Aura Noir – Out to Die

Najškaredšie trio na svete je späť! Takto znie oficiálna tlačová správa k v poradí už siedmemu albumu týchto starých pardálov. Veď si to pekne spočítajme, ich vznik sa datuje k roku 1995 v katastri obce Oslo. Dôvodom bola nespokojnosť Aggressora a Apollyona (IMMORTAL) s vtedajším stavom undergroundu ako takého. Štvalo ich to množstvo trendov, ktoré prenikali do tradičného metalu, akými boli napríklad klávesy alebo dokonalá produkcia a zabúdalo sa na to najdôležitejšie, hudbu samotnú. Smerovali k vodám klasického thrashu osemdesiatych rokov, do ktorého infiltrovali vlastnú krv.
Štyri roky od vydania Hades Rise nám na ploche tridsiatich štyroch minút prinášajú osem skladieb, dovolím si tvrdiť, poctivého metalu. Neočakávajte zmeny, trendy alebo ústupky veď sa jedná o počin AURA NOIR. Všetky hudobné „úlety“ ventilujú na iných miestach. Preto nepotrebujú ustupovať od pôvodného zámeru a to im kvitujem.

Úvodná Trenches sa rozkňučí gitarou v pravom reproduktore a už sa na vaše sluchovody valí smršť, ktorá ich dokonale premasíruje. V polovici čiastočné zvoľnenie tempa a bezbrehá jazda pokračuje aj počas nasledujúcej Fed to the Flames. S trojkou vás chytí chuť na počúvanie Hell Awaits od SLAYER. Zažijete pocit mladosti, samozrejme iba odrastenejšie jedince, ktorým osemdesiatky v metalovej hudbe niečo hovoria. Pre mladších sú tu len prirovnania k niečomu, čo by mohli poznať zbežne z počutia alebo rozprávania otcov, nebodaj matiek. Withheld je moja favoritka na naj skladbu Out to Die. Zaujímavo nazvučené bicie s gitarami a dobový vokál veľmi pripomínajú klasický sound, ktorý bol tak charakteristický pre ranné obdobie thrash metalu. To jednoznačne vystihuje aj sedmička Deathwish.

Out To Die ako celok znie jednotne aj napriek faktu, že bol nahrávaný striedavo v Nórsku a Portugalsku, pretože Blasphemer (ex – MAYHEM) tam aktuálne žije a pôsobí. Samotný záver obstaráva titulná skladba s najhitovejším potenciálom. Správne zaradenie, pretože vás prinúti si to vychutnať znova.

Pevne verím, že sa na novinku nájdu aj negatívne ohlasy vo forme „všetko tu už bolo“, bolo no práve, bolo, ale nie je. Nenájdete medzi nováčikmi či nebodaj ostrieľanými hrdlorezmi formáciu, ktorá by to vedela urobiť štýlovejšie. Venom si valia akýsi lacný odvar toho, čo kedysi formovali a Tom Gabriel Fischer už znie príliš aktuálne. Práve archaický zvuk je to najhodnotnejšie, čo celú nahrávku posúva medzi najlepších. 

Artwork prebalu je pekelne spiatočnícky. Presne takto sa to robilo nie tak dávno, kedy neboli počítače či iné vychytávky modernej doby tak rozšírené. Za niečo podobné by sa v časoch slávy nehanbili ani esá ako HELLHAMMER, CELTIC FROST, KREATOR či SLAYER. Nádherná pripomienka starých dobrých „hudobných“ dôb.  

Autor: Ruun

Hodnotenie autora: 8 / 10

Názor redakcie:
Ach, tá všadeprítomná špinavosť! Presne takýto zvuk mi veľmi chýbal. Out to Die je nahrávkou pre old schol maniakov a fanúšikov 80. rokov. Špinavý thrash starej školy reznutý blackom na vás dýcha z každého jedného riffu, frázy a úderu paličky. Celý materiál oplýva surovou energiou a autenticitou 80. rokov. A ako som písal v úvode, všadeprítomný špinavý zvuk, ktorý sa dnes už nenosí. Klobúk dole páni. Mimochodom, pre tých, ktorí nevedia, kto sú AURA NOIR: Blasphemer (ex – MAYHEM), Apollyon (IMMORTAL) a Aggressor (VIRUS, ex – DODHEIMSGARD, ex – SATYRICON). Myslím, že už vám  je všetkým jasné, prečo dokážu AURA NOIR vždy navodiť tú autentickú atmosféru. Album Out to Die ma milo prekvapil a potešil. V prospech tejto pekelnej jazdy slúži aj stopáž albumu, ktorá je niečo viac ako 33 minút.

Autor: Stillborn

Hodnotenie autora: 7,5 / 10

Album na recenziu poskytlo vydavateľstvo Indie Recordings.

Žáner: thrash/black metal
Krajina pôvodu: Nórsko
Vydavateľstvo: Indie Recordings
Dátum vydania: 23.3.2012
Web: www.auranoir.com
Zostava:
Aggressor – gitara a spev
Blasphemer – gitara
Apollyon – bicie, basgitara a spev
Diskografia:
Dreams Like Deserts – 1995
Black Thrash Attack – 1996
Deep Tracts Of Hell – 1998
Increased Damnation – 2000
The Merciless – 2003
Hades Rise – 2008
Out to Die – 2012
Tracklist:
Trenches (4:06)
Fed to the Flames (3:38)
Abbadon (4:10)
The Grin From The Gallows (4:52)
Withheld (3:08)
Priests Hellish Fiend (4:28)
Deathwish (4:39)
Out to Die (4:37)
Definitíva:
Špinavý zvuk doby, ktorú chcú pripomínať
 a s hrdosťou sú jej vlajkonosičmi.
Svoj zámer už pred pätnástimi rokmi
 povýšili na poslanie a toho sa nevzdávajú ani dnes.
 Aj keď sa jedná o thrashový album, netlačia na pílu,
aby vás rozsekali, vy to urobíte dobrovoľne.
Skočíte im v ústrety. Sympatický album
a pre old school maniakov povinnosť!

1 – absolútny prepadák, 2 – otrasné, 3 – slabé, ale stojí za povšimnutie, 4 – priemer s nedostatkami, 5 – priemer s ambíciami, 6 – dobré, 7 – veľmi dobré, ostane dlho v pamäti, 8 – výborné, 9 – strhujúce, nezabudnuteľné dielo, 10 – genialita, pravá Valhalla