Dokonalý zvuk, svetlá i pódiová šou. MARDUK neuveriteľným spôsobom zničili Košice!

Švédska black metalová veličina MARDUK zavítala s aktuálnym turné prvýkrát aj do Košíc. Sprievod jej robili Nóri RAGNAROK. Domácu scénu reprezentovali MACHINA BAPHOMETA.

KOŠICE. Keď sa jedného mrazivého dňa vo švédskom Norrköpingu otvorila zem a žeravá láva vyvrhla na svetlo sveta štvoricu démonických postáv, nik ani len netušil, aká pohroma sa na nás chystá. Písal sa rok 1990 a práve vtedy MARDUK položili prvé základy svojej tzv. „black metal war machine“, zkázonosnej hudobnej beštie, ktorá o dlhých 28 sezón a 13 štúdioviek konečne zavítala na východ našej republiky. Gitarista Morgan a spol. sa teda po Liptovskom Mikuláši, Ružinej, Žiline, Nitre a Ostrom Grúni, prišli pozrieť i do Košíc, a to v rámci európskeho turné „March of Blood and Iron 2018“.

Možno aj aktuálna „plnka“ v kalendári Collossea máličko zapríčinila o niečo slabšiu účasť než sa pôvodne čakalo, avšak v konečnom výsledku to snáď také strašné nebolo. Tých približne 200 platiacich návštevníkov totiž dokázalo vytvoriť veľmi dôstojnú, ba v nejednom momente až priam strhujúcu atmosféru. Ľudia jednoducho lietali vzduchom hore dole, a tí, čo nelietali, minimálne uznanlivo pokyvovali hlavou so slovami „je to tam“!

MARDUK

Kapela nemohla odštartovať bombardovanie klubu vhodnejšie ako nemilosrdnými kultovými paľbami „Panzer Division Marduk“, „Baptism of Fire“, „Of Hell´s Fire“, medzi ktoré umne vložili fantastickú hitovku „The Blond Beast“, zo zatiaľ posledného albumu „Frontschwein“. Ten si ale tento prívlastok pridlho neužije, keďže už 22. júna vypláva na povrch horúca novinka zvaná „Viktoria“. Z nej MARDUK vypichli rovno dvojicu ukážok v podobe crust/punkovej klipovky „Werwolf“ a nepomerne klasickejšie znejúcej „Equestrian Bloodlust“.

Reprezentatívny playlist čerpal takmer z každej štúdiovky, čo je rozhodne zaujímavý fakt, oveľa potešujúcejšie však vyznelo to, že nech už išlo o zvuk, svetlá či pódiový prejav, každý z týchto aspektov štvorica dotiahla do samej dokonalosti. Lepší sound v „Colle“ zažívame iba málokedy, scéne drvivo dominovala hypnotická červená a banda diktovala neuveriteľným spôsobom.

Obvykle náladový vokalista Mortuus sa tentokrát sústredil len na maniakálny prejav a svojím neľudským revom privádzal prepotené obecenstvo do extázy. Niečo podobné možno prehlásiť aj o presnej kanonáde mladučkého Fredrika, parádnych gitarových ríffoch kapelmajstra Morgana, i geniálne vyšívajúcej base Deva Andersona. Kto sa chystá na tohtoročný Brutal Assault, v stredu 8. augusta, sa rozhodne má na čo tešiť. MARDUK totiž v Košiciach ponúkli bezchybný black metalový nášup, no nebolo to v tento večer iba o nich.

RAGNAROK

Od kežmarského supportu MACHINA BAPHOMETA som stihol zhliadnuť jedinú skladbu, čo na podrobnejší opis samozrejme nestačí a po nepríjemne dlhej pauze nastupujú Nóri z RAGNAROK, ktorí žiaľ nepredviedli nič svetoborné a ich produkcia vyznieva v porovnaní s hlavnou hviezdou pomerne bledo. Energiu chalanom však uprieť nemožno, no to bolo asi tak všetko, kvôli čomu môžem RAGNAROK pripísať akékoľvek body. A áno, malý pupkatý gitarista s polmetrovým obráteným krížom, je dnes skutočne cool!

PLUSY:
MARDUK, dokonalý zvuk a svetlá, bohatý merchandise, atmosféra

MÍNUSY:
Pár nôh navyše by určite potešilo