstvo: Support Underground
Dátum vydania: 17.02.2018
Web: https://www.facebook.com/Surgery.Poprad/
Zostava:
Rasťo Selleng – vokály
Rado Body – gitary
Miroslav Tatranský –gitary
Róbert Hanečák – basgitara
Peter Mikolaj – bicie
Tracklist:
Absorbing Roots (3:34)
Clinic Death (4:18)
Image in the Mirror (2:43)
Paradise (3:23)
River in Silence (3:30)
Hands in Chains (2:56)
Mental Demise (2:59)
Grime (3:59)
Life Goes On (5:00)
Depressive Reality (3:24)
Diskografia:
Descent – 2012
Absorbing Roots – 2018
Definitíva:
Novinka Popradčanov SURGERY spĺňa všetky predpoklady, aby tak skoro neopustila útroby našich hudobných prehrávačov. Death metalový zásek „Absorbing Roots“ valcuje svojou intenzitou a dravosťou, je sympatický svojim robustným a prierazným zvukom a súčasne výrazným melodickým záberom jednotlivých skladieb, ktorý sa postará o mnoho elegantných inštrumentálnych kúskov a súčasne tvárni nálady a atmosféru tak, aby sa nezabudlo o aký žáner ide!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla