TORTHARRY – Sinister Species

Ostrieľaná formácia TORTHARRY od našich českých susedov predstavuje po päť ročnej odmlke svoj nový materiál „Sinister Species“, ktorý je v poradí tretím albumom vydaným pod značkou Metal Gate Records.

Novinka „Sinister Species“ vám predostrie klasický death metal kombinujúci stredné tempá s údernými nástrelmi počas celej hracej doby, ktorá činí na death metal príjemných 35 minút. To je v zásade hlavné vystihnutie poznávacích vlastností nového albumu.

TORTHARRY – Sinister Species

TORTHARRY nechcú byť len čisto zúriaci a tak tu máme spomaľovania v medzihrách jednotlivých skladieb za doprovodu hutných, poprípade sekaných riffov, miestami za sprevádzaných dvojkopákovými nástrelmi. V týchto „tučných“ pasážach cítiť v ich muzike ozveny Holanďanov GOREFEST, napríklad v skladbách „Odd Man Out“ alebo „By Devil´s Side“.

V klepačkových polohách sa gitarová sekcia sústredí na vyhrávky a čo je možno zaujímavé, na albume úplne absentujú gitarové sóla. Aby pestrosť striedaním rýchlych a pomalších pasáži ozvláštnili, tak občas zvyknú odbočiť a na krátky moment rozvíjať iný hudobný motív. Prvá polovica nahrávky týmto spôsobom celkom funguje, síce nejde o nič veľkolepé, ale je to fajn a neurazí.

Už spomenutá groovy záležitosť „Odd Man Out“, našlapaná „False Superiority“ alebo na koncerty vhodná hopsačka „Crossroads“ a ani klipovka „Without a Break“ nie je úplne zlá. Horšie je to neskôr, kedy už nahrávka stráca na sile a má málo zaujímavých momentov, pričom už aj tie pomalé pasáže spôsobujú, že od piesní začínam odvádzať pozornosť inde.

TORTHARRY

Taká „Deceitful Sermons“ je pre mňa ťažká „zývačka“ a mám ju chuť preskakovať. Treba však napísať aj to, že na pár okamihov sa ukážu aj výraznejšie momenty, ale ako celok to veľmi nevytrhne z priemeru. Druhú polovicu vlastne zachraňuje len záverečná a zároveň titulná pieseň. Viac sa ubrať týmto spôsobom a hneď by to bolo lepšie.

O vokálnu časť sa stará dvojzáprah Dan Pavlík a Martin Vacek, ale ich prejav je takmer identický, pričom zreteľné je aj dosť slabé frázovanie. Tu sa však naskytá otázka, nakoľko je to v death metale dôležité a či vôbec. Textová stránka sa toči okolo tém ako obraz spoločnosti, ľudské správanie a hodnoty, čiže témy, z ktorých je možné čerpať fakt veľa a vedia zarezonovať. Avšak je tu riziko skĺzavať do otrepaných fráz čo, to však našťastie nie je prípad TORTHARRY. Kapele píše texty Štefan Ležovič a sú podané jednoduchou a zrozumiteľnou formou.

Artwork albumu je určite mínusom. Nejako špeciálne nezaujme a určite by sa v tomto prípade dalo urobiť viac a lepšie. „Sinister Species“ nie je príliš výrazná nahrávka, ide skôr o priemer, ktorý miestami ukáže, že kapela je schopná urobiť to pútavejším spôsobom a tak po nejakých opakovaných návratoch k nej, zrejme veľmi nemôže byť reč.

Hodnotenie autora: 6 / 10

Žáner: death metal
Krajina pôvodu: Česká republika
Vydavateľstvo: Metal Gate
Dátum vydania: 18.01.2018
Web: http://www.tortharry.com/
Zostava:
Dan „Heatley“ Pavlík – vokály, gitara
Martin „Lemy“ Vacek – basgitara, vokály
Jiří „Panther“ Rosa – bicie
Tracklist:
Intro (01:36)
Odd Man Out (04:02)
False Superiority (03:57)
Crossroads (03:43)
Without a Break (03:24)
By Devil´s Side (03:42)
Self-Sale (04:05)
Perpetual Delay (03:41)
Deceitful Sermons (03:37)
Sinister Species (04:23)
Diskografia:
When the Memories Are Free – 1994
Book of Dreams – 1997
Unseen – 1999
White – 2003
Reborn – 2006
Round Table of Suicide – 2008
Beneath – 2010
Follow – 2013
Sinister Species – 2018
Definitíva:
Česká kapela TORTHARRY nie je na novom albume „Sinister Species“ úplne presvedčivá a tak striedavo v lepšej a horšej forme ponúka hutný death metal v strednom tempe v kombinácii s rýchlejšími pasážami.

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla

Odporúčané články